Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Liberecký kraj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Liberecký kraj."— Transkript prezentace:

1 Liberecký kraj

2 LIBERECKÝ KRAJ Krajské město: Liberec
Další velká města: Jablonec nad Nisou, Semily, Turnov, Frýdlant, Česká Lípa, Nový Bor Poloha: severní Čechy

3 Liberecký kraj - povrch
V jižní části se rozprostírá Česká tabule. Při hranicích se sousedním Německem leží Lužické hory (Luž)a Jizerské hory (Smrk). Východně od Jizerských hor zasahují Krkonoše (Sněžka). V jihovýchodní části se nachází oblíbená turistická oblast Český ráj (Hruboskalsko).

4 Liberecký kraj - vodstvo
Kraj je odvodňován z větší části přítoky Labe. V Jizerských horách pramení řeka Jizera a Nisa. Vyhledávanou rekreační oblastí je Máchovo jezero. (rybník)

5 Liberecký kraj - zemědělství
Více srážek a nižší teplota na hornatém území umožňují pěstování nenáročných plodin – oves, brambory, len. Zemědělství se soustřeďuje především na živočišnou výrobu – produkci mléka a mléčných výrobků.

6

7

8 Jablonec-výroba bižuterie

9 Sklářství- Novoborsko a Jablonecko

10 Liberecký kraj - průmysl
Rozvinut je především sklářský, keramický, strojírenský a textilní průmysl. Sklářský a keramický průmysl – Nový Bor, Liberec, Jablonec nad Nisou (bižuterie), Jiřetín pod Bukovou (tam jedeme na exkurzi!!!) Strojírenský průmysl – Liberec Textilní průmysl – Liberec (vysoká škola textilní)

11 Liberecký kraj - pamětihodnosti
Liberec - (radnice –symbol města), nejstarší ZOO v ČR, botanická zahrada, Aqupark, divadlo F.X.Šaldy, VŠ textilní Hrad Bezděz (nedaleko Máchova jezera) Zámek Frýdlant (nedaleko stejnojmenného města) Zámek Hrubá skála (oblíbený objekt pro filmaře – Princ Bajaja

12 Liberecký kraj – pamětihodnosti
Bezděz Frýdlant v Čechách Liberecká radnice symbol města Hrubá skála Romantický zámek (Princ Bajaja)

13 Pověst o Bezdězu O vzniku Bezdězu
Na hrázi Máchova jezera, ve Starých Splavech, stojí dodnes mlýn. V něm žil kdysi mladý mlynář. Měl rád život, rád se veselil a poseděl se sousedy. Protože při tom trochu pozapomínal na práci, často se mu nedostávalo peněz. Sousedi už mu nechtěli půjčit, a tak se jednou tak rozčílil, že pronesl osudovou větu: „Ať si mne tady čert vezme, když už mi nikdo ani půjčit nechce!“ Co se nestalo! Zjevil se čert a už si mnul ruce, jak mlynáře za jeho slova vezme s sebou do pekla. Jenže komu by se do pekla chtělo. A tak si mlynář vymyslel sázku. Kdo navrší od setmění do kohoutího kokrhání větší kopec, vyhraje. Pokud to bude mlynář, zůstane na světě, pokud čert, nic už peklu nezabrání sebrat mu duši. Samozřejmě, že si pekelník věřil a sázku přijal. Jen co si plácli, odletěl pryč. Mlynář zatím přemýšlel, jak se z toho vykroutit, ale pranic ho nenapadalo. Najednou se za ním objevila stará babice a dala mu výhodnou nabídku. Pokud se s ní ožení, tak mu prý pomůže. Řekl jí, že pokud vyvázne, rád se stane jejím mužem. Babice mu dala zástěru, která prý unese nekonečně hlíny a kamení. Večer se čert i mlynář sešli nedaleko jezera. Odstartovali a začali vršit své kopce vedle sebe. Ať čert dělal co dělal, mlynářův kopec byl vždy o něco větší – právě díky kouzelné zástěře. Najednou se ozvalo zakokrhání kohouta a čert odešel s nepořízenou. Mlynář měl radost, že vyvázl, ale jen do chvíle, kdy si vzpomněl na svůj slib ošklivé babici. Jaké však bylo jeho překvapení, když ve své světnici našel nádhernou dívku. Ta mu děkovala, že ji osvobodil ze zakletí, které už ji mnoho let sužovalo. Byla svatba! Mlynář svou druhou šanci využil a celý život prožili šťastně až do smrti.

14 Liberecký kraj – přírodní zajímavosti
Náš nejhlubší rybník Máchovo jezero Ještěd nedaleko Liberce-Jizerské hory – televizní vysílač Trosky (Český ráj) Panská skála CHKO České středohoří lidově zvaná VARHANY (čedičové sloupy) - světová památka neživé přírody – Pyšná princezna Hruboskalsko – Český ráj Vyhledávaná oblast horolezci (400 věží) „Skalní město“

15 Opáčko Krajské město: Další větší města: Povrch: Vodstvo: Zemědělství: Průmysl: Zajímavosti: Co jste si zapamatovali? NIC? UF!!!

16 Zápis do sešitu Liberecký kraj
Krajské město: Liberec Další města: Jablonec nad Nisou, Semily, Turnov Frýdlant, Česká Lípa, Nový Bor Povrch: Lužické hory, Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj Vodstvo: (přítoky Labe) Jizera, Nisa, Ploučnice Máchovo jezero Průmysl: sklářský, keramický, strojírenský, textilní Zajímavosti: Prachovské skály a Hruboskalsko(Český ráj), hrad Bezděz, Trosky, Panská skála, Ještěd Další informace si doplň podle svých potřeb

17 Co je na obrázku?


Stáhnout ppt "Liberecký kraj."

Podobné prezentace


Reklamy Google