Galerijní animace na výstavách klasického a současného umění, příklady ze zahraničních i českých institucí. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky, jaro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

Nabídka pro partnery Procházka českým animovaným filmem Písek, 22. –
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Na internetu: Karel Šimek říjen 2006.
O GALERII CHODBA ● na Katolické gymnázium Třebíč působí od roku 2000 ● založena s cílem vzdělávat a kultivovat studenty školy ● výstavy českých i zahraničních.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Galerijní animace [1]. Názvem galerijní animace označujeme totiž aktivity kombinující praktické a teoretické činnosti, využívané v galeriích i muzeích,
Mechanismy evaluace kulturních služeb
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
Muzejní pedagogika.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Masarykova Univerzita Pedagogická Fakulta.
SVĚTOVÝ DEN VODY AQUA UNITED 2010 AQUA UNITED Vodní noc v aquaparcích Vodní týden v bazénech, wellness centrech aquaparcích a wellness.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Mgr
Masarykova Univerzita Pedagogická Fakulta
Kateřina Dytrtová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 5. a
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Edukativní aspekty zprostředkování umění v muzeích a galeriích, „výuka“ před obrazy, galerijní animace jako vzdělávací proces. BcA. Martina Lišková
Vítejte na zápisu prvňáčků na 31.ZŠ. Gymnastika Házená Lední hokej Judo Běh na lyžích Basketbal Cvičení pro předškoláky Posilovna Aerobic Sportovní aktivity.
ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK.
Galerie umění Karlovy Vary PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE – květen 2016 Edukátorem snadno a rychle? Mgr. Lenka Tóthová.
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
GUSTAV PAULI BcA. Veronika Štěrbová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Vyučující: Mgr. Alice Stuchlíková 2011.
DIDAKTICKÁ SIMULAČNÍ HRA: OSTROV Autorka: Petra Vaňková.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Galerijní pedagogika v teorii a praxi. Literatura, vzdělávání, aktuální podoby současné animace uměleckého díla. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky.
GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky Hana Drnovská,
Zuzana Klusáčková Metodika galerijní pedagogiky GP3MP_MGP vyučující Mgr. Alice Stuchlíková Jaro 2012.
Možnosti začleňování globálního rozvojového vzdělávání do výuky Konference GRV, Praha Petra Gajová, ARPOK, o. p. s.
Registr uměleckých výstupů segment Výtvarné umění doc. Mgr. Michal Koleček, Ph.D.
Manuscriptorium Evropská digitální knihovna historických fondů.
MSBP_VC1 Výtvarné činnosti 1 (základy výtvarné kultury) Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 17.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Nový vzdělávací systém Divadla F. X. Šaldy pro školy v celém regionu
3.B. Současné podoby galerijní pedagogiky a zprostředkování umění, úloha a pozice vzdělávacích oddělení v muzeích a galeriích, vztah školy a výstavní.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
Název projektu: Ve škole po škole
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Igor Zhoř , Brno , Brno.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Fakulta umění a architektury Technické univerzity v Liberci
Galerijní pedagogika v teorii a praxi: Literatura, vzdělávání,
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Mgr. Michaela Brábníková Památník Lidice
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Galerijní animace na výstavách klasického a současného umění, příklady ze zahraničních i českých institucí. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky, jaro 2013 Vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Jan Charvát

Podoby i kvalita galerijních animací se v jednotlivých institucích značně liší. Je obtížné generalizovat, ale celkově jsou galerijní programy pro mládež více rozvinuty v západních zemích, kde mají dlouhodobější tradici. Programy jsou obvykle v kompetencích lektorských oddělení. Lze pozorovat rozdíl u výstav klasického umění a výstav současného umění. Trvalejším výstavám klasického umění je obvykle poskytnuto více prostředků a rozsáhlejší zázemí než výstavám soudobého umění. Což je jistým způsobem paradox, protože výstavy současného umění často svým obsahem poskytují mladému divákovi větší prostor pro jeho kreativitu a celkově zajímavější koncepci.

Národní Galerie v Praze Nabízí programy pro školy ve všech expozicích. Široké možnosti animačních programů, pracovní listy pro učitele, výtvarné dílny, atd. Podrobnosti: y-pro-skoly/ y-pro-skoly/

Příklad: výstava Jakuba Schikanedera Valdštejnská jízdárna Výstava se zaměřuje i na dětské návštěvníky. Samotná instalace obsahuje dětský ateliér. Dále je nejmladším návštěvníkům určena speciální publikace Deník Jakuba S., kterou lze dodatečně dotvářet, například vlepováním a kreslením a která obsahuje řadu nápadů na rozmanité hry pro všechny od 5 do 100 let.

Hrad Špilberk Provozován dětský ateliér „Zaměření výtvarných ateliérů se odvíjí ponejvíce od stálých expozic a aktuálních výstav, jež představují kulturní dědictví a živé umění převážně s vazbou na město Brno. Stálé expozice na hradě Špilberku jsou Od renesance po modernu – brněnské výtvarné umění “ (webové stránky Hradu Špilberk) Nabízí pravidelné programy, které kombinují komentovanou prohlídku aktuálních výstav a zážitkovou pedagogiku, kdy je s pomocí zábavného výtvarného programu vztaženého k aktuální výstavě dětem poskytnut ucelený vhled do situace. lektorka: MgA. Barbora Svátková, Ph.D.

Příklad: výstava Ludvíka Voneše Na animacích se často podílejí i studenti katedry výtvarné výchovy pedagogické fakulty. Na této výstavě pořádány animace v rámci Týdne výtvarné kultury. Studenti zde figurovali jako spolutvůrci animací.

Dům umění města Brna Připravuje galerijní animace k výstavám často ve spolupráci se studenty katedry výtvarné výchovy PdF MU. Na animace není brán zřetel při samotné realizaci výstav. Pouze doplňují aktuální program na základě poptávky škol.

Albertina, Vídeň Pro každou probíhající výstavu lektorský tým připravuje didaktický program pro všechny stupně škol, včetně školek. Animace jsou zaměřeny na komunikaci a na umožnění verbálního vyjádření žáků. Užívají vizuálních pomůcek a pracovních listů. Prohlídka je spojena s workshopem, který je zaměřen na tvorbu vlastního díla inspirovaného výstavou. Zajímavé je, že všechny edukační programy jsou dostupné v Němčině, angličtině, francouzštině, španělštině, italštině, chorvatštině, srbštině, bosenštině, rumunštině, ruštině.

Zdroje: HORÁČEK, Radek. Galerijní animace a zprostředkování umění: poslání, možnosti a podoby seznamování veřejnosti se soudobým výtvarným uměním prostřednictvím aktivizujících programů na výstavách. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 1998, 142 s., [12] s. obr. příloh. Albertina [online]. [cit ]. Dostupné z: Dům umění města Brna [online]. [cit ]. Dostupné z: Hrad Špilberk [online]. [cit ]. Dostupné z: Národní Galerie v Praze. Jakub Schikaneder. [online]. [cit ]. Dostupné z: Národní Galerie v Praze [online]. [cit ]. Dostupné z: