OSVOJOVÁNÍ SCHOPNOSTÍ PRO PŘÍPRAVU A REALIZACI STRATEGIÍ V MIKROREGIONU MORAVSKOKRUMLOVSKO Projekt spolufinancovaný Evropskou unií Evropský zemědělským.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
ROK 2006 V MIKROREGIONU. Změny - organizace schůzek členů mikroregionu  – jak často (1x měsíčně, 1x za 2měsíce, čtvrtletně)  – kdy – den v týdnu (Po,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
MIKROREGIONU MORAVSKOKRUMLOVSKO
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Ohlédnutí za rokem 2005 Únor 2005 Žádost o dotaci z PRV, DT 6 – na financování činnosti manažera, schváleno 50tis.Kč.
PŘI ZALOŽENÍ MAS MOST VYSOČINY, o.p.s.
Efektivní spolupráce v oblasti prevence školního neúspěchu žáků.
Spolupráce, která přináší plody
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (RAP)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Jana Vavryčuková manažerka MAS Brdy – Vltava o.p.s.
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
REGIONÁLNÍ ŠKOLA ROZVOJE VENKOVA zájmové sdružení právnických osob Partner Středočeského kraje v opatření 3.3. SROP.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Prezentace Mikroregionu Plumlovsko 14.pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje Plumlov
Leader – metoda pro rozvoj venkovských oblastí
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Jana Vavryčuková manažerka
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
LEADER metoda pro oživení venkova
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Konference rozvoje vzdělávání v MŠ a ZŠ
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

OSVOJOVÁNÍ SCHOPNOSTÍ PRO PŘÍPRAVU A REALIZACI STRATEGIÍ V MIKROREGIONU MORAVSKOKRUMLOVSKO Projekt spolufinancovaný Evropskou unií Evropský zemědělským orientačním a záručním fondem (EAGGF)

Operační program: Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Priorita II. Rozvoj venkova, rybářství a odborné vzdělávání Opatření: Posílení přizpůsobivosti a rozvoje venkovských oblastí Podopatření: Rozvoj venkova, typ Leader+ Skupina c/osvojování schopností

Cíle projektu: Podpořit rozvoj území na základě místního partnerství, podle požadavků evropské iniciativy Leader+ (viz informační materiály) a příprava na program Leader+ v budoucím programovém období EU osvojení schopnosti vytvářet partnerství a společně vytvářet a realizovat strategii rozvoje území Místní partnerství = Místní akční skupiny - MAS (právnická osoba fungující nad rámec mikroregionu, sdružující AKTIVNÍ mikroregiony, samosprávy, podnikatele, organizace a jednotlivce s předepsanou strukturou Připravená strategie rozvoje území (prioritní osy, náměty na projekty)

Dílčí cíle: Osvěta a informování veřejnosti – podpora aktivní účasti na projektu Vytváření aktivní skupiny lidí – příprava MAS Osvojení schopností ve smyslu vytváření partnerství a strategického plánování na místní úrovni Založení místní akční skupiny (stanovy, struktura organizace, registrace) Harmonizace strategického dokumentu mikroregionu a příprava strategie na úrovni MAS Vypracování strategických dokumentů pro MAS Příprava realizace strategie rozvoje území MAS, příprava projektů

Aktivity projektu: Název akce:Místo konání akce:Datum konání akce: Čas konání akce: pracovní setkání zástupců mikroregionu a sousedních mikroregionů Moravský Krumlov :00-13:00 úvodní workshop pro zástupce obcí mikroregionu a potenciální členy MAS Jihomoravský kraj – Kyjovské Slovácko, Strážnicko celodenní akce konference Leader+, MAS a rozvoj venkovských regionů Moravský Krumlov neformální setkání členů MAS na Moravskokrumlovsku Olbramovice od 16:00 Workshop – strategické plánování (externí lektoři) pro budoucí MAS Moravský Krumlov :00-16:00 pracovní schůzka zakládajících členů MASMoravský Krumlov :00-16:00 workshop v terénu pro zakládající členy MASJihomoravský kraj celodenní akce pracovní schůzka zakládacích členů MAS – příprava založení Moravský Krumlov :00-16:00

Název akce:Místo konání akce:Datum konání akce: Čas konání akce: zakládající schůze MAS na Moravskokrumlovsku Moravský Krumlov :00-16:00 strategické plánování rozvoje regionu místní akční skupinou Moravský Krumlov :00-16:00 strategické plánování rozvoje regionu místní akční skupinou Moravský Krumlov :00-16:00 strategické plánování rozvoje regionu místní akční skupinou Moravský Krumlov :00-16:00 výběr projektů pro realizaci strategie místní akční skupinou Moravský Krumlov :00-16:00 ukončení projektu – prezentace výsledkůMoravský Krumlov :00-16:00

