DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiáluOtázky z biochemie - anaerobní glykolýza a kvašení AutorRNDr. Mgr. Tomáš Adamus, Ph.D. Tematický okruhBotanika a geologie Ročník3. a 4. ročník Vytvořeno Anotace Cílem je zopakovat a procvičit problematiku základních biochemických reakcí, týkajících se především metabolismu sacharidů Metodický pokyn Předložený materiál obsahuje otázky i odpovědi. Lze jej proto využít v různých fázích výchovně vzdělávacího procesu - prosté opakování, opakovní formou hry, zkoušení ústní či písemné. Je možné také odstranit odpovědi a mít verzi pro plynulé zkoušení. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.
Otázky z biochemie - anaerobní glykolýza a kvašení 1.Jak se nazývá proces odbourávání glukózy? anaerobní glykolýza 2.Kde v buňce anaerobní glykolýza probíhá? v cytoplazmě buněk
3.Co je prvním krokem odbourávání glukózy? fosforylace 4.Jaký je produkt fosforylace glukózy? glukóza-6-fosfát 5.Jak chápeme onen fosfát? jedná se o estericky vázanou H 3 PO 4 6.Co je konečným produktem anaerobní glykolýzy? pyruvát
7.Napište vzorec pyruvátu. CH 3 COCOO - 8.Pyruvát je aniontem jaké kyseliny? kyseliny pyrohroznové 9.Oxidovaná forma nikotinamidadenindinukleotidu má jakou zkratku? NAD+
10.Redukovaná forma nikotinamidadenindinukleotidu má jakou zkratku? NADH + H + (ve starší literatuře též uváděno NADH 2 ) 11.Jaký je čistý energetický zisky z jedné molekuly glukózy při anaerobní glykolýze? 2 ATP 12.Jak se nazývají enzymy štěpící polysacharidy? amylázy
13.Jaký je produkt mléčného kvašení? kyselina mléčná 14.Jaký je odborný výraz pro kvašení? fermentace 15.Jsou amylázy součástí slin? ANO
16.Jaký je produkt octového kvašení? kyselina octová 17.Za jakých podmínek s ohledem na přístup vzduchu probíhá mléčné kvašení? anaerobních 18.Za jakých podmínek s ohledem na přístup vzduchu probíhá ethanolové kvašení? anaerobních
19.Jaký je produkt ethanolového kvašení? ethanol 20.Je pravdou, že při ethanolovém kvašení lze získat až 35% roztok alkoholu? není to pravda 21.Za jakých podmínek s ohledem na přístup vzduchu probíhá octové kvašení? aerobních
22.Vzniká při ethanolového kvašení také CO 2 ? ANO 23.Je pravdou, že při ethanolovém kvašení se uplatňuje enzym alkoholdehydrogenáza? je to pravda 24.Provádí kvasinka vinná octové kvašení? NE
25.Jak se nazývá mikroorganizmus uplatňující se v kvasném procesu při výrobě piva? kvasinka pivní 26.Jak se nazývá proces odbourávání glukózy ve svalech probíhající za anaerobních podmínek? svalová glykolýza 27.Co je produktem svalové glykolýzy? laktát = anion kyseliny mléčné, způsobující mírnou acidózu (= překyselení) svalů a jejich únavu
Zdroje: Nečas, O. et al. Obecná biologie pro lékařské fakulty. Nakladatelství H H, 2003, ISBN Rosypal, S. et al. Nový přehled biologie. Scientia, Praha, 2003, ISBN-10: McMURRY, J. et al. Organická chemie. VUTIUM, Brno, 2007, ISBN McMURRY, J. et al. Harperova biochemie. Nakladatelství H & H, 2. vyd., 2002, ISBN-10: Dobiáš, L.. Repetitorium z buněčné a molekulární biologie. Multex Soft Ostrava, 2003