Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Advertisements

HV-1 Hudební výchova DUM č. 6 Prima – kvarta osmiletého studia
Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
ICT VLASTNOSTI TÓNŮ – výška tónů
LIDSKÝ HLAS Hlasová hygiena.
Dýchací soustava.
Digitální učební materiál
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zvuková stránka jazyka
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Zpěvní hlasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
Dýchací soustava.
Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)
Hudba - úvod Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Membranofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Hudba - intervaly Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Elektrofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
Kmitání s nenulovou počáteční fází - úlohy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a.
Vznik hlasu Radan Havlík AUDIO-Fon centr Brno. Základní podmínka vzniku hlasu Anatomické a funkční propojení 3 systémů: Anatomické a funkční propojení.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Kyvadlo Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Člověk Tematická oblast
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Stupnice Tematická oblast
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
LJP Mluvidla 3.část - artikulační ústrojí
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
anatomie a fyziologie mluvních orgánů
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Tóniny Tematická oblast
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Hudba - notace Tematická oblast
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
O lidském hlase AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření8. prosince 2012 Ročník1. ročník čtyřletého gymnázia 5. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahLidský hlas a orgány, sloužící k jeho vzniku a jeho uplatnění, rozdělení hlasu ve zpěvu Způsob využitíPostupně spouštíme snímky a jednotlivé body, na závěr zodpovíme otázky. Připojení k internetu. AutorIng. Karel Dvořáček KódVY_32_INOVACE_36_EDVO05

Lidský hlas Na tvorbě tónu se podílejí zdroj vzduchu: dýchací svalstvo hrudního koše a plíce zdroj kmitání: hlasivky v hrtanu rezonátory: dutiny čelní, nosní, ústní, průdušnice, plíce.

Plíce Houbovitý orgán v hrudní dutině, mezi žebry a bránicí, složený ze sklípků. Stlačování a rozpínání ovládáme mezižeberním svalstvem. Objem plic je přes 6 litrů (hluboký nádech). Normální nádech jen asi 0,5 l, minimální objem plic je asi 0,7 l. Při zpěvu je nutno dýchání perfektně a velmi jemně ovládat.

Hlasivky Jsou tvořeny chrupavkami, u mužů zjevný ohryzek. Při dýchání jsou povolené, roztažené, při hlavovém tónu (falzet) uzavřené a silně napjaté, při prsním tónu uzavřené s proměnným napětím. Výška tónu závisí na napětí a délce hlasivek (jako struny). V pubertě roste hrtan, hlasivky se prodlužují, chlapcům po mutaci klesne hlas o oktávu, děvčatům o sekundu až tercii.

Rezonátory a rozsah hlasu Určují barvu hlasu, plíce a průdušnice hlubší tóny, ústní, nosní a čelní dutina vyšší kmitočty. Rozsah mluvené řeči je přibližně kvinta. U cvičeného zpěváka může být rozsah až tři oktávy, výjimečně až šest oktáv – Yma Sumac, Bobby McFerrin. Rozdíl mezi mužským a ženským nebo dětským hlasem je oktáva.

Hlasové obory Bas – nejnižší mužský hlas, b. seriózní (Sarastro), charakterní, buffo Baryton – střední hlas, hrdinný, charakterní, lyrický (Figaro) Tenor – vysoký mužský hlas, hrdinný (Tristan), lyrický, buffo Alt – nízký ženský hlas, dramatický Mezzosoprán – střední (Carmen) Soprán – nejvyšší ženský, dramatický, lyrický, koloraturní (Královna noci), subretní Kontratenor - nejvyšší mužský hlas, dnes pouze technikou zpěvu Kontraalt – nejnižší ženský hlas

Otázky a úkoly Určete svůj hlasový rozsah a skupinu. Podle hudební ukázky určete druh hlasu zpěváka: – soprán ( – bas (vlastní nahrávka se souhlasem interpreta) Co je to hlasová hygiena? – Rozumné a odpovědné zacházení s hlasem spočívá v rozmluvení a rozezpívání před náročným výkonem, nepřepínání se v hlasitosti ani v rozsahu, ochrana před extrémními teplotami počasí i nápojů, abstinence (zejména tvrdý alkohol). Jak pracovat na zvětšení rozsahu? – Postupným cvičením při dodržení hlasové hygieny.

Použitá literatura ČARNUŠÁK, Gracian. Dějiny evropské hudby. Praha - Bratislava: Panton, Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000, ISBN