Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV:VY_32_INOVACE_01 Jednotky délky - historie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV:VY_32_INOVACE_01 Jednotky délky - historie."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV:VY_32_INOVACE_01 Jednotky délky - historie TÉMATICKÝ CELEK:Číslo a početní operace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.0882

2 Prezentace je určena ke stručnému seznámení s historií měření délky a k motivaci žáků

3 Jak se měřilo

4 Základem staročeských délkových měr bylo ječné zrno, od kterého se dále počítala míra palec, prst, píď a loket

5 Délkové jednotky byly často odvozovány od částí lidského těla jako např. - palec - coul (šířka palce ruky) asi 2,5 cm - stopa (délka chodidla) asi 30,5 cm - loket (vzdálenost od lokte ke špičce prostředníčku) asi 59 cm - píď (vzdálenost mezi palcem a malíčkem při co největším rozevření prstů, dvě pídě jsou jeden loket) - hon (vzdálenost, kterou uběhne zdravý člověk aniž by odpočíval) asi 125 m Protože však tyto rozměry byly u každého člověka jiné, byla např. ve Francii hlavní mírou dlaň, loket či stopa vládnoucího panovníka.

6 Roku 1101 změřili anglickému králi Jindřichovi I. vzdálenost od špičky jeho královského nosu až ke špičce ukazováku jeho rozpažené ruky. Tak vznikla anglická délková míra 1 yard (asi 91 cm).

7 Někdy byly základní míry (např. železný loket nebo yard) zazděny ve zdi radnice, aby si je každý mohl přeměřit. Přesto se délka jednotek stále místně lišila. V 18. století narůstala potřeba stanovit přesnou jednotku délky, která by byla stejná ve všech zemích. Vědci se nakonec domluvili, že novou jednotkou délky bude desetimilióntá část zemského poledníku mezi severním pólem a rovníkem. Vzdálenost byla měřena na poledníku procházejícím Paříží a měření probíhalo téměř osm let.

8 Roku 1799 byla konečně stanovena nová délková jednotka nazvaná METR. Jednotka byla vyhotovena v podobě tyče ze speciální slitiny, která vlivem teploty téměř nemění své rozměry. Tyč má rovněž zvláštní průřez, aby se neprohýbala. Prototyp metru je dodnes uložen v Mezinárodním ústavu pro míry a váhy ve francouzském městě Sèvres. V současnosti se již délka metru určuje přesněji v laboratoři.

9 Co bys měřil těmito měřidly? Zkus je pojmenovat.

10 Zkuste si změřit na svém těle své vlastní lokty, pídě, yardy a další staré jednotky Určete si svou výšku ve stopách, jako to bývá uváděno u hrdinů v knížkách a filmech Vypočítejte si, jak daleko je ten, koho cítíte na 100 honů. Je to vůbec možné? Vyhledejte si na internetu další zajímavé jednotky délky I v dnešní době se v některých zemích stále užívají jednotky jako jsou míle (asi 1,6 km), yardy a palce. Kde ses s těmito jednotkami už setkal?

11 Zkuste si změřit na svém těle své vlastní lokty, pídě, yardy a další staré jednotky Určete si svou výšku ve stopách, jako to bývá uváděno u hrdinů v knížkách a filmech Vypočítejte si, jak daleko je ten, koho cítíte na 100 honů. Je to vůbec možné? 12 500 m tedy 12 a půl km Vyhledejte si na internetu další zajímavé jednotky délky I v dnešní době se v některých zemích stále užívají jednotky jako jsou míle (asi 1,6 km), yardy a palce. Kde ses s těmito jednotkami už setkal? (palce – úhlopříčka monitorů, průměr trubek a závitů… yardy – rozměry fotbalového hřiště …)

12 V. Koval: Kamarádi čísla. Státní pedagogické nakladatelství, Praha 1969 www.conwerter.cz – vše o jednotkách www.conwerter.cz http://www.converter.cz/jednotky/loket-cesky.htm http://www.converter.cz/prevody/historie-metr.htm TERASOFT. 320 000 x obrázky [DVD-rom]


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV:VY_32_INOVACE_01 Jednotky délky - historie."

Podobné prezentace


Reklamy Google