Statistika 1.cvičení. Základní informace Ing. Daniela Krbcová Materiály ze cvičení, přednášky Skripta k předmětu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Advertisements

Základní statistické pojmy
Charakteristiky úrovně
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
„EU peníze středním školám“
4EK416 Ekonometrie Úvod do předmětu – obecné informace
Statistika I 2. cvičení.
EXPLORATORNÍ STATISTIKA
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Tloušťková struktura porostu
Charakteristiky polohy
Obsah statistiky Jana Zvárová
Statistické zpracování dat RNDr. Eva Reiterová, Ph.D.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Statistický soubor, jednotka, znak.
ZÁKLADNÍ POJMY STATISTIKY
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
STATISTIKA Zdeňka Hudcová.
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
Základy zpracování geologických dat
Průměr Maximum Minimum
Na co ve výuce statistiky není čas
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Biostatistika 8. přednáška
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
Statistika – základní pojmy, diagramy
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Popisná analýza v programu Statistica
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
© Institut biostatistiky a analýz Vícerozměrné metody - cvičení RNDr. Eva Janoušová Podzim 2014.
Statistika Statistický soubor, jednotka, znak.. Statistický soubor a znak Pro statistiku je charakteristické zkoumání jevů na dostatečně rozsáhlém souboru.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Rozdělení četností 13. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190224
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
3.cvičení-kombinatorika
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Popisná statistika I tabulky četností
Statistika 2.cvičení
Popisná analýza v programu Statistica
Statistika - opakovací test k procvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METODOLOGIE MAGISTERSKÉ PRÁCE
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
Základní zpracování dat Příklad
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
Analýza kardinálních proměnných
Autor: Honnerová Helena
Statistika.
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
… jak přesně počítat s nepřesnými čísly
Transkript prezentace:

Statistika 1.cvičení

Základní informace Ing. Daniela Krbcová Materiály ze cvičení, přednášky Skripta k předmětu, doporučená literatura z přednášky vzorce

Statistika Data a chyby v datech Typy proměnných Četnosti, volba počtu a šíře intervalu Grafické zobrazení

Statistika Hromadné jevy Statistický soubor – statistické jednotky - znaky Základní vs. výběrový soubor

Data Chybějící hodnoty Nesmyslné hodnoty Apod. Příklad 1.0 – Prozkoumejte datový soubor a najděte „chyby“ v datech

Typy proměnných Slovní (kvalitativní, kategoriální) –alternativní, množné Číselné (kvantitativní, numerické) –spojité,nespojité, Určete druh statistických znaků (proměnných): počet členů domácnosti, váha, výška, sociální skupina, mzda, počet sourozenců, místo narození, vlastnictví

EXCEL ANALYTICKÉ NÁSTROJE - doplňky FUNKCE (STATISTCKÉ, MATEMATICKÉ APOD.) CTRL + SHIFT + ENTER – pro vektory CTRL + SHIFT + ŠIPKA DOLU – označení oblasti F4 – fixování buňky

COUNTIF – statistická funkce SUMIF – matematická funkce Další funkce: MAX, MIN, MEDIAN, PRŮMĚR, ČETNOSTI, POČET, SOUČIN.SKALÁRNÍ, VAR.P, PERCENTIL.EXC, MODE.SNGL, SMODCH.P, GEOMEAN,HARMEAN,

Příklad 1.1 U 31 domácností byly zjištěny hodnoty 6 znaků: Měsíční výdaje za potraviny (u, Kč) Počet členů (v) Průměrný věk vydělávajících členů (w) Měsíční příjem (x, Kč) Počet dětí (y) Typ domácnosti podle hlavního zdroje příjmů (z) a) Jakého typu jsou data v tabulce b) Sestrojte tabulku rozdělení četností pro typ domácností podle hlavního zdroje příjmů a počet členů domácnosti

Rozdělení četností Absolutní Relativní Kumulativní

Příklad 1.2 V příkladu sestavte absolutní, relativní a kumulativní četnosti (pokud má smysl) podle: a) počtu členů b) typu vlastnictví bytu c) měsíčního příjmu d) Zvolte počet intervalů pomocí Sturgessova pravidla a pomocí jednoduchého pravidla a šíře intervalu u měsíčního příjmu

Grafické zobrazení rozdělení četností Polygon Histogram – na horizontální ose intervaly Koláčový(výsečový) graf – pro relativní četnosti Použijte vhodné grafy k zobrazení příkladu 1.2