Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_12 Západní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Advertisements

Karlovarský kraj - procvičování
KARLOVARSKÝ KRAJ.
41.1 Karlovarský kraj – poznáš jeho dominanty?
ČR – Karlovarský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.11 Mgr. Kosík Lukáš
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
PLZEŇSKÝ KRAJ.
Karlovarský kraj K.
Karlovarský kraj.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Karlovarský kraj.
PLZEŇSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Veronika Janotová Vasilisa Grišina
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_10.
Karlovarský kraj Krajské město Karlovy Vary Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
území s léčivými prameny Západní Čechy Vyhledávejte v příruční mapě.
42.1 Plzeňský kraj– poznáš jeho dominanty?
Plzeňský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Tereza Hynková a Tereza Merhoutová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZápadní Čechy – Karlovarsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně.
KARLOVARSKÝ KRAJ.
!!KOPÍROVÁNÍ ZAKÁZÁNO!! Ten kdo zkopíruje tuto prezentaci musí mít povolení od majitele!! Berte na vědomí že kopírování se trestá!!! ©Miňonka.
Plzeňský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_74_ČR – Karlovarský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Karlovarský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Karlovarský kraj.
Karlovarský kraj Název školy
Karlovarský kraj Kraj horké vody Třída:9.A
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 9.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
RRozloha km2 PPočet obyvatel NNejvyšší bod-Klínovec (1 244m) KKrajské město-Karlovy Vary.
Krušné hory Smrčiny Chebská pánev Sokolovská pánev Doupovské hory Slavkovský les Český les.
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS Téma: Karlovarský kraj Ročník: 9.
Karlovarský kraj Bohdan Chrastil, Jakub Řehoř a Pavel Kubica.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.5 Města Karlovarského kraje Téma: Česká republika jako součást.
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_10 Severozápadní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_08 Severní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
KARLOVARSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_11_Karlovarský kraj Téma: Vlastivěda.
PLZEŇSKÝ KRAJ. KRAJSKÉ MĚSTO PLZEŇ DALŠÍ MĚSTA KLATOVY DOMAŽLICE ROKYCANY SUŠICE.
Karlovarský kraj Obsah Základní informace Základní informace Navštěvované oblasti Navštěvované oblasti Zdroje Zdroje.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KRAJE (SHRNUTÍ) I. ČÁST – ČECHY
KARLOVARSKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-31 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Česká republika Plzeňský kraj.
Plzeňský kraj.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_10_Karlovarský_kraj
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_07_VLASTIVĚDA
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
PLZEŇSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Karlovarský kraj Lázeňský kraj.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_12 Západní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šimůnek. Autor:Mgr. Jiří Šimůnek Anotace:žáci shlédnou prezentaci o západních Čechách. Dozvědí se základní informace o Karlovarském a Plzeňském kraji. Na vlastivědné mapě si ukáží významná pohoří, řeky a města v této oblasti. Shlédnou fotografie se zajímavými místy. Očekávaný výstupžáci umí popsat danou oblast vlastními slovy, umí vyhledat na vlastivědné mapě dané řeky, pohoří, města. Zdokonalují své znalosti s aplikací PowerPoint. Klíčová slova:západní Čechy, pohoří, řeky, města Druh učebního materiáluprezentace Druh aktivity:aktivita Cílová skupina:žáci Stupeň a typ vzdělávání:základní vzdělávání, 1. stupeň Typická věková skupina:11 – 12 let

ZÁPADNÍ ČECHY KARLOVARSKÝ A PLZEŇSKÝ KRAJ Povrch Vodstvo Města, průmysl Turistické zajímavosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šimůnek.

Povrch oblasti V západních Čechách převažuje hornatá krajina. Při hranici s Německem se rozkládají Krušné hory s nejvyšší horou Klínovec (1244m), Smrčiny (Háj, 758m), Český les (Čerchov, 1042m) a Šumava. Dále pak Slavkovský les, Tepelská vrchovina, Brdská vrchovina a sopečného původu Doupovské hory. Pod Krušnými horami se rozprostírají Chebská a Sokolovská pánev, kde se těží hnědé uhlí.

