Molekulární mechanismy smyslového vnímání František Duška Prezentace ke stažení na
Úvod Doplnění molekulárních mechanismů vzniku akčních potenciálů na smyslových buňkách Smyslové buňky: ▫Primární = modifikované neurony (tyčinky, čípky, čichové buňky) ▫Sekundární = modifikované epitelové buňky ovíjené dendrity neuronů (chuťové bb., vláskové bb.) Akční potenciál je veden dalšími neurony smyslových drah až do mozkové kůry
Molekulární mechanismus čití světla Barevné vidění
Mechanismus čití světla 1.Světločivný protein = rhodopsin ▫Retinal = kofaktor (odvozený od vit. A) ▫Opsin = apoprotein 2.Dopad fotonu vede k aktivaci rhodopsin, který přenáší signál na transducin 3.Transducin = G-protein, který aktivuje fofsfodiesterázu, která degraduje cGMP 4.Snížení IC koncentrace cGMP uzavře Na+ kanály v membráně, což vede k hyperpolarizaci
Detaily rhodopsinového cyklu All- trans- retinal All- trans- retinol Pig. epitel 11-cis- retinal Světlo Změna konformace opsinu, aktivace transducinu
Terminace fototransdukční kaskády Opsin-kináza fosroryluje rhodopsin, fosforylovaný rhodopsin váže arrestin Inaktivace transducinu spontánní hydrolýzou GTP na GDP+Pi Aktivace guanylátcyklasy (GCA proteinem) znovu na syntetizuje cGMP, což otvírá Na+ kanály
Barevné vidění Čípky Trichromatická teorie (Young-Helmholtz, 1872) 3 pigmenty citlivé na světlo o specifické vlnové délce X-vázaný defekt 1 proteinu = daltonismus (barvoslepost) ▫John Dalton, 1794
Molekulární mechanismy vnímání zvuku
Cortiho orgán
Percepce sluchu Vláskové buňky = v návaznosti na pohyb stereocilií o tektoriální membránu mění akční potenciál membrány To je vnímáno nervovými zakončeními 1. neuronu sluchové dráhy ▫Mechanismus komunikace vlásková b.-neuron není do detailů znám
Tok K+ iontů v Cortiho orgánu 1. EC v endolymfě (vysoká koncentrace K+) 2.Po elektrickém gradientu do vláskové b. (=depolarizace) 3.Z vláskové b. do perilymfy (nízká koncentrace K+) 4.Aktivní přečerpávání z perilymfy do endolymfy
Chemické smysly (čich a chuť) umožňují rozpoznávat chemické složení okolí
Vnímání čichu Chemické látky rozpuštěné ve vdechovaném vzduchu ▫Hydrofilní se rozpouštějí ve vrstvě hlenu ▫Lipofilní se váží na OBP (odorant binding protein) Vazba na receptor G-olf protein cAMP vstup Na+ a Ca2+ depolarizace a vznik AP ▫Nobelova cena 2004: Linda Buck, Richard Axel Čichová bb = modifikovaný neuron
Vnímání čichu
V evoluci: hořká chuť = toxické substance Sladká + umami = výživné, prospěšné Kyselé, slané = doplňující chuťové modality
Chuť. pohárek Senzorické buňky pro 5 hlavních chutí: ▫Hořké ▫Sladké ▫Umami ▫Slané ▫Kyselé Bazální buňky (IV) Nervová zakončení zanořená do membrány senzorických buněk
Komunikace Komunikací mezi chuť. rec. bb. a nervovým zakončením je přes purigenní receptory Ligand = ATP Finger et. Al., Science, 2005 Romanov et al. EMBO J, 2007
Distribuce čití chuti Tzv. chemotopická mapa čití chutí je mýtem Rozdíly v distribuci čití chuti existují, ale jsou nevýznamné
Evoluce chemotopické mapy chutí D.P.Hänig: Zur Psychophysik des Geschmacksinnes. Wundts philosophische Studien 17 (1901), pp. 576–623
Zpracování chuťových vjemů
Hořké Evolučně důležitý smysl pro rozpoznání toxických substancí (např. rostlinné alkaloidy) Rodina T2R (25-30 genů) Podobné receptory v GIT, aktivace vede k nauzey a zvracení (spojené s PYY a CCK) Rosengurt, Am J Physiol, 2006
Sladké a chuť umami Receptory třídy T1R: ▫T1R1+T1R3 pro umami = chuť aminokyselin (glutamátu) ▫T1R2+T1R3 pro sladké G protein = gustducin… další kaskáda anlogická hořkému
Kyselé 1.Pokles pH = vzestup koncentrace H + ▫Nižší pokles pH je zapotřebí u slabých kyselin než u silných (citrát vs. HCl) 2.Otevření Ca2+ kanálů (PKD2L1 protein) 3.Depolarizace membrány na základě vstupu Ca2+ 4.Akční potenciál nervových zakončení Richter, J Appl Phys, 2003 Huang et al., Nature, 2006
„Acid-sensing“ proteiny v chuťových pohárcích Huang et al., Nature, 2006
Čítí kyselého: širší souvislosti Receptory pH krve a likvoru v mozkovém kmeni využívají identický mechanismus ▫Viz regulace minutové ventilace pomocí sensingu pCO2 v arteriální krvi: ▫CO2 + H2O = H2CO3 = H + +HCO3-
Huang et al., Nature, 2006
Centrální chemoreceptory pH Huang et al., Nature, 2006
Slané Slané = kationty ▫Na+ ▫Ostatní Influx vede k depolarizaci membrány Modifikováno aldosteronem („salt craving“) DeSimone, Am J Physiol 2006
Chuť - shrnutí Chuťový pohárek obsahuje všech 5 typů bb. Pro čití chuťových modalit Chuťové buňky komunikují s nervovými zakončeními pomocí ATP, které se váže na pourigenní receptory Vznik receptorového potenciálu: ▫Hořké, sladké a umami: receptory s G-proteiny a depolarizace otevřením Ca2+ dep. Na+ kanálů ▫Kyselé a slané: depolarizace vstupem protonů, resp. kationtů
Nashledanou u souhrnné zkoušky a hodně štěstí…