 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tepelná výměna prouděním
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Vedení tepla (kondukce)
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení třetí závislosti tepla. K přímé úměrnosti tepla na hmotnosti.
VY_32_INOVACE_05-45 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla vedením Jméno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
Jak lze změnit odpor polovodičů
Vedení elektrického proudu v plynech
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Magnetické pole cívky s proudem
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tepelná výměna prouděním
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Elektromagnet a jeho využití
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Elektromagnetická indukce
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Magnetické pole cívky s proudem
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Elektromagnetická indukce
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Elektrické spotřebiče v domácnosti
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.8.A.08_zmena_teploty_teles_tep elnou_vymenou Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 hrnek se zahřeje a čaj se ochladí  po chvíli má hrnek i čaj stejnou teplotu  částice čaje odevzdávají při nárazech na částice porcelánu část své pohybové energie  zvětší se vnitřní energie porcelánového hrnku  zmenší se vnitřní energie čaje

 rychle se pohybující částice hořícího plynu předávají část své pohybové energie částicím koule  zvětšuje se vnitřní energie koule  probíhá tepelná výměna

 tepelná výměna může nastat i mezi dvěma částmi téhož tělesa  mají-li tyto části různou teplotu  nejprve se ohřeje část lžičky ponořené do čaje  částice v ponořené části lžičky se začnou pohybovat rychleji  rychlejší částice předávají při vzájemných srážkách část své pohybové energie částicím pohybujícím se pomaleji

 dobrými vodiči tepla jsou KOVY  částicová stavba kovů umožňuje rychlou výměnu vedením

 stavba některých látek umožňuje jen pomalou tepelnou výměnu vedením  např. VZDUCH  nebo látky, které obsahují vzduch, např. VATA, PEŘÍ, SRST, MOLITAN, POLYSTYREN, SUCHÉ DŘEVO  dokonalým izolantem je VAKUUM

 zkumavku se studenou vodou zahříváme plamenem  zkumavka je chladná, i když se voda uvede do varu  ZÁVĚR: VODA JE ŠPATNÝ VODIČ TEPLA

 A) destilovaná voda je stejně jako vodovodní voda špatný vodič tepla  B) destilovaná voda je dobrý vodič tepla  C) destilovaná voda je izolant.

 naše ruka má teplotu kolem 36 °C  polystyren se v místě dotyku zahřeje na teplotu naší ruky  protože je polystyren tepelný izolant, nepřenáší se v něm teplo dál, proto neochlazuje naši ruku  Hliník je naopak dobrý tepelný vodič, proto z naší ruky, která je teplejší, stále odvádí teplo

1) Koberec je dobrý vodič a dlaždice dobrý izolant. 2) Koberec je dobrý izolant a dlaždice je dobrý vodič. 3) Koberec neodvádí snadno teplo z našich rukou nebo nohou a dlaždice snadno odvádějí teplo z našich rukou nebo nohou (ochlazují nás).

1) Proč je výhodné, když pánve a hrnce jsou opatřeny dřevěnými nebo plastovými držáky? 2) Hrnec s horkou polévkou máš odnést z plynového vařiče na stůl. Popiš a vysvětli, jak to bezpečně uděláš. 3) Je hovorový výrok „kožich hřeje“ fyzikálně správný? Jak ho opravíš, aby správně vyjadřoval fyzikální skutečnost?

4) Pokud se v koupelně postavíš jednou bosou nohou na dlaždice a druhou na molitanovou rohož, jak bys popsal oba tepelné pocity? Vysvětli. 5) Vysvětli, jakou výhodu mají okna s trojitým sklem. 6) Dvě nádoby, z nichž jedna je z hliníku a druhá ze skla. Obě nádoby současně naplníme horkou vodou a ihned se jich zevně dotkneme rukama. Pociťujeme, že teplota hliníkové nádoby je vyšší než teplota skleněné nádoby. Vysvětli tuto zkušenost.

 [ ]  [ ]  [ ]  ed.org/EducationResources/CommunityCollege/Materials/Graphics/MixedMe tals%28mayFranInt.%29.jpe [ ] ed.org/EducationResources/CommunityCollege/Materials/Graphics/MixedMe tals%28mayFranInt.%29.jpe  [ ]  [ ]  [ ]  [ ]  doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN  galerie office

1) Prezentace slouží k naučení nového učiva. 2) Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové energie mezi látkami o různé teplotě. 3) Rozdělení látek na tepelné vodiče a tepelné izolanty. 4) Vysvětlení rozdílu vedení tepla vodičem a izolantem. 5) Popis výměny vedením uvnitř jednoho tělesa. 6) Žáci by měli odpovědět na otázky z praxe.