Zvýšená hodnota metabolismu v zátěži vyžaduje zvýšený přísun kyslíku do tkání pro zajištění oxidativní glykolýzy (štěpení cukrů za přístupu kyslíku- od.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

Dýchací systém a zátěž.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Dýchací systém.
Spirometrie Spirometry.
Zátěžové testy anaerobních schopností Výskoková ergometrie Kyslíkový dluh/kyslíkový deficit Wingate test.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Rozvoj vytrvalostních.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
SF/HR Srdeční frekvence/Heart rate. při vypuzení systolického objemu krve ze srdce do srdečnice se rozšíří pružný začátek aorty při následující diastole.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceSíťový.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Patofyziologie na JIP.
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Autor: Ing. Alice Horáčková
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Testy vytrvalostních schopností
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Josef Srnec Marek Lipenský 6. skupina, 2007/2008
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základy rovnovážné termodynamiky
Dýchací soustava a její choroby
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní formy prodeje
Dýchací systém Obrázky použity z: LIDSKÉ TĚLO
Dobrý den Horská klinika 2011.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Metabolismus a energetické krytí při sportu
Ekonomika– národní hospodářství
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
PRÁCE Z TERÉNU – sportovní gymnastika Veronika Krupková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Fyziologie sportovních disciplín- silové sporty
Spirometrie.
Bicyklová spiroergometrie
Dýchání při tělesné zátěži
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Bicyklová spiroergometrie
SPIROERGOMETRIE funkční vyšetření v laboratoři při tělesném zatěžování, které je možné charakterizovat ve fyzikálních jednotkách a na základě tohoto určovat.
Testy aerobních předpokladů
Hranice výrobních možností
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Seminář o stavebním spoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Zvýšená hodnota metabolismu v zátěži vyžaduje zvýšený přísun kyslíku do tkání pro zajištění oxidativní glykolýzy (štěpení cukrů za přístupu kyslíku- od 1. do cca 20. minuty výkonu) a oxidativní lypolýzy (štěpení tuků za přístupu kyslíku- od cca 20. minuty výkonu) Dýchací systém pro zajištění dodávky O ₂ do tkání spolupracuje s oběhovou soustavou Změny dýchací soustavy dělíme na: - reaktivní- tělo reaguje na bezprostřední zatížení- např. v tréninku, zápase - adaptační- změna parametrů dýchacího systému v důsledku dlouhodobého zatěžování

Před výkonem- tzv. počáteční fáze- dýchací frekvence stoupá v důsledku předstartovních psychických stavů a reflexů Při výkonu máme přechodovou fázi, steady state a pozátěžový stav počáteční fáze přechod.fáze steady state pozátěžová fáze O2 převis

Přechodová fáze: rychlé změny –dechový objem Vt- roste -dechová frekvence DF- roste Organismus pracuje v režimu kyslíkového deficitu Při zátěži střední a vysoké intenzity se sec. dostaví tzv.MRTVÝ BOD=nouze o dech, dušnost, svalová ztuhlost, pokles výkonu Při dobré trénovanosti nemusí mrtvý bod nastat. Po odeznění MRTVÉHO BODU nastává tzv. DRUHÝ DECH = zvýšení výkonu, prohloubení dýchání, snížení DF, SF,TK Druhý dech „chytneme“- u výkonu stř. intenzity za 2-3 min. - u výkonu submax.intenzity-3-4 min. U výkonů max. intenzity(nad TF 180/min.) druhý dech nechytneme !!! Při TF>cca180/min. (tzv. anaerobní práh) tělo pracuje v anaerobní zóně=vys.laktát- hodnota aerobního prahu s dobrou trénovaností stoupá. Zjišťuje se z krve odebírané z ušního lalůčku při spec. testech- např. tzv. laktátový test pro stanovení laktátové křivky- viz- funkční testy

Setrvalý stav: Podstatou steady state (setrvalého stavu) je harmonizace poptávky po kyslíku s jeho nabídkou, zajištěnou zvýšenou činností oběhové a dýchací soustavy. Indikátorem nástupu steady state je přítomnost druhého dechu. Pozátěžový stav: Dochází k celkovému zklidnění organismu, snížení DF, SF, TK- organismus pracuje v režimu kyslíkového převisu= nadbytečný přísun kyslíku do tkání- viz. obr. str. 2- tzn. pozátěžové vydýchání

K uspokojení poptávky svalů po kyslíku dochází díky změnám ve ventilaci- 1/zrychlení a 2/prohloubení dýchání: 1/Frekvence dýchání : V klidu : 12 – 14 dechů/min. Při zátěži : lehké 20 – 30 dechů/min- nádech aktivní/výdech pasivní střední 30 – 40 dechů/min- od 40/min. je výdech aktivní těžké 40 – 60 dechů/min- oba děje aktivní Dechový objem : V klidu 0,5 l x14 dechů=7 l/min., při námaze dosahuje až 3 l x 60dechů=180 l/minutu Zvýšený dechový objem je dosažen tzv. bráničním dýcháním

2/ K prohloubení dýchání dochází díky zapojení rezervních objemů: dechový objem klidový(V T ) 500 ml (v klidu) inspirační rezervní objem (IRV) ml expirační rezervní objem (ERV) ml reziduální objem (RV) 1200 ml V zátěži dochází nejen ke zrychlení, ale i prohloubení dýchání. To je možné díky využití rezervních objemů- nádechového (IRV) a výdechového(ERV). Jedním z ukazatelů aerobního výkonu je vitální kapacita plic(VC) Je to množství vzduchu, které dokážeme vydechnout po maximálním nádechu. VC=Vt+IRV+ERV (500ml+3000ml+1200 ml=4700 ml) Hodnota vit. kapac.VC může být u špičkových vytrvalců až 7l.Pokud k VC připočteme reziduální objem(RV), což je množství vzduchu, který nedokážeme z plic vydechnout(nestlačitelné průdušky a průdušnice), dostaneme celkovou kapacitu plic(TLC=VC+RV)

Vt- 500 mlIRV mlERV mlRV ml VC ml TLC ml

Jsou reakcí organismu na dlouhodobé zatěžování- trénink. Nejvýraznější změny parametrů dýchacího systému jsou u vytrvalců(běžci na lyžích, běžci, plavci). Jedná se o: - Lepší ekonomiku dýchání - Větší vitální kapacitu VC - Pohyblivější bránici -> lepší mechanika dýchání - Nižší dechová frekvence DF v zátěži - Vyšší anaerobní práh - Vyšší maximální aerobní výkon (VO ₂max. )- hlavní ukazatel aerobní zdatnosti- měří spotřebu O ₂ v mililitrech /kg tělesné váhy/minutu VO ₂max nesportovci+ženy -40, sportovci,muži-60, vytrvalci-80 i více