Vize rozvoje mikroregionu: Vize rozvoje byla zpracovávána na přelomu roku 2004/2005 pod názvem „Mikroregion Moravskokrumlovsko – pulsující venkov, Strategie venkovského regionu“. Krátkodobé cíle strategie mikroregionu souvisí i s projektem „Leader+“, aktivity projektu a mikroregionu se prolínají a vzájemně podporují: Základní krátkodobé cíle strategie pro období 2005 –2006: 1. Zvýšit informovanost obyvatel o cílech a funkci mikroregionu 2. Zvýšit „absorpční“ schopnost mikroregionu : - Posílením a rozšířením funkcí Informačního centra v Moravském Krumlově - Přípravou „Místní Akční Skupiny“ a programem LEADER na období

II. Základní dlouhodobý cíl: Zajištění harmonického rozvoje mikroregionu s využitím vnitřního potenciálu regionu Priority: 1. Vzdělání a znalosti pro aktivní 2. Živá vesnice a příroda pro lidi 3. Infrastruktura

Vize rozvoje mikroregionu na úrovni MAS (model Kyjovské Slovácko) : MAS složená ze zástupců mikroregionu Moravskokrumlovska a sousedních mikroregionů. Tato vize je předmětem jednání s představiteli mikroregionů – Ivančicko, Miroslavsko, Moravia, Svazek obcí sever Znojemska. V rámci územních celků může dojít k několika variantám „seskupení“, a tak finální územní rozložení MAS bude předmětem společných jednání a konsenzu. V každém případě je snahou Moravskokrumlovska spolupracovat na úrovni mikroregionů i vznikajících sousední MAS (MAS mikroregionu Daníž). MAS bude strukturou v rámci mikroregionu, nebo mikroregionů Vytvoření centra MAS v Moravském Krumlově - viz Projektové a informační centrum mikroregionu, sídlo mikroregionu a MAS. Cesta k vytvoření zázemí, s jasnou organizační strukturou jsou postupnými kroky ke zřejmé a nevyhnutelné PROFESIONALIZACI řízení mikroregionu a MAS.

Tabulky: mikroregiončlenské obcepočet obyvatel velikost území ( ha) obyv./ km 2 MORAVSKOKRUMLOVSKOBohutice Čermákovice Dobelice Dobřínsko Dolní Dubňany Džbánice Horni Dubňany Jamolice Jezeřany - maršovice Kadov Kubšice Moravský Krumlov Olbramovice Petrovice Rešice Rybníky Trstěnice Tulešice Vedrovice Vémyslice Celkem ,5

Tabulky: mikroregiončlenské obcepočet obyvatel velikost území ( ha) obyv./ km 2 MIROSLAVSKODamnice Dolenice Hostěradice Jiřice u Miroslavi Miroslav Miroslavské Knínice Našiměřice Skalice Suchohrdly u Miroslavi Celkem ,2

Tabulky: mikroregiončlenské obcepočet obyvatel velikost území ( ha) obyv./ km 2 IVANČICKODolní Kounice Čučice Hlína Ivančice Ketkovice Mělčany Moravské Bránice Neslovice Nová Ves Nové Bránice Oslavany Celkem ,7

Tabulky: mikroregiončlenské obcepočet obyvatel velikost území ( ha) obyv./ km 2 MORAVIADžbánice Horní Dunajovice Trstěnice Tvořihráz Višňové Výrovice Žerotice 7 (5 + 2) Celkem ,8

Tabulky: mikroregiončlenské obcepočet obyvatel velikost území ( ha) obyv./ km 2 SVAZEK OBCÍ SEVER ZNOJEMSKA Běhařovice Horní Kounice Křepice Medlice Mikulovice Němčičky Přeskače Rudlice Slatina Tavíkovice Újezd Celkem

SHRNUTÍ: mikroregiončlenské obcepočet obyvatel velikost území ( ha) obyv./ km 2 MORAVSKOKRUMLOVSKO ,5 MIROSLAVSKO ,2 IVANČICKO ,7 MORAVIA ,8 SVAZEK OBCÍ SEVER ZNOJEMSKA CELKEM ,25

Leader = Links between Actions for the Development of the Rural Economy = Propojení akcí pro rozvoj ekonomiky venkova Leader+ je jedna ze čtyř iniciativ strukturální politiky a byla vytvořena na podporu místního partnerství a dlouhodobého rozvoje potenciálu venkova. Podporuje uplatňování integrovaných, hodnotných a jedinečných strategií trvale udržitelného rozvoje, je zaměřena na partnerství a vzájemnou výměnu zkušeností. Územní celistvost Aktivní přístup Aktivní komunikace Dobrovolnost Partnerství Participace Společné (strategické) plánování Konsenzus Profesionalizace

Důležité odkazy ur/leaderplus/index_en.htmhttp://europa.eu.int/comm/agriculture/r ur/leaderplus/index_en.htm

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Jitka Schneiderová manažer mikroregionu Moravskokrumlovsko Tel: