Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Evropská bezpečnostní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Prostředí pro projekt spolufinancovaný ze SF EU Ing. Zdeněk Chaluš, CSc.
Civilní kontrola a řízení bezpečnostního systému ČR Praha – Jinonice | UK FSV
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Seminář v Evropském domě
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Bezpečnostní a obranná politika státu
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Hlavní body: Lisabonská smlouva: konec všech reforem.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zahraniční a bezpečnostní politika EU Právní aspekty zahraniční a bezpečnostní politiky EU 19. února 2013.
Struktura a principy Evropského práva
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Rozhodovací proces v Evropské unii
Distribuce a její politika. každá firma zvažuje, komu a kde bude své výrobky prodávat a jakým způsobem se jejich výrobek dostane ke konečnému spotřebiteli.
Evropská Unie.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Aktuální otázky NATO a nový Strategický koncept Obsah 1.Nový Strategický koncept NATO 2.Kolektivní obrana 3.Spolupráce s Ruskem 4.Zahraniční operace 5.Nejnovější.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Zahraniční a bezpečnostní politika EU Současný stav a výhledy
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
9/28/20161 ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Praha, duben.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
MINISTERSTVO OBRANY ČR. Sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací  Praha,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Armáda a bezpečnost, nová role zbrojního průmyslu
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Rozpočet Evropské unie
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Armáda, bezpečnost, nová role zbrojního průmyslu
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Evropské hospodářství
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Příprava občanů k obraně státu …
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Evropská bezpečnostní politika 14. října 2010

Seminář v Evropském domě … co to znamená „pod vlajkou EU“? v rámci operací společné bezpečnostní a obranné politiky (SBOP) ALE ! ve skutečnosti jsou stále pod vlajkou ČR o nasazení rozhoduje vláda a parlament náklady hradí český rozpočet Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU…

Seminář v Evropském domě Obsah 1.co to je SBOP 2.čím je SBOP specifická 3.kde je SBOP aktivní 4.co dělá EU ještě mimo operace SBOP Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU…

Seminář v Evropském domě Co to je SBOP součást evropské společné zahraniční a bezpečnostní politiky (od roku 1999) operační spolupráce států EU ve třetích zemích primárně jde o „crisis management“ snaha o autonomní schopnosti EU přebírání odpovědnosti tam, kde to NATO/USA nezajímá Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU…

Seminář v Evropském domě Čím je SBOP specifická na úrovni EU striktně mezivládní – státy si drží kontrolu vojenská spolupráce je jen jednou z několika součástí jiné formy – policejní, soudní/administrativní (na podporu právního státu) Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU…

Seminář v Evropském domě Kde je SBOP aktivní zaměření na sousedství EU… Balkán částečně i Kavkaz a Blízký východ … a tradiční oblasti evropských zájmů subsaharská Afrika Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU…

Seminář v Evropském domě Co dělá EU ještě mimo operace SBOP společné vyzbrojování – Evropská obranná agentura snaha o společné jednotky – např. battle groups dva nové nástroje podle Lisabonské smlouvy klauzule vzájemné obrany klauzule solidarity Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU…

Seminář v Evropském domě Děkuji Vám za pozornost… Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU…