Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc bylo i hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Advertisements

Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Hra ke zopakování či procvičení učiva, nebo test k ověření znalostí Výrazy ‒ vyjádření neznámé ze vzorce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_04 TÉMA: Násobení ČÍSLO.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Odporové síly SPUSTIT TEST. Odporové síly SPUSTIT TEST.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 12– SMARTART V PREZENTACI. Název školy:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Brzdné síly
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Fyzika – bouřka, hrom, jaké škody může způsobit a jak se před ní chráníme. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_FYZIKA
Vlastnosti látek − hustota
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.21_Etapy_lidskeho_zivota.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Už víme, jaký směr má gravitační síla, ale známe její velikost?
Skládání sil, rovnováha sil
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Násobíme, dělíme 3 2 Druháci a matematika 18
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Tlak – výpočty příkladů
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Zlomky Sčítání zlomků..
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.15_Popis Datum: 13.
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Tlaková síla, tlak..
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Petře, co znamená tenhle trojúhelník?
Pascalův zákon.
VY_32_INOVACE_
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Rozmnožování organismů
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Vlastnosti látek − hustota
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Už víme, jaký směr má gravitační síla, ale známe její velikost?
Sčítání a odčítání do sta
Transkript prezentace:

Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc bylo i hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však také Petr se bez lyží do sněhu pěkně zabořil. Pavel se mu smál, protože byl na lyžích. Jak to, že Pavel se na lyžích do sněhu nezabořil? Víte to? Jaký byl rozdíl ve výstroji obou chlapců? Petr měl jen lyžáky, kdežto Pavel byl na lyžích. Oba působili tlakem na sníh. Petr větším, nebo menším než Pavel? Větším. Proč? Plocha podrážky Petrových lyžařských bot je mnohem menší než plocha Pavlových lyží. Když síla tlačí na menší plochu, způsobí větší tlak, a proto se Petr zabořil více do sněhu než Pavel.

U nás na domě dělá zednická firma zateplení. Všiml jsem si, jak lešenáři dávali pod nohy lešení podložky. Děti, víte proč? To, že jsou to auta, jste poznali, ale přeci je mezi nimi určitý rozdíl. Víte v čem? Liší se v počtech kol. Nákladní auto má více širokých kol než osobní auto. A víte proč? Nákladní auto je mnohem těžší než osobní. Má proto více širokých kol, aby se tlaková síla rozložila do větší plochy a neničila vozovky.

Proč má buldozer, tank a bagr pásy? lis na vínojehla sekyra nůž hřebík Mají pásy, aby se jejich velká tlaková síla rozložila do větší plochy. A proto se tak snadno nezaboří do terénu. Znáte příklady z praxe, kdy naopak chceme zvyšovat tlak?

Jehla a hřebíky mají malou plochu na špičce, aby snadno pronikly látkou nebo dřevem. Nože a sekyra mají malou plochu na ostří, aby snadno prořízly maso nebo usekly dřevo. Pan učitel dal žákům tento příklad: Cihla je položena ve 3 variantách. a) Jaká bude tlaková síla? b) Ve které variantě bude cihla působit největším tlakem? A C Tlaková síla bude:stejná, protože hmotnost cihly je vždy stejná ve všech variantách. B Největší tlak cihly bude:ve variantě B, protože u ní je plocha cihly nejmenší.

Zdroje obrázků: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: