Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drama – vývoj a rozdělení
Advertisements

Období římské republiky
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Původ hudby, pravěk, starověk
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5660_NES
Římské divadlo.
Antická literatura – Řím
Římská vzdělanost a kultura
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
ŘÍM – DOBA ARCHAICKÁ A POSTKLASICKÁ Mgr. Michal Oblouk
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_06.
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Molière Anna Coufalová C1B.
William Shakespeare.
Latinsky psaná dramatika commedia erudita
Počátky starověkého Říma
Přídavná jména tvořená příponou -ský
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Výtvarné umění starověkého Říma Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_VYTVARNE_UMENI_STAROVEKEHO_RIMA_PR EZENTACE_18.
Pravopisné lovy beze zbraní Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření21.
Posunovací pravidla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Aristofanes Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Přejatá vlastní jména Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: starověká Itálie, přírodní podmínky, osidlování, Etruskové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší ročníky.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Předložky s, z Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Starověk (EUPŠD11),
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
OVLÁDNUTÍ APENINSKÉHO POLOOSTROVA
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Aischylos Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Helénistické období řecké literatury
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
Starověký Řím Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Starověký Řím – Římská kultura a umění DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název vzdělávacího materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Starověká literatura.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Tóniny Tematická oblast
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Počátky města TÉMATICKÝ.
Umění starověkého Říma
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výtvarné umění starověkého Říma - test
Transkript prezentace:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahPočátky písma a komedie v Římě Způsob využitíPrezentace slouží jako výklad nebo může být použita k zopakování probraného učiva. Procházíme se žáky jednotlivé úkoly, po kterých následuje řešení. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_16_CSVI12

 Jak se nazývá jazyk, který používali Římané? Překlad: Ladicula je zlodějka.

 Latinský jazyk.  Písmo nazýváme latinka (latinská abeceda).  Římané převzali písmo od Etrusků.

 Archaické období př. n. l.  Zlaté období 81 př. n. l.-14 n. l.  Stříbrné období n. l.  Pozdní (bronzové) období n. l.

 Nejprve vznikaly texty úřední, náboženské a právnické.  Za počátek římské literatury je považován překlad Odyssey Liviem Andronicem.  V archaickém období se rozvíjela dramatická tvorba.  Nejvýznamnější dramatikové této doby byli Plautus a Terentius.

Kdo byl nejspíš jeho vzorem?  př. n. l.  neurozený původ, údajně propuštěnec  římský dramatik  navázal na novou řeckou komedii  autor komedií (130 her, dochovalo se 21)  důvěrně znal humor nižších vrstev  vytvářel komické charaktery (lakomce, lehké ženy, prohnaného otroka…)

 Plautovy komedie byly u diváků velmi oblíbené.  Plautovou tvorbou se inspirovali dramatikové z doby renesance a také francouzský dramatik z období klasicismu Moliѐre.  Nejznámější Plautovy hry: Lišák Pseudolus, Vychloubačný voják, Komedie o hrnci. Plautovým vzorem byl řecký dramatik Menandros.

 Stařec Euclio skryl hrnec plný zlata, protože se bál, že mu jej někdo ukradne. Hrnec nakonec opravdu zmizí. Peníze použije zamilovaný mladík, aby s pomocí svého otroka dosáhl sňatku se svou vyvolenou, Euclionovou dcerou.

 př. n. l.  přišel jako otrok z Kartága  napsal 6 komedií  nepracuje tolik s bujnou komikou a fantazií  používá vytříbený jazyk a zaměřuje se na vzdělaného diváka  neslavil takový úspěch jako Plautus Co by mohlo znamenat slovo Afer?

 Kleštěnec  originální název zněl Eunuchus  mladík Chaerea se vydává za kleštěnce, aby mohl být své dívce nablízku Afer jako z Afriky.

 Obrázek (nápis): 8Ladicula_fur%29.jpg?uselang=cs  Obrázek Plauta: jpg?uselang=cs  Obrázek Terentia: gif?uselang=cs  CONTE, G. B. Dějiny římské literatury. 1. vyd. Praha: KLP, ISBN  Obrázky: Klipart Microsoft Office