Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Řízení financí zdravotnického zařízení Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Lidská společnost digitálního věku
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 AnotaceFormou.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Konec plýtvání - osvěta veřejnosti Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, z.s.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
2 Marketingové koncepce
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Digitální učební materiál
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Chování spotřebitele: užitečnost, poptávka
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jednoduché účetnictví
Společenská odpovědnost ve školství
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Účetnictví – význam informací
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Seminář k problematice IPPC
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
Pozemkové úpravy.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Ing. Veronika Dostálková MBA
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Trvale udržitelné integrované produkční systémy, agrolesnictví - porovnání se systémem certifikovaného ekologického lesnictví FSC. Veronika Wichová.
Vzdělávací akce s názvem
Hnojení minerálními hnojivy
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Člověk a životní prostředí
Využití potenciálu českého zemědělství po roce 2020
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
Seminář o stavebním spoření
Toky energií v přírodě a v člověkem ovlivněné krajině
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk, ČZU Praha produkce potravin a jejich potřeba cenové relace řešení disproporcí mezi vstupy a výstupy

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. V současnosti : Hlavní, proklamovaný směr lidské činnosti – trvale udržitelný rozvoj má : - zajistit potřeby stávajících generací, - neohrozit uspokojování potřeb generací budoucích. Je současná činnost člověka udržitelná, či spíše neudržitelná? ● vysoká svoboda na všech úsecích života, málo omezení, regulací, ● vysoká spotřeba všech hodnot – i neobnovitelných (energie, surovin, vody i potravin aj.), ● pozornost je věnována hlavně okamžitě prospěšným opatřením a ne dlouhodobým vlivům a následkům, ● vysoká globalizace

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.

Možnosti řešení zvýšení produkce: ● rozšíření ploch zemědělských půd, ● zvýšení přísunu organických hnojiv, ● zvýšení přísunu minerálních hnojiv a dalších intenzifikačních prostředků, ● zvýšení půdní úrodnosti, ● stabilizace cen zemědělských produktů a vstupů, ● zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu, ● podporovat výzkumné směry k zajištění zvýšené a kvalitní zemědělské produkce,

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. „Národ, který ničí půdu ničí sebe“. Franklin Delano Roosevelt (1882 – 1945) „Naše půda patří také dalším generacím“ John Sibley

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Přísun živin ve statkových hnojivech v ČR

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Graf 3. Přísun živin v hnojivech na hektar zemědělské půdy v ČR a v některých zemích Evropy

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cenové relace : Ceny hnojiv : 1 kg živiny LAV Kč 37 Kč DAM Kč 33 Kč MO Kč 31 Kč Amofos Kč 74 Kč (P 100 Kč) DS Kč 30 Kč HS Kč 100 Kč Ceny rostlinných produktů klesly za měsíc srpen o 15,3 % !!!!

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí kg N/ha

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí kg N/ha fixní náklady náklady na hnojení (kg N = 25 Kč) + zisk 1 (kg N = 40 Kč)

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Ocenění živin v 1 t zrna pšenice : 20 kg N Kč 4 kg P 400 Kč 6 kg K 200 Kč 1 kg Mg 100 Kč Kč

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Následky současného stavu : -snížení spotřeby minerálních hnojiv, zvláště P a K, -čerpání živin z půdních zásob, -postupné snižování půdní úrodnosti, -snížení kvality produkce, -snížení výnosů.