O BDOBÍ RESTAURACE A ROVNOVÁHY SIL (1815 – 1847) Mgr. Vladimír Velešík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ponapoleonská Evropa – vznik Belgie
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
uspořádání Evropy po napoleonských válkách
Vídeňský kongres Koncert velmocí.
VÍDEŇSKÝ KONGRES září červen 1815.
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Vídeňský kongres
uspořádání Evropy po napoleonských válkách v 1. pol. 19. st.
Říjen 1814 – červen  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_448.
Evropa od pádu Napoleona do revoluce roku 1848
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Habsburská monarchie za Metternicha
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Revoluce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY Autor: Mgr. Veronika Košťálová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_DEJEPIS_18 Předvečer první světové války Téma sady: Dějepis.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
R OMÁNSKÉ MALÍŘSTVÍ Mgr. Jiří Žilka. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.02 2.Číslo.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V IKTORIÁNSKÁ A NGLIE Mgr. Jiří Žilka. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5.DE.17 2.Číslo.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F RANCIE VE DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ Mgr. Vladimír Velešík.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
Svět po první světové válce
REVOLUCE 1848/49.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Napoleonské války Autor: Lenka Mulačová
Vídeňský kongres.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kultura Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VÍDEŇSKÝ KONGRES VÍDEŇ
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Císařství Napoleona I..
Revoluce
Svět na konci 19. století Mgr. Vladimír Velešík.
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Vláda direktoria ( ) po odstranění jakobínské diktarury nová ústava opět zaveden volební cenzus parlament = rada pětiset + rada.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
RESTAURACE A REVOLUCE

Vídeňský kongres Svatá aliance
Vídeňský kongres 1814 –1815 Bláhová Simona, 4.B.
Revoluce
Evropa v letech Věk revolucí.
uspořádání Evropy po napoleonských válkách
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Evropa v letech Věk revolucí.
Transkript prezentace:

O BDOBÍ RESTAURACE A ROVNOVÁHY SIL (1815 – 1847) Mgr. Vladimír Velešík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5.DE.08 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: březen Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborDějepis Tematický okruhOsvícenství, revoluce a idea svobody, modernizace společnosti Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s problematikou vývoje v Evropě po skončení napoleonských válek. Zabývá se vznikem rovnovážného stavu velmocí a nastolení období mírového soužití mezi jednotlivými evropskými státy. Sleduje konzervativní tendence v evropské politice a snahu po restauraci předrevolučních poměrů v Evropě. Pomůcky: interaktivní tabule, učebnice.

Období restaurace a rovnováhy sil (1815 – 1847)

Ohlasy francouzské revoluce prakticky po celé Evropě  Irsko (tajné spojení s Francií – poraženo povstání)  Nizozemí – zřízena tzv. Batávská republika  Švýcarsko – zřízena tzv. Helvétská republika  Itálie – vyhlašovány tzv. sesterské republiky (Cisalpinská, Římská apod.)  Polsko – r třetí dělení zánik státu

Vídeňský kongres (1814 – 1815) panovníci všech evropských států připravit podmínky pro trvalý mír a trvalé potlačení revolucí Francie neměla být pokořena ani potrestána – pouze vrácena do svých původních hranic restaurace Bourbonů (Ludvík XVIII.)  nebyl však obnoven absolutismus restaurace předválečných poměrů v evropských zemích územní změny některých států (Rakousko, V. Británie, Dánsko, Nizozemí) část majetku vrácena emigrantům i církvi

Vídeňský kongres

Ludvík XVIII. a Karel X.

Svatá aliance zásada bratrství monarchů – řídit se ve vnitřní i zahraniční politice pravidly víry a jednat na základě práva (x boj proti šíření liberalismu a občanských svobod) připravil ruský car Alexandr I.; podepsal rakouský císař František I. a pruský král Fridrich Vilém III. postupně se připojili všichni evropští panovníci (kromě britského krále, papeže a tureckého sultána)

Politika rovnováhy tvůrcem systému rakouský kancléř kníže Lothar Clemens Metternich podstata politiky rovnováhy  mezi silným Ruskem a Velkou Británií leží státy, které vyrovnávají vztahy mezi těmito mocnostmi (Francie, Rakousko, Prusko) řešení problémů  kongresový systém – panovníci a jejich zástupci se budou pravidelně scházet a řešit nové problémy (první kongres 1818 v Cáchách – mezi velmoci přijata Francie; Opavský kongres – 1820 – formulována intervenční politika proti revoluci na Pyrenejském poloostrově myšlenka evropské spolupráce velmocí později nahrazena  tzv. koncertem velmocí (řešit problémy na základě kompromisní dohody velmocí  vnutit ostatním státům)

Fridrich Vilém III., Alexandr I., František I.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a literatura 1.ŠTĚPÁNKOVÁ, Alena a Pavel SLEPIČKA. Odmaturuj! z dějepisu. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2006, 256 s. ISBN ISABEY, Jean-Baptiste. Soubor:CongressVienna.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (obrázek č. 1 – Vídeňský kongres) 3.GÉRARD, François. Soubor:Louis XVIII2.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (obrázek č. 2 – Ludvík XVIII.) 4.GÉRARD, François. Soubor:François Pascal Simon Gérard 006.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: d_006.JPG (obrázek č. 3 – Karel X.) 5.BEZ AUTORA. Soubor:FWIII.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (obrázek č. 4 – Fridrich Vilém III.) 6.KRÜGER, Franz. Soubor:Alkruger.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (obrázek č. 5 – Alexandr I.) 7.BEZ AUTORA. Soubor:Francis II, Holy Roman Emperor at age 25, 1792.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _1792.png (obrázek č. 6 – František I.)