Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Metody dělení složek směsí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dvousložkové různorodé směsi Mgr. Helena Roubalová
Metody oddělování složek směsí
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
SMĚSI Látky kolem nás chemické látky směsi např. slaná voda
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
SMĚSI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Metody oddělování složek směsí
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
2.1 Vím, co jsou směsi, jak vznikají, jaké jsou druhy.
zpracovaný v rámci projektu EU
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
R O Z T O K Y.
Roztoky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Směsi.
Směsi Opakovací otázky
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Druhy směsí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
14 směsi VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:H2-14 třída:8. předmět:Ch anotace:Materiál slouží k probírání a procvičení nového učiva.
RŮZNORODÉ SMĚSI. OPAKOVÁNÍ Jak se liší stejnorodá a různorodá směs? Jak se nazývají kapalné stejnorodé směsi? Jak ovlivňuje rozpustnost pevných látek.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C8-002 PředmětCHEMIE 8.ROČNÍK.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Soutěžíme před testíkem
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník.
Soutěžíme před testíkem
2.1 Většina látek jsou směsi
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
SMĚSI HRA.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VY_32_INOVACE_Slo_I_01 Směsi 1 ppt.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Uváděj písmenem typ směsi
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vyber políčko Stejnorodé Rozpustnost Různorodé Hmotnostní zlomek MOSS Metody oddělování složek směsí

Stejnorodé (1000) Které z následujících směsí jsou roztokem? 1)10 ml vody a 10 ml oleje 2)50ml vody a 1g soli 3)50ml vody a 1g cukru 4)20ml vody a 2g písku

Stejnorodé (2000) Jak rozlišíte stejnorodou směs od různorodé? Složky stejnorodé směsi nejsou rozlišitelné pouhým okem ani pod mikroskopem.

Stejnorodé (3000) Jaký je rozdíl mezi roztokem a emulzí? Roztok je stejnorodou směsí a emulze je směsí různorodou.

Stejnorodé (4000) Jmenujte alespoň jeden příklad ke kapalnému, plynnému a pevnému roztoku? Kapalný – voda a sůl Plynný – vzduch Pevný – sklo

Stejnorodé (5000) Jaký cizí výraz používáme pro stejnorodou směs? Homogenní

Různorodé (1000) Jaké typy různorodých směsí rozlišujeme? Suspenze, emulze, pěna, aerosoly

Různorodé (2000) Jakým typem různorodých směsí jsou olej ve vodě a jehličí napadané v kaluži? Olej ve vodě – emulze, jehličí v kaluži – suspenze

Různorodé (3000) Jakým způsobem od sebe odlišíme mlhu a dým? Mlha je různorodá směs kapaliny rozptýlené v plynu a dým je směs pevné látky rozptýlené v plynu.

Různorodé (4000) Jakým typem směsi je pěna? Uveďte příklad. Pěna je různorodá směs plynu rozptýleném v kapalině. Příkladem je např. pivní pěna.

Různorodé (5000) Jaký cizí výraz využíváme pro různorodé směsi? Heterogenní

Hmotnostní zlomek (1000) Jak vypočítáme hmotnostní zlomek? Hmotnostní zlomek vypočítáme vydělením hmotnosti určité složky směsi její celkovou hmotností.

Hmotnostní zlomek (2000) Jaký hmotnostní zlomek má 10g soli v roztoku o hmotnosti 100g? 0,1

Hmotnostní zlomek (3000) Jaký hmotnostní zlomek má 20g cukru, který je rozpuštěn ve 180g vody? 0,1

Hmotnostní zlomek (4000) Hmotnostní zlomek modré skalice v roztoku o hmotnosti 50g byl 0,2. Jakou hmotnost má modrá skalice? 10g

Hmotnostní zlomek (5000) Hmotnostní zlomek 10g manganistanu draselného byl 0,05. Kolik vážil tento roztok? 200g

Rozpustnost (1000) Co je to nasycený roztok? Nasycený roztok je takový, v němž se za dané teploty a tlaku další stejná látka nerozpustí.

Rozpustnost (2000) Co je to nenasycený roztok? Nenasycený roztok je roztok, v němž se za dané teploty a tlaku stejná látka dál rozpouští.

Rozpustnost (3000) Jaký je rozdíl mezi nasyceným a nenasyceným roztokem? V nenasyceném roztoku se další stejná látka rozpouští, v nasyceném roztoku se stejná přidaná látka nerozpouští.

Rozpustnost (4000) Co je to rozpustnost? Rozpustnost je veličina, která nejčastěji udává hmotnost látky, která je rozpuštěná ve 100g rozpouštědla za vzniku nasyceného roztoku za určité teploty a tlaku

Rozpustnost (5000) Jakým způsobem byste připravili nasycený roztok soli ve vodě? Do neměnného množství vody za stálého míchání přidáváme sůl, dokud se rozpouští. Ve chvíli, kdy se přestane rozpouštět vznikne nasycený roztok.

MOSS (1000) Co je to filtrace? Metoda, kterou využíváme k oddělení pevné látky od kapaliny nebo plynu.

MOSS (2000) Co je to destilace? Uveďte příklad jejího použití. Destilace je metoda oddělování složek směsí založená na rozdílné teplotě varu složek směsi. Příklad – oddělení „čistého“ ethanolu z vodky.

MOSS (3000) Kterou metodu můžeme použít pro oddělení alkoholu (ethanolu) z vodky? Destilaci

MOSS (4000) Jaké metody byste použili pro oddělení směsi, v níž je sůl rozpuštěná ve vodě a navíc je v ní viditelný olej? Použijeme metody usazování a krystalizaci.

MOSS (5000) Jaké metody byste použili pro získání čistého naftalenu a soli ze směsi? Pro zisk naftalenu použijeme sublimaci a desublimaci. Pro zisk soli využijeme krystalizaci.