Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Účtování mezd účtová třída 3
Optimalizace daní a odvodů podniku Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Výpočet čisté mzdy Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Personalistika a odměňování pracovníků
STRUKTURA MZDY.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
PŘÍKLADY VÝPOČTU daně – různé slevy
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) VY_32_INOVACE_13_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) Autor: Ing. Jana Rauscherová.
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Analýza účetní uzávěrky a závěrky ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Tereza Pálková Vedoucí bakalářské práce: Ing. Romana Píchová, DiS. Oponent.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie Daňové a odvodové zatížení podnikatelů v ČR Autor bakalářské práce:Lucie Minaříková Vedoucí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
Autor práce: Hana Sakáčová (10952) Vedoucí bakalářské práce: Ing. Lukáš Polanecký Oponent bakalářské práce: Ing. Marta Hortová České Budějovice, červen.
Autor bakalářské práce:Martin Šíma Vedoucí bakalářské práce:Ing. Marta Hortová Oponent bakalářské práce:Mgr. Hana Bartošová DAŇOVÉ A ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Vysoká škola technická a ekonomická
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Autor bakalářské práce: Simona Marešová
Obhajoba bakalářské práce
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Struktura a vypořádání hospodářského výsledku v dané obchodní korporaci.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
„Racionalizace nákladových položek vybrané dopravní společnosti“
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Systém odměňování ve vybraném podniku
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Využití technologie RFID ve společnosti Nábytek Penta, s. r. o.
Evidence a účtování zásob ve vybrané společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Transkript prezentace:

Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová České Budějovice, červen 2016

CÍL PRÁCE Specifikace daňového a odvodového zatížení poplatníků u různých právních forem podnikání v ČR Dle analýzy volba nejvhodnější právní formy s ohledem na daňovou i odvodovou optimalizaci

Důvod výběru tématu Znalost problematiky OSVČ Nepřehlednost a složitost problematiky pro laika, časté změny Zlepšení orientace v daňových a odvodových povinnostech pro běžného živnostníka

Metodika práce – komparace výpočtů jednotlivých variant Dvě podnikatelky – OSVČ (Ilona, Petra) – výpočet variant pro každou z nich Daňové zatížení FO při uplatnění nákladů: - v prokázané výši - paušální částkou Daňové a odvodové zatížení – Petra -podnikatelka – OSVČ - jako zaměstnanec Daňové a odvodové zatížení – Ilona – OSVČ, jeden zaměstnanec Forma podnikání – s.r.o. – Ilona, jeden zaměstnanec - jednatel

1. Jaký způsob uplatnění výdajů je výhodnější ? ILONA – paušál 60%, 2 děti do 18 let Skut. výdaje > paušál Využití skut. výdajů Nárok na daňový bonus SP a ZP v základní výši PETRA – paušál 60%, 1 dítě Skut. výdaje < paušál Nízká výše daňového základu Využití skut. výdajů – výhodnější Nárok na daňový bonus SP a ZP v základní výši Příjem § 9

2. OSVČ + jeden zaměstnanec OSVČ - Ilona Zaměstnanec – Petra Navýšení nákladů o mzdové náklady – návratnost ?? Daňově uznatelný výdaj Snížení základu daně (Ilona) Pokles daňové a odvodové povinnosti Nárok na bonus Položka varianta 1 – bez zaměstnance varianta 2 – se zaměstnancem Odvod pojištění celkem Kč Kč Daň (-daňový bonus) Kč Kč Celkové odvodové zatížení Kč Kč Odvody pojištění za zaměstnance Kč

3. Je pro konkrétní sledovanou osobu výhodnější být zaměstnaná? Petra jako zaměstnanec Nejvýhodnější forma Podnikání – vedlejší činnost Včetně příjmu dle §9 Položka § 7+§ 9 uplatnění paušálních výdajů § 7+§ 9 uplatnění skutečných výdajů § 6+§ 7+§ 9 uplatnění paušálních výdajů Odvod pojistného Kč Kč Daň ( - daňový bonus) 0 Kč Kč Kč CELKOVÉ ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ Kč Kč Kč

Společnost s ručením omezeným ILONA Data - rok 2015 s.r.o. => účetní jednotka, povinnost vést účetnictví Jednatel – jediný zaměstnanec – mzda (výpočet dle osobní spotřeby) Ještě jeden zaměstnanec => ztráta Mzdové náklady zaměstnavatele – ,- Kč. Možnost vyplácení min. mzdy + výplata podílu na zisku (daň)

4. Nejvhodnější právní forma podnikání – shrnutí, návrhy opatření Ilona OSVČ Skutečné výdaje Daňový bonus Pokud s.r.o. – nutnost pokrytí mzdových nákladů => min. mzda, výplata podílu na zisku Mzdové náklady – největší zátěž pro podnikatele – plátce DPH – nové povinnosti Petra OSVČ Skutečné výdaje Bez vlivu na SP a ZP Nejvýhodnější – pokud by byla nabídka zaměstnání

Otázka vedoucí práce: Mohou změny v daňovém zvýhodnění zavedené v letošním roce změnit pořadí výhodnosti pro některou z podnikatelek? Změny 2016 Zvýšení min. mzdy – 9 900,-Kč Vznik nároku na daňový bonus – ,- Kč (6 x min. mzda) Daňová sleva na dítě: 1.dítě – ,- Kč 2.dítě – ,- Kč 3. a další – ,- Kč

Děkuji za pozornost