Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Advertisements

Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Investice a regulatorní prostředí pro oblast sítí v elektroenergetice
Stavební zákon a územní plánování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Zásadní změny v novele energetického zákona
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Plyn jako důležitá součást energetického mixu ČR Ing. Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 27. října 2015.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
, Praha Martinický palác Fungování energetických trhů v EU a ČR Přispívají změny energetické legislativy k lepšímu fungování energetických trhů?
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Legislativa v bytové oblasti.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Umisťování staveb.
Nové nastavení regulace v plynárenství
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014

Obsah 1. Energetická legislativa EZ 2. Energetická legislativa POZE 3. IV. regulační období v elektroenergetice a plynárenství 4. Regulace teplárenství 2

Energetická legislativa K novele energetického zákona má ERÚ čtyři zásadní výhrady:  Klíčová je změna zásad regulace v § 19a „ERÚ musí na prvním místě zajistit finanční stabilitu těch, které reguluje“ = regulátor je rukojmím finančních zájmů  Dále rozpor mezi ochranou spotřebitele a povinností chránit finanční zájmy regulovaných subjektů = novela jde proti zájmům spotřebitelů  Změna vyhlášek z cenových rozhodnutí na opatření obecné povahy § 19c a tím jejich možnost zneplatnění u soudu = nejistota pro celý trh  V případě nepřijetí regulace se mohou jednotlivé subjekty dohodnout na tzv. veřejnoprávní smlouvě § 19f = korupční a vydírací potenciál

Energetická legislativa II. Dalším problémem je implementace nařízení REMIT o kontrole energetických trhů  Hlavní iniciativa EU týkající se jednotného energetického trhu  ERÚ navrhoval samostatný zákon o REMIT, nakonec je transpozice zcela nedostatečně roztříštěna v celé novele energetického zákona  ERÚ se chtěl stát lídrem v implementaci REMIT, ale dle stávajícího návrhu zákona ztratíme vliv na kontrolu energetického trhu, budou ho kontrolovat evropské orgány Rada ERÚ  Rada má dle návrhu novely nejasné kompetence a nemá za své rozhodování téměř žádnou odpovědnost.  Pokud má mít výkonné pravomoci, musejí radní nést plnou odpovědnost za svá rozhodnutí 4

Energetická legislativa III V novele zákona POZE Úřad podporuje  Zelená měřidla – zajištění stanovených měřidel, sloužících k výplatě veřejné podpory, proti neoprávněné manipulaci. „Ať se stát ke svým penězům chová stejně jako se k nim chovají jiní.“  Omezení podporovaného množství elektřiny – stanovení limitu pro množství elektřiny, na které výrobce může uplatnit podporu. „Podporujme takové množství elektřiny, které sloužilo k nastavení výkupní ceny. Podpora není nástrojem ke generování nadměrných zisků.“ 5

IV. regulační období v plynárenství a elektroenergetice ERÚ postupuje tak, aby byly zachovány rovné podmínky pro všechny účastníky energetického trhu V plynárenství nemá ERÚ jinou možnost než prodloužit III. regulační období :  Vzhledem k diskriminačnímu faktoru přecenění a kvůli neproinvestování více než 3 mld. Kč vybraných v rámci regulace chtěl ERÚ III. regulační období zkrátit, ale LRV to nepovolila  Poté ERÚ připravil vyhlášku pro IV. regulační období, ale kvůli připravované zásadní změně § 19a nemůže být v tuto chvíli vydána, znamenalo by to nestabilitu  Proto jsem rozhodla o prodloužení III. regulačního období  Hlavním zájmem ERÚ je odstranit diskriminaci a donutit NET4GAS, s.r.o. a RWE GasNet s.r.o. k proinvestování prostředků, které již v rámci regulace obdrželyod zákazníků ČR 6

IV. regulační období v plynárenství a elektroenergetice V elektroenergetice bude IV. RO od roku 2016 – stejně jako v plynárenství:  Připravuje se nový tarifní model, který bude reagovat na změny v infrastruktuře, podporovat samozásobování pomocí obnovitelných zdrojů a bude spravedlivější ke všem účastníkům trhu  ERÚ založil Oponentní radu velkých spotřebitelů, aby chránil zájmy těch, kteří za elektřinu platí  Samotná vyhláška se začne připravovat od ledna 2015,  Současné znění novely energetického zákona dostává tento proces do časové tísně vzhledem k dlouhým lhůtám pro vypořádání připomínek 7

Regulace teplárenství ERÚ připravuje nový model regulace teplárenství hlavní důraz je kladen na: 1. Přijatelná cena pro zákazníka 2. Trvale udržitelný rozvoj teplárenství Zjednodušení celého systému Odstranění cenových excesů Nastavení cenových hladin/stropů Zajištění investic do teplárenství, nikoliv odliv finančních prostředků z tohoto sektoru Zajištění plynulé dodávky tepelné energie 8

Děkuji za pozornost Ing. Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu