PODOBNOST V PRAXI Jirka se rozhodl, že změří výšku borovice, která roste naproti jejich domu. Zabodl do země tyč vysokou 3 metry a zjistil, že vrhá stín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Počítání s Egypťany. 230 Jedna strana Cheopsovy pyramidy je dlouhá 230 m. Jak dlouhé bude lano, které napneme kolem celé pyramidy?
Objem a jeho měření.
11_Podobná zobrazení II Užití podobnosti
Užití podobnosti v praxi
Anotace Prezentace, ve které je zaveden pojem podobnosti rovinných útvarů, poměr podobnosti a věty o podobnosti trojúhelníků. Obsahuje také příklady na.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 7: Trigonometrické určování výškových rozdílů – pokračování II.
MĚŘENÍ DÉLKY PLOCHY OBJEMU
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
GPS.
MGR. LADISLAVA PATEROVÁ
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
Téma: Fyzikální veličiny – délka
Přesnost a chyby měření
Název úlohy: 1.1 Délka.
Za předpokladu použití psacích potřeb
DÉLKA délka se používá k udání rozměrů těles (délka, šířka, výška, hloubka) nebo vzdálenost mezi dvěma body v prostoru. d = 1m Značka: d Jednotka: m (metr)
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití.
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
Vytvořil: Dominik Maršík: Simona Hořavová: Daniel Slavětínský:
THALETOVA VĚTA.
Měřidla času 1 (stopky, kyvadlo)
Násobení a dělení desetinných čísel
Měření fyzikálních veličin
Užití goniometrických funkcí
Fyzika 6. ročník Objem Anotace
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Pythagorova věta.
Rozcvička Dopl ň : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.
Trigonometrie ve slovních úlohách
V této práci jsme se zaměřili na použití buzoly a azimutu v praxi. Ověřili jsme si také znalost trigonometrie, kterou jsme probírali v druhém ročníku.
Užití podobnosti v praxi Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_4_Užití podobnosti v praxi.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV:VY_32_INOVACE_01 Jednotky délky - historie.
- 1629: Isaac Beeckman navrhuje experiment, při kterém by se pozoroval záblesk z kanónu odražený ze zrcadla vzdáleného asi míli. - počátek 17. století:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta.
Trigonometrie v praxi Měření vzdáleností v terénu.
Trigonometrie v praxi. 1) Vánoční strom Naším prvním úkolem bylo, zjistit výšku vánočního stromu v Kozlovicích před místním pivovarem.
F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík. P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_06 Název materiáluPohyby v.
2.10 Goniometrické funkce ostrého úhlu ve slovních úlohách 2 GONIOMETRIE Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové, Komenského 234.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Převody jednotek délky Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
THALETOVA VĚTA VY_42_INOVACE_13_02.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín
NENÍ METR JAKO METR JEDNOTKY DÉLKY
Terénní cvičení.
Optika – polostín, plný stín a vržený stín
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Matematika pro 8. ročník Hranoly – příklady – 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Trojúhelníky ABC a KLM jsou si podobné s koeficientem podobnosti k = 2 . V jakém poměru jsou jejich obsahy?
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Jak udělat skákajícího panáka ještě přesněji
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Svatava Juhászová datum: Název: VY_52_INOVACE_01_FYZIKA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku
Autor: Ing. Jitka Michálková
Oplocení.
Množina bodů roviny daných vlastností
MĚŘENÍ DÉLKY.
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

PODOBNOST V PRAXI

Jirka se rozhodl, že změří výšku borovice, která roste naproti jejich domu. Zabodl do země tyč vysokou 3 metry a zjistil, že vrhá stín dlouhý 2,8 metru. Pak ještě změřil stín borovice, který dosahoval délky asi 48 metrů. Jak byla borovice vysoká? X 3 m 48 m2,8 m

Výpočet:. Borovice byla vysoká asi 51 metrů.

Měření se Jirkovi zalíbilo natolik, že si druhý den chtěl změřit tovární komín. Protože však bylo zamračeno, musel najít jiný způsob, jak zjistit výšku komínu. Zabodl do země svislou tyč vysokou 2,1 metru a našel si místo, ze kterého jedním okem viděl od země vršek komína přesně za horním koncem tyče. Změřil, že vzdálenost oka od tyče je 2,3 metru a vzdálenost tyče od komína 41,5 metru. Jak byl komín vysoký? 41,5 m2,3 m X 2,1 m

Výpočet:. Komín byl vysoký asi 40 metrů.

Jednoho slunného dne roku 594 př. n. l. se rozhodl Thalés z Milétu, že změří výšku Cheopsovy pyramidy. Použil k tomu tyč vysokou 3 metry a zjistil, že stín tyče měří 4 metry a stín pyramidy měřený od její základny 95 metrů. Jak vysoká byla pyramida, když její základna měřila 210 metrů? 210 m95 m4 m 3 m X = =200 m

Výpočet: Cheopsova pyramida byla vysoká asi 150 metrů.