Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.
Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Chemická stavba buněk Září 2009.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Další přírodní látky.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Chemické složení živých organismů
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
α- aminokyseliny a bílkoviny
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Proteiny Bílkoviny

Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou vazbou spolu vážou tzv. peptidickou vazbou a tvoří řetězce. Vedle atomů C a H obsahují bílkoviny atomy O, N, S a P.

Peptidická vazba 1. aminokyselina 2. aminokyselina3. aminokyselina

Veškeré bílkoviny jsou složené z dvaceti různých aminokyselin Makromolekuly bílkovin zaujímají v prostoru různé složité tvary. Prostorové uspořádání makromolekul bílkovin určuje jejich funkci. hemoglobin červené krvinky

Bílkoviny se účinkem vyšších teplot, vlivem roztoků kyselin, zásad, solí těžkých kovů a některých dalších látek srážejí. Tuto reakci označujeme jako denaturaci bílkovin denaturaci bílkovin. teplota nad 60 o C bílkoviny ničí

Bílkoviny jsou nezbytné pro rostliny i živočichy. Rostliny -si bílkoviny potřebné pro život vyrobí samy z minerálních látek Živočichové a člověk je získávají v potravě. Rostlinné bílkoviny jsou obsaženy v luštěninách a obilovinách. Živočišné v mase, vejcích, mléku a mléčných výrobcích.

Funkce bílkovin 1. Stavební - např. kolagen je obsažen ve vazivu, šlachách, chrupavce, pokožce, zubech. 2. Transportní - např. hemoglobin v červených krvinkách slouží jako přenašeč kyslíku. 3. Funkce zajišťující pohyb -např. pohyb svalů zajišťují bílkoviny myosin a aktin. sval

4.Funkce ochranná a obranná -např. imunoglobuliny fungují jako protilátky. 5.Funkci řídící a regulační mají některé hormony, např. inzulín, růstový hormon,hormony placenty. 6.Funkce urychlující chemické reakce - enzymy ovlivňují a řídí každou chemickou reakci v živých organismech. 7.Funkce zdroje energie -v případech dlouhého hladovění, nedostatku sacharidů a lipidů.

Zdroje bílkovin

Zdroje ( ) =1016&bih=564&sei=cSB4T8PlPIGk4gSYqdj2Dg&tbm=isch ( ) 564&sei=YiF4T5DMGueG4gTd8qGNDw&tbm=isch ( ) &bih=564&sei=oCF4T5GoLoqB4gS7tuSCDw&tbm=isch ( ) i=pCJ4T8O8DeHi4QSHu934AQ&tbm=isch ( ) ( ) 64&sei=Qyp4T9pLrc7hBKXRyOgO&tbm=isch

( ) NzR4T8XmHan04QSlw73PDg&tbm=isch ( ) =HDp4T6OhK6Si4gSsgvGJDw&tbm=isch Chemie 8 : Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. Dostupné z WWW:. ISBN ( ) =1016&bih=564&sei=Si14T_juF4zN4QSfrvXpDg&tbm=isch ( ) 4&sei=tUN4T_bgEO7O4QSS752jDw&tbm=isch ( ) ei=TUJ4T57GFsPN4QSH5qnrDg&tbm=isch Zdroje