CORIHO CYKLUS Aneta KOPECKÁ Monika PUNČOCHÁŘOVÁ Ivana REDROVÁ Josef ŘÍHA Sandra VAŇKOVÁ
kysele chutnající, lehce rozpustná látka vzniká mléčným kvašením cukrů, např. v mléce, sýrech, kyselém zelí sůl kyseliny mléčné (a i její anion a estery) se nazývá LAKTÁT CH3-CHOH-COO- kyselina mléčná vzniká z D-glukosy anaerobní glykolýzou, např. při mléčném kvašení nebo při svalové práci.
zdroj při tělesné práci - cukry (sacharidy, glykogen) a tuky (glyceridy, mastné kyseliny) cukry = rychlejší zdroj energie přeměna cukru má 2 fáze : tvoří se laktát (kyselina mléčná) a energie laktát se za dostatečného přísunu O 2 přeměňuje na energii, CO 2 a H 2 O intenzita pohybu překročí určitou mez → stoupá spotřeba energie → větší potřeba kyslíku →nedostatek kyslíku → kyslíkový dluh → tvoří se více laktátu → a hromadí se ve svalech
okyselující a ochucující látka, zvýrazňuje chuť zesiluje účinnost antioxidantu a kontroluje Ph obsažena v kojeneckých výživách, margarínech, sladkostech, některých druzích chleba →
Carl a Gerta Coriovy
CH 3 -CO-COOH→CH 3 -COH-COOH→CH 3 -CO- COOH pyruvát → redukce → laktát → oxidace → pyruvát
zdrojem energie pro svalová vlákna a kosterní svalovinu při nedostatku kyslíku nedostatek kyslíku -> znemožněno získávání energie z VMK při beta-oxidaci znemožněno získávání energie z glukosy anareobní (bez kyslíku) glykolýza pyruvát + laktátdehydrogenázy + NADH -> laktát + NAD +
usnadňuje uvolňování kyslíku v tkáních vysoká konsentrace laktátu vede k bolesti svalů laktát je znovu odváděn do jater kde se reoxiduje na pyruvát →glukogeneze
při nedostatku glukosy se v játrech vytváří pomocí glukogeneze z jiných produktů. játra mají malé energetické nároky které pokryjí beta-oxidací. 2 pyruvát + 2 NADH + 4 H ATP + 2 GTP + 6 H 2 O = glukóza + 2 NAD ADP + 2 GDP + 6 P i