ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA OCELI – KYSLÍKOVÝ KONVERTOR
Advertisements

Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody
VY_32_INOVACE_20_32_POUŠTĚ
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
KOVY.
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Elektromagnetické jevy
ICT M 5.R. Desetinná čísla
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
PaedDr. Ivana Töpferová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Ullmannová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. :
VY_52_INOVACE_21 Rudy určeno pro 5. ročník ZŠ
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly II Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení učiva počítáme s velkými čísly. Prezentace je prezentována.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
ICT VL Evropa 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace: Prezentace.
ICT M 5.r. Slovní úlohy – v obchodě Anotace: Prezentace obsahuje cvičení, která slouží k řešení slovních úloh. Prezentace je prezentována interaktivně.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
RUDY.
ICT M 5.R. Desetinná čísla kolem nás
Téma: CELÁ ČÍSLA – PROCVIČENÍ 1
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
VY_32_INOVACE_17_22_HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY ŠABLONA 32.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_03_32_DRAHÉ KOVY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: propojení teoretické.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace RUDY – železné rudy Název : VY_32_inovace_01 - PŘ - RUDY - ŽELEZNÉ.
Prezentace – výklad učiva
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_32_ ZEMĚ.
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Markýzy VY_32_INOVACE_02_024
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_ 52_INOVACE_06_ výroba_železa_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA
RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.
Transkript prezentace:

ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY

Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: obohacení a rozšíření učiva na téma nerosty a horniny Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: nerosty, horniny, rudy, železná ruda, železo, ocel, vysoká pec Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina: let

ŽELEZNÉ RUDY

Základní informace Železárny Drátovny Válcovny Ocelárny Magnetit

Některé nerosty a horniny obsahují kovy, např. železo. Nazýváme je rudy. Pokud se v nich kovy nalézají ve větším množství, snaží se je lidé z těchto nerostů a hornin získat. Mezi nejdůležitější rudy patří železné rudy, z nichž získáváme důležitý kov – železo. Železo se vyrábí zpracováním železné rudy v hutích. Ve vysokých pecích se vyrábí železo roztavením odpadového železného šrotu a železné rudy, nejčastěji magnetitu, který se k nám dováží. Dále se železo zpracovává v : Železárnách Drátovnách Válcovnách Ocelárnách zpět

ŽELEZÁRNY Zde se z vytaveného železa vyrábí kusové železo pro další zpracování. zpět

DRÁTOVNY Zde se železo za horka dále vytahuje na různé dráty a pružiny. Z drátů se pak vyrábějí různá pletiva nebo stavební kovové sítě na odlévání železobetonu apod. zpět

VÁLCOVNY Zde se železo válcuje na potrubí plechy apod. Z plechu jsou např. karoserie automobilů, některé střechy domů, lokomotivy, lodě atd. zpět

OCELÁRNY Zde se železo dále zušlechťuje, dochází ke zlepšení jeho vlastností. Vzniká tak ocel, která je velmi pevná, pružná a odolná. Vyrábí se z ní např. konstrukce různých staveb nebo i zbraně. zpět

MAGNETIT Ze všech železných rud obsahuje největším množství železa. Magnetit je silně magnetický, to znamená že přitahuje magnet a tedy i střelku kompasu. zpět

ZDROJE - OBRÁZKY na_ruda.JPG _300dpi.jpg /2/3/237.jpg jpg