Molekulární mechanismy smyslového vnímání František Duška Prezentace ke stažení na

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
John R. Helper & Alfred G. Gilman Zuzana Kauerová 2005/2006
Advertisements

Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
1 Lidské smysly Smysly jsou prostředkem, pomocí kterého vnímáme své okolí. Pět samostatných smyslových systémů reaguje na různé podněty: ooči umožňují.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Senzory pro EZS.
Optický kabel (fiber optic cable)
Výživa a hygiena potravin
Výstupní zařízení – druhy tiskáren
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Činnost nervové soustavy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
ZRAK ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_17_28_Zrak.
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
„Svět se skládá z atomů“
Inovace studia molekulární a buněčné biologie
Rozdíly mezi lidmi jsou přirozené
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
Přírodověda 5.tř. opakování
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 09_Smyslová soustava
Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Hudební akustika Mgr. Petr Kalina, Ph.D
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Signalizace integriny
Obecná a anorganická chemie
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Poruchy vnitřního prostředí
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
F5351 Základy molekulární biofyziky Masarykova Univerzita
F5351 Základy molekulární biofyziky Masarykova Univerzita
Smyslové orgány – chuť, čich, …
Protonová teorie kyselin a zásad, vodíkový exponent pH
TRANSPORT PŘES MEMBRÁNY, MEMBRÁNOVÝ POTENCIÁL, OSMÓZA
princip extrakce DNA (jahody)
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
28_Přenos nervového vzruchu
Elektrické vlastnosti buňky
AUTOR: Blanka Petlánová
Elektrické vlastnosti buňky
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Kognitivní (poznávací) procesy
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
Biologie.
F5351 Základy molekulární biofyziky Masarykova Univerzita
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Markéta Hanzalová Náprstková N11 Nervová soustava
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Přednášky z lékařské biofyziky Masarykova univerzita v Brně
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Transkript prezentace:

Molekulární mechanismy smyslového vnímání František Duška Prezentace ke stažení na

Úvod Doplnění molekulárních mechanismů vzniku akčních potenciálů na smyslových buňkách Smyslové buňky: ▫Primární = modifikované neurony (tyčinky, čípky, čichové buňky) ▫Sekundární = modifikované epitelové buňky ovíjené dendrity neuronů (chuťové bb., vláskové bb.) Akční potenciál je veden dalšími neurony smyslových drah až do mozkové kůry

Molekulární mechanismus čití světla Barevné vidění

Mechanismus čití světla 1.Světločivný protein = rhodopsin ▫Retinal = kofaktor (odvozený od vit. A) ▫Opsin = apoprotein 2.Dopad fotonu vede k aktivaci rhodopsin, který přenáší signál na transducin 3.Transducin = G-protein, který aktivuje fofsfodiesterázu, která degraduje cGMP 4.Snížení IC koncentrace cGMP uzavře Na+ kanály v membráně, což vede k hyperpolarizaci

Detaily rhodopsinového cyklu All- trans- retinal All- trans- retinol Pig. epitel 11-cis- retinal Světlo Změna konformace opsinu, aktivace transducinu

Terminace fototransdukční kaskády Opsin-kináza fosroryluje rhodopsin, fosforylovaný rhodopsin váže arrestin Inaktivace transducinu spontánní hydrolýzou GTP na GDP+Pi Aktivace guanylátcyklasy (GCA proteinem) znovu na syntetizuje cGMP, což otvírá Na+ kanály

Barevné vidění Čípky Trichromatická teorie (Young-Helmholtz, 1872) 3 pigmenty citlivé na světlo o specifické vlnové délce X-vázaný defekt 1 proteinu = daltonismus (barvoslepost) ▫John Dalton, 1794

Molekulární mechanismy vnímání zvuku

Cortiho orgán

Percepce sluchu Vláskové buňky = v návaznosti na pohyb stereocilií o tektoriální membránu mění akční potenciál membrány To je vnímáno nervovými zakončeními 1. neuronu sluchové dráhy ▫Mechanismus komunikace vlásková b.-neuron není do detailů znám

