Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
Advertisements

Navštivte hlavní město České republiky
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Moravskoslezský kraj.
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Praha.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Chráněná území v Olomouci a okolí
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Moravskoslezský kraj.
Vypracoval: Jakub Šmídek
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: června 2012
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Město Brno.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_25_Moravskoslezský.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_23_Liberec Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_26_Český_ráj Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_ INOVACE_52_Nerosty-sůl.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Foto Ostravy staré a ještě
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Moravskoslezský kraj.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Česká republika - Plzeň
Dějiny ČR – románský sloh
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
Česká republika - Brněnské pověsti
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Česká republika – České Budějovice
Česká republika - Kutná Hora
Česká republika - Pardubice
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Velká města České republiky.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Zvířata v lese - slepýš křehký autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Skloňování podstatných jmen
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
Pravoúhlá soustava souřadnic
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Skloňování podstatných jmen
Transkript prezentace:

Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová

Ostrava N a r o z h r a n í M o r a v y a S l e z s k a T ř e t í n e j v ě t š í m ě s t o v Č R, d r u h é n e j v ě t š í m ě s t o n a M o r a v ě U n i v e r z i t n í a p r ů m y s l o v é m ě s t o N a s o u t o k u O d r y, O p a v y, O s t r a v i c e a L u č i n y

Střípky z historie  Původní osada vznikla nad řekou Ostravice, která dala městu i jméno.  Ostravice dodnes dělí Ostravu na dvě části: Moravskou Ostravu a Slezskou Ostravu.  Osada ležela na důležité obchodní cestě – Jantarové stezce (nejvýznamnější přepravované zboží byl jantar), která spojovala sever Evropy s jihem.  Další rozvoj města je spojen s objevením bohatého ložiska černého uhlí. Slezskoostravský hrad

Historická místa Ostravy Masarykovo náměstí s mariánským sloupem z roku 1702 Masarykovo náměstí se Starou radnicí Kostel svatého Václava

Radnice Slezské Ostravy Evangelický Kristův kostel – tzv. Červený kostel Katedrála Božského Spasitele – druhá největší katedrála na Moravě Divadlo Antonína Dvořáka

Zajímavosti Ostravy Budova Nové radnice - nejvyšší radniční budova v České republice díky věži vysoké 85m. Ostravský orloj (pohádkový) na budově Divadla loutek – obsahuje symbol hvězdné oblohy a troje dveře, které ukrývají pohádkové postavy: krále, královnu, čerta, anděla a Smrtku s Kašpárkem. Další virtuální procházky po Ostravě na:

Ostrava a černé uhlí  Ostrava byla známá těžbou kvalitního černého uhlí.  V okolí vzniklo mnoho průmyslových podniků – hutí, železáren, oceláren.  Dlouholetá těžba a průmyslová výroba ovšem velmi poznamenala okolní krajinu i životní prostředí Ostravy – zvláště ovzduší. Vysoké pece ve Vítkovicích – dnes národní kulturní památka Areál Nové huti

Zdroje :                    

 Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý a pátý ročník základní školy.  Materiál slouží jako doplněk učiva o městech v rámci tématu Česká republika.  Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků.  Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.