kaligrafie architektura vitráže arabesky Ká´ba v Mekce představuje počátek islámské architektury je pokračování předislámské architektury Po smrti Muhammada.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Arabská říše … vznik a vývoj.
Advertisements

Arabská expanze Rozpad arabské říše
Arabská říše stol. Rothbauerová Jana.
Románský sloh.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
..
Nových sedm divů světa.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
T U R E C K O ISTANBUL HAGIA SOPHIA.
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Arabové a Islám Raný středověk.
Název: Indie Číslo : VV_32_INOVACE_Z78_09 Oblast: Zeměpis Stručná anotace: Doplňkový učební materiál pro výuku regionální geografie Asie Autor: Mgr. Věra.
Islám Arabové.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Islám Arabové.
VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše
Raně středověké umění.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Arabská říše Islám.
Kultura na počátku novověku
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Islám Arabská říše.
Středověká kultura Románský sloh
Taj Mahal Indie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Indie Indická republika Bháratíja ráštra sangh Republic of India rozloha: km 2 obyvatelé: cca rychlý populační růst.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím.
Toskánská architektura - Siena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Istanbul - 15 mil. obyvatel, druhý visutý most přes Bospor mezi Evropou a Asií
Sedm divů světa Anděla Delišová 6.B.
Byzantské umění.
Islámské umění.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
MEŠITA SHEIKH ZAYED ABU DHABI Mešita Sheikh Zayed je stavba v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Je to jedna z největších takových.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Pokračování antické tradice
Střední východ Bahrajn Irák, Írán Jemen Katar Kuvajt Omán
EU peníze středním školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola Městec Králové
Křesťanství a středověká Evropa
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Výtvarné umění starověkého Říma - architektura
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Arabská říše.
Byzantská říše.
I N D I E AGRA ČERVENÁ PEVNOST.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Blízký východ a Persie VY_32_INOVACE_46_918
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

kaligrafie architektura vitráže arabesky

Ká´ba v Mekce představuje počátek islámské architektury je pokračování předislámské architektury Po smrti Muhammada r. 632 dochází k expanzi islámu a začíná se rozvíjet islámská architektura

Roku 661 se stává hlavním městem říše Damašek, začínají se stavět mešity

První velkou stavbou islámu je Skalní dóm, který byl dokončen roku 692 Demonstruje vítězství islámu Vychází architektonicky z římských a byzantských vzorů

Ve španělské Andalusii vzniká nové centrum kultury reprezentované městem Córdobou V Andalusii vládnou Umajovci jako emírové, později chalífové Stavba mezquity byla zahájena r. 785 – 1236 byla přestavěna na křesťanský chrám Córdobská mešita má originální řešení sloupů – nad sebou.

na východě vzniká nové centrum abbásovský Bagdád. Památky z tohoto období se nezachovaly nejznámější chalífa je Hárun ar-Rašíd, známý z Pohádek tisíce a jedné noci chalífové vyzvedli důležitost města Sámarry unikátní je Abú Dúlafova mešity Korán, kolem roku 900, 48 súra

v 11. století dochází k definitivnímu zákazu zobrazovat lidské bytosti staví se z cihel, výzdoba je tvořena vitrážemi a arabeskami, používají se glazované kachle

o v 15. století dobývá Írán Tamerlán o typickou stavbou je Nakš-e Džahán o jedná se o královské náměstí stavěné podle jednotného plánu o další typickou stavbou je Šáhova mešita z roku 1601 o je obložena modrými obklady a kaligrafickými nápisy

Alhambra, síň Lvů, na fotografii je vidět konstrukční řešení pomocí mnoha sloupů

Alhambra

 V 6. stol. vznikla vzájemným ovlivněním islámské, hinduistické a perské architektury v Indii v Mughalské říši jedinečná architektura  Nejznámějším a patrně i nejhonosnějším příkladem této architektury je Tádž Mahal, který dal v Ágře vybudovat Šahdžáhán jako mauzoleum pro svou manželku  Monumentálnost je umocněna čtyřmi minarety  Stavba není umístěna uprostřed parku, ale až na jeho konci, aby se odrážela ve vodním kanále.

Osmané kladou důraz na centrální kopuli a velmi citlivě pracují s dědictvím byzantské architektury - příkladem je chrám Hagia Sofia

Modrá mešita

Mešita sultána Sülejmana

              jahan_masjed-e-shah_esfahan.jpg jahan_masjed-e-shah_esfahan.jpg   Court_of_lions_in_Palacio_Nazaries.jpg Court_of_lions_in_Palacio_Nazaries.jpg      Fotografie z Istanbulu jsou autora