Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_08 Severní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_08 Severní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li."— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_08 Severní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šimůnek. Autor:Mgr. Jiří Šimůnek Anotace:žáci si prohlédnou v počítači nebo na interaktivní tabuli prezentaci o severních Čechách (Libereckém kraji). Seznámí se se základními informacemi o tomto kraji. Používají k tomu vlastivědnou mapu, kterou budou mít k dispozici. Na ní budou hledat zmiňovaná pohoří, řeky, města. Na snímcích fotografií budou moci vidět některé zajímavosti v dané oblasti. Očekávaný výstup:žáci svými slovy zmíní základní informace o Libereckém kraji. Dokáží na vlastivědné mapě najít jednotlivá pohoří, řeky, města, které se zde nacházejí. Klíčová slova:Liberecký kraj, povrch, vodstvo, město Druh učebního materiáluprezentace Druh aktivity:aktivita Cílová skupina:žáci Stupeň a typ vzdělávání:základní vzdělávání, 1. stupeň Typická věková skupina: 9 – 11 let

2 SEVERNÍ ČECHY LIBERECKÝ KRAJ Povrch Vodstvo Města, průmysl Turistické zajímavosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šimůnek

3 Povrch oblasti Nejvyšší pohoří Libereckého kraje jsou západní Krkonoše s horou Kotel (1435m). Západně od Krkonoš se nacházejí Jizerské hory, s nejvyšší horou Smrk (1124m). Dále na západ leží pohoří Lužické hory (Luž, 793m). Obě dvě pohoří jsou hodně zalesněny (jehličnaté lesy). Na porostech je však patrné, že zde průmysl (v uplynulých desetiletích) zanechal své „tíživé stopy“. Dominantou Liberce je hora Ještěd (1012m).

4 Jizerské hory – Skalní útvar Houba

5 Jizerské hory – Na Čihadle (rašeliniště)

6 Ještěd

7 VODSTVO Z Libereckého kraje odvádějí vodu řeky: Jizera, Nisa, Ploučnice, Kamenice a jiné. Jediná řeka Nisa není přítokem Labe, ale odtéká na sever do Polska. Vyhledávaným rekračním a turistickým místem je oblast Máchova jezera. Je součástí Doks, kde se nachází hrad Bezděz. V létě roku 2010 přešla přes Liberecký kraj záplavová vlna, která způsobila značné škody v řádu několika miliard korun.

8 Máchovo jezero

9 Města, průmysl Liberecký kraj má přibližně 450 tisíc obyvatel. Je rozdělen do čtyř okresů: Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily, Česká Lípa. Největším městem je krajské město Liberec. Žije zde asi 167 tis. obyvatel. Průmysl převažuje strojírenský (Elitex, automobilový pr.), sklářský, potravinářský (Lipo), pivovarnictví, méně již textilní (Interlana). Druhým největším městem je

10 Jablonec nad Nisou s počtem obyvatel kolem 46 tisíc. Celosvětově je známý průmysl sklářský (Ecoglass, Preciosa) a výroba bižuterie (Česká mincovna). Firma Jablotron vyrábí zabezpečovací zařízení a mobily. Vyrábějí se zde i autobrzdy. Mezi městy Liberec a Jablonec nad Nisou vede tramvajové spojení vybudováno v letech 1947- 1955.

11 Česká Lípa má kolem 38 tis.obyvatel. Převažuje zde průmysl strojírenský, převážně automobilový. Hrádek nad Nisou je znám gumárenským průmyslem. Nový Bor byl v nedávné minulosti významným sklářským městem – dnes firma Crystalex CZ (lustry). Mimoň – závod Mitop (výroba plsti a technických textilií).V Lomnici nad Popelkou se vyrábějí tradiční Lomnické suchary.

12 V Jilemnici (Hrabačově) je výroba umělých střívek (Cutisin). Turnov je znám svými broušenými drahými kameny a výrobou optických přístrojů – Preciosa, Dias (obráběcí nástroje), Dioptra, Granát Turnov, pivovar Malý Rohozec. Jičín je branou do Českého ráje.

13 Turistické zajímavosti Trosky

14 Panská skála (Kamenický Šenov)

15 Zámek Sychrov

16 Zdroje obrázků: Prazak. Wikimedia commons [online]. 2006[cit. 2012-27-02]. File:Skalní útvar Houba – Jizerské hory.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skalní útvar Houba - Jizerské hory.jpg Prazak. Wikimedia commons [online]. 2006[cit. 2012-27-02]. File:Jizerské hory – PR Na Čihadle2.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jizerské hory - PR Na Čihadle2.jpg cs:ŠJů. Wikimedia commons [online]. 2008[cit. 2012-27-02]. File:Lanovka na Ještěd.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File: L anovka na Ještěd.jpg Michael Kümmling. Wikimedia commons [online]. 2006[cit. 2012-27-02]. File:Máchovo jezero.JPG. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Máchovo jezero.JPG Olaf1541. Wikimedia commons [online]. 2006[cit. 2012-27-02]. File:Trosky001.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trosky001.jpg Romanzazvorka. Wikimedia commons [online]. 2009[cit. 2012-27-02]. File:Panská skála –varhany.jpg. Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Panská_skála_-varhany.jpg Jan Polák. Wikimedia commons [online]. 2011[cit. 2013-10-04]. File:Castle Sychrov – pohled - 1.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castle_Sychrov_-_pohled_-_1.jpg


Stáhnout ppt "Základní škola, Mateřská škola a Základní umělecká škola, Jablonec nad Jizerou VY_32_INOVACE_08 Severní Čechy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li."

Podobné prezentace


Reklamy Google