Vodstvo a podnebí Západní Čechy mají hustou říční síť. Z Německa přitéká řeka Ohře, která v Karlových Varech přijímá řeku Teplou. Další řeka přitékající z Německa je Mže, která soutokem dalších řek v městě Plzni dává za vznik řece Berounce. Jsou to řeky Radbuza, Úhlava a Úslava. Přítokem Berounky je řeka Střela. N řece Mži byla vybudována vodní nádrž Hracholusky (1964). Podnebí této oblasti díky své nadmořské výšce patří k chladnějším oblastem ČR.

Přírodní rezervace Soos

Obyvatelstvo, města, průmysl Největším městem západních Čech je Plzeň. Má kolem 164 tisíc obyvatel. V Plzni se soustřeďuje průmysl strojírenský, potravinářský, textilní, elektrotechnický. Plzeňský podnik Škoda (1859) má celosvětovou proslulost. Vyrábějí se zde lokomotivy, vojenské nákladní vozy, trolejbusy, tramvaje, autobusy, obráběcí stroje. Logem firmy je známý okřídlený šíp. V potravinářském oboru drží celosvětový žebříček pivovarnictví se značkami Prazdroj (1842) a Gambrinus.

V Plzni se narodili: Karel Gott, Helena Růžičková, Jiří Langmajer, Jiří Trojan, Martin Straka, Radomír Šimůnek a jiní. Druhým velkým městem ZČ jsou Karlovy Vary (54 tis.ob.). Celosvětová proslulost je spjata s lázeňstvím. Léčí se zde jaterní a střevní choroby. Nejteplejší pramen je Vřídlo, které má teplotu 73 stupňů. Dále se zde vyrábí s dlouholetou tradicí porcelán (1803) a sklo (Moser 857). V potravinářském průmyslu vyniká výroba tradičního bylinného likéru Becherovka (1807).

Dalšími lázeňskými městy jsou: Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart. Nedaleko německých hranic se nachází větší město Cheb (34 tis.). Ve městě je průmysl strojírenský, textilní, dřevozpracující, stavební, potravinářský. Cheb je důležitým železničním koridorem. Na jih od Plzně leží Klatovy (24 tis.). Vyrábí se zde nábytek (fa TVAR), brýlové obruby, čočky a zastoupen je i průmysl potravinářský.

Město Sušice (11,5 tis.) bylo donedávna známé výrobou sirek (SOLO), výroba skončila v roce Město Jáchymov v Karlovarském kraji bylo ve středověku hornickým městem. Významná byla těžba stříbra, ze kterého se razilo platidlo, tolary. Ve 20.století to byla těžba uranu. Dnes je město známé svým lázeňstvím.

Plzeňský pivovar (vstupní brána)

Plzeňský pivovar

Karlovy Vary K

Mariánské Lázně – kolonáda

Hrad Loket

Zdroje obrázků: Walter J. Pilsak, Waldsassen. Wikimedia commons [online]. 2005[cit ]. File:Soos-1.jpg. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Tmv23. Wikimedia commons [online]. 2010[cit ]. File:Plzeňský Prazdroj.jpg. Dostupná pod licencí Creative Commons na WWW: adrigu. Wikimedia commons [online]. 2008[cit ]. File:Plzensky Prazdroj brewery tour 06.jpg. Dostupná pod licencí Creative Commons na WWW: Richard Schubert. Wikimedia commons [online]. 2005[cit ]. File:Blick von der oberen Terrasse des Kursanatoriums Thermal.JPG. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: G David Paloch. Wikimedia commons [online]. 2006[cit ]. File:Mariánské lázně (Czech town) - colonnade.jpg. Dostupná pod licencí Creative Commons na WWW: SehLax. Wikimedia commons [online]. 2005[cit ]. File:Loket gesamt.jpg. Dostupná pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: