Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_28_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Pozdní gotika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Advertisements

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře
Český stát za vlády Jagellonců
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Umění vrcholného středověku
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
PRAHA-hlavní město ČR.
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
PRAHA - hlavní město České republiky.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Český stát za vlády Jagellonců
ČESKÝ STÁT ZA JAGELLONCŮ
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Vyber co sem nepatří katolíci luteráni kalvinisté
Doba jagellonská.
Jagellonci na českém trůně
7. ročník Pozdní středověk
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Jagellonci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ČESKÁ GOTIKA.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
jak ji nepamatují ani pamětníci
PRAHA jak jí nepamatují ani pamětníci
VY_32_INOVACE_ZCR_643 Ročník:3. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Praha Téma:Historický vývoj Prahy v letech Jméno autora:Mgr.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3A_02_Celetná.
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_14 TÉMA: Český stát.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České království za Jagellonců Název sady: Pozdní středověk.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KUTNÁ HORA.  Dříve téže zvána jako České Athény  Je okresní město ve Středočeském kraji  Významná městská památková rezervace, zapsaná na seznamu světového.
ŽIVOT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Doba poděbradská a jagellonská
Druh učebního materiálu
JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ
Obchodní akademie, Střední odborná škola
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Pozdně gotická architektura v Čechách
Vzdělanost Pozdní gotika
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_27
Česká republika - Kutná Hora
GOTIKA název gotika je podle Gótů
Název školy: Základní škola Městec Králové
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola Městec Králové
Středověk – Jagellonci
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_28_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Pozdní gotika Anotace: Výkladová prezentace. Datum:

Pozdní gotika Výkladová prezentace k tématu Jagellonci

Za vlády Jagellonců došlo v Čechách k uklidnění poměrů, a k hospodářskému růstu, což se mimo jiné projevilo rozvojem výstavby. Byla obnovena těžba zlata a stříbra v Kutné Hoře a těžba zlata a stříbra ve Slovenském rudohoří. Byla zahájena těžba stříbra na panství Šliků v Jáchymově. Vladislav Jagellonský tak získal prostředky pro obnovu Pražského hradu a dalších královských hradů. Po jeho vzoru modernizovala svá sídla i šlechta.

Je označována také jako jagellonská gotika nebo vladislavská gotika. Stavěly se paláce, chrámy, opevnění, radnice, měšťanské domy, přestavovaly se hrady.

 Matěj Rejsek z Prostějova postavil Prašnou bránu, začal stavět chrám svaté Barbory v Kutné Hoře  Benedikt Ried (Rejt) -přišel do Čech na pozvání Vladislava Jagellonského - provedl přestavbu Pražského hradu – Vladislavský sál a Ludvíkovo křídlo - pokračoval stavbu chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře - přestavba hradů Švihov, Blatná

Historická podoba Vladislavského sálu

Vladislavský sál Pražského hradu

Starý královský palác

Jezdecké schody ve starém královském paláci

Prašná brána v Praze

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře Průčelí chrámu a opěrný systém, dílo architekta Benedikta Rieda

Chrám svaté Barbory

Hrad Švihov Hrad nechal vystavět Púta Švihovský z Rýzmberka v letech , jeho synové k dokončení stavby přizvali Benedikta Rieda.

Blatná: Na konci 15. století pracoval na přestavbě hradu Blatná Benedikt Ried ve službách pana Zděňka Lva z Rožmitálu.

Citováno v licenci Wikimedia Commons Snímek 5: Vladislavský sál pg pg Snímek 6: Vladislavský sál Prag_Vladislav-Saal.jpg prazsky-hrad4053.jpg Prag_Vladislav-Saal.jpg prazsky-hrad4053.jpg Snímek 8: Jezdecké schody palac/thumbs/thumbs_pha1-prazsky-hrad4085.jpg palac/thumbs/thumbs_pha1-prazsky-hrad4085.jpg Snímek 10: Chrám sv. Barbory Snímek 11: Chrám sv. Barbory Snímek 12: Hrad Švihov Svihov_od_jihu.jpg Svihov_od_jihu.jpg Snímek 13: Blatná 010%29.JPG/800px-Z%C3%A1mek_Blatn%C3%A1_%282010%29.JPG 010%29.JPG/800px-Z%C3%A1mek_Blatn%C3%A1_%282010%29.JPG