Metadatová popisná schémata a rozvoj nových formátů Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
Překlad Bath profilu 2.0 Martin Vojnar
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Portál autorit
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
Historické fondy VKOL - ukázky
Relační databáze.
Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Autority, aneb to co nás spojuje Andrejčíková, Ševčíková, Šubová.
FRAD, FRSAD, FRBRoo Evropský sociální fond
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Databázové modelování
Informační kulturní portál
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Vaše jistota na trhu IT Architektura informačních systémů paměťových institucí ► Ing. Petr Vršek ►ICZ a.s. ► , Praha
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Změny v bázi Národních autorit Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 1.
Jazyk XML v geoinformatice
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
AUTORITY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Databáze MS ACCESS 2010.
Výměnný formát Digitální technické mapy Digitální mapy veřejné správy
Průběh importu dat z programu VISK 7 do systému Kramerius NKP
Značkovací jazyky Začínáme.
Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Historické fondy VKOL - ukázky
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Sémantické aspekty katalogizace IV
Informační analýza a identifikace dokumentů
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Digitalizace knihovních dokumentů
Dílo a jeho definice Evropský sociální fond
Transkript prezentace:

Metadatová popisná schémata a rozvoj nových formátů Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Praha Adaptabilita a z rozpočtu Hlavního města Prahy. Název projektu: Modernizace bakalářského programu Informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, registrační číslo: CZ.2.17/3.1.00/36231.

Úvod metadata jsou strukturovaná data popisující informační zdroj administrativní popisná ochranná technická...

Dublin Core - DC 15 prvků nejčastější popisné schéma velmi snadné i pro laiky

pokr. název- název zdroje tvůrce- primární odpovědnost – jakýkoliv původce; jakákoliv role předmět - téma zdroje popis- textový popis obsahu zdroje vydavatel- entita odpovědná za zveřejnění zdroje datum- jakékoliv datum asociované se vznikem nebo dostupností zdroje typ- žánr, typologie obsahu zdroje

pokr. formát- fyzické nebo digitální provedení zdroje identifikátor- jednoznačná identifikace zdroje zdroj- odkaz na další zdroj, z něhož současný vychází jazyk vztah- vztah k dalšímu zdroji pokrytí- týká se obsahu zdroje – zeměpisné nebo časové pokrytí práva- práva ke zdroji

Kvalifikovaný DC rozšíření patnácti prvků přidáno: –zjemnění prvků –kódovací schémata

pokr. např.: Název –alternativní Jazyk –ISO Předmět –LCSH, Mesh, DDC...

MODS vyvinut jako bibliografický metadatový formát v XML menší množina prvků než v MARC 21 více než v DC srovnávací tabulky různých formátů

pokr. titleInfo name typeOfResource genre originInfo language physicalDescription abstract tableOfContents

pokr. targetAudience note subject classification relatedItem identifier location accessCondition part extension recordInfo

MADS mapování: – mapping.htmlhttp:// mapping.html

Administrativní a strukturální metadata

Dělení popisná administrativní –metadata práv –ochranná metadata –technická metadata strukturální

Administrativní m. slouží: –administrátorům systémů –automatizovaným systémům mohou se v některých prvcích křížit s popisnými m. –identifikátory –údaje o zpřístupnění –copyright

Technická m. technické vlastnosti digitálních objektů –formáty –vlastnosti obrazu (komprese) –vlastnosti zvuku –velikost souboru vznikají téměř kompletně automaticky MIX pro obrazová data audioMD pro zvukové soubory video MD pro video soubory...

Ochranná metadata m. dokumentující původ, historii objektu (včetně aktualizací), vztahy s jinými digi objekty, HW a SW prostředí pro zobrazení objektů př. PREMIS

Metadata práv duševní vlastnictví digi objektu povolení, omezení přístupu PREMIS METSrights

Strukturální m. kontejnerového typu METS, MASTER+ struktura a vztahy mezi digi objekty tvořícími komplexní digi objekt slouží k zobrazení uživatelské verze, i pro jeho správu

METS kořenový element hlavička popisná metadata administrativní metadata seznam souborů dokumentu strukturální mapa strukturální linky modely chování

administrativní sekce lze využít schémata audioMD, videoMD některé sekce u METS definovány vlastní využít lze ale též PREMIS, MIX apod.

PREMIS METS a PREMIS – symbióza přesto některé prvky překryv (identifikace, formát, velikost)

MIX - zákl. technická metadata o digitálním objektu – formát, velikost, kontrolní součet - údaje o skenovacím přístroji, kameře, použitém SW, nastavení (clona apod.) - informace nutné pro zobrazení objektu a kontrolu jeho kvality, např. rozměry, počty bitů, komprese, barevné nastavení - změny na objektu, na jakém SW a HW byly provedeny

Česká metadatová popisná schémata

ČR

Library linked data úvod do propojených dat tmhttp://knihovna.nkp.cz/knihovnaplus101/myna.h tm knihovní propojená data

Výměnný formát vs. katalogizační pravidla vzájemné ovlivnění – M21 vychází z AACR naopak výměnné formáty umožnily vznik autoritních záznamů selekční pole – nakladatelské údaje – pouze popisná data

Nový výměnný formát založen na principu propojených dat propojená data – publikační model pro zveřejňování strukturovaných dat na webu – nejsou interním formátem BIBFRAME – Library of Congress stále se vyvíjí

pokr. princip formátů propojených dat je postaven na jednoznačné identifikaci věcí či zdrojů pomocí URI záznam je čitelný především pro strojové zpracování na rozdíl od běžných bibliografických záznamů každý zdroj (entita) či vlastnost je jednoznačně identifikována pomocí URI v ontologii BIBFRAME

Srovnání konceptuálních modelů FRBR a základního modelu entit BIBFRAME Tvůrčí dílo – zdroj odrážející konceptuální základ katalogizovaného zdroje. Z hlediska modelu FRBR má nejblíže k entitám dílo a vyjádření. Instance – individuální, hmotné provedení díla. Z hlediska modelu FRBR má nejblíže k entitám provedení a jednotka. Autorita – je zdroj reflektující klíčové autoritní koncepty. Definicí se blíží k entitám druhé a třetí skupiny podle FRBR. Jako podtřídy třídy Autorita jsou jmenovány: Agent, Místo, Časový koncept, Téma. Podtřídou podtřídy Agent jsou pak definovány: Rodina, Jurisdikce, Akce, Organizace, Osoba. Anotace – zdroj prohlubující naši znalost o jiném zdroji. Třída je využívána k vyjádření např. k názoru o zdroji – recenze, k připojení specifických údajů jednotky – např. signatury; umožňuje uvedení dalších údajů o jednotce (provedení) – např. výtvarná úprava obálky, obsah díla, resumé.

srovnání nakladatel – autorita anotace - recenze, resumé, obálky knih, obsah děl

Ukázka