Tok K+ iontů v Cortiho orgánu 1. EC v endolymfě (vysoká koncentrace K+) 2.Po elektrickém gradientu do vláskové b. (=depolarizace) 3.Z vláskové b. do perilymfy (nízká koncentrace K+) 4.Aktivní přečerpávání z perilymfy do endolymfy

Chemické smysly (čich a chuť) umožňují rozpoznávat chemické složení okolí

Vnímání čichu Chemické látky rozpuštěné ve vdechovaném vzduchu ▫Hydrofilní se rozpouštějí ve vrstvě hlenu ▫Lipofilní se váží na OBP (odorant binding protein) Vazba na receptor  G-olf protein  cAMP  vstup Na+ a Ca2+  depolarizace a vznik AP ▫Nobelova cena 2004: Linda Buck, Richard Axel Čichová bb = modifikovaný neuron

Vnímání čichu

V evoluci: hořká chuť = toxické substance Sladká + umami = výživné, prospěšné Kyselé, slané = doplňující chuťové modality

Chuť. pohárek Senzorické buňky pro 5 hlavních chutí: ▫Hořké ▫Sladké ▫Umami ▫Slané ▫Kyselé Bazální buňky (IV) Nervová zakončení zanořená do membrány senzorických buněk

Komunikace Komunikací mezi chuť. rec. bb. a nervovým zakončením je přes purigenní receptory Ligand = ATP Finger et. Al., Science, 2005 Romanov et al. EMBO J, 2007

Distribuce čití chuti Tzv. chemotopická mapa čití chutí je mýtem Rozdíly v distribuci čití chuti existují, ale jsou nevýznamné

Evoluce chemotopické mapy chutí D.P.Hänig: Zur Psychophysik des Geschmacksinnes. Wundts philosophische Studien 17 (1901), pp. 576–623

Zpracování chuťových vjemů

Hořké Evolučně důležitý smysl pro rozpoznání toxických substancí (např. rostlinné alkaloidy) Rodina T2R (25-30 genů) Podobné receptory v GIT, aktivace vede k nauzey a zvracení (spojené s PYY a CCK) Rosengurt, Am J Physiol, 2006

Sladké a chuť umami Receptory třídy T1R: ▫T1R1+T1R3 pro umami = chuť aminokyselin (glutamátu) ▫T1R2+T1R3 pro sladké G protein = gustducin… další kaskáda anlogická hořkému

Kyselé 1.Pokles pH = vzestup koncentrace H + ▫Nižší pokles pH je zapotřebí u slabých kyselin než u silných (citrát vs. HCl) 2.Otevření Ca2+ kanálů (PKD2L1 protein) 3.Depolarizace membrány na základě vstupu Ca2+ 4.Akční potenciál nervových zakončení Richter, J Appl Phys, 2003 Huang et al., Nature, 2006

„Acid-sensing“ proteiny v chuťových pohárcích Huang et al., Nature, 2006

Čítí kyselého: širší souvislosti Receptory pH krve a likvoru v mozkovém kmeni využívají identický mechanismus ▫Viz regulace minutové ventilace pomocí sensingu pCO2 v arteriální krvi: ▫CO2 + H2O = H2CO3 = H + +HCO3-

Huang et al., Nature, 2006

Centrální chemoreceptory pH Huang et al., Nature, 2006

Slané Slané = kationty ▫Na+ ▫Ostatní Influx vede k depolarizaci membrány Modifikováno aldosteronem („salt craving“) DeSimone, Am J Physiol 2006

Chuť - shrnutí Chuťový pohárek obsahuje všech 5 typů bb. Pro čití chuťových modalit Chuťové buňky komunikují s nervovými zakončeními pomocí ATP, které se váže na pourigenní receptory Vznik receptorového potenciálu: ▫Hořké, sladké a umami: receptory s G-proteiny a depolarizace otevřením Ca2+ dep. Na+ kanálů ▫Kyselé a slané: depolarizace vstupem protonů, resp. kationtů

Nashledanou u souhrnné zkoušky a hodně štěstí…