Odborný výcvik, 1. ročník - Prezentace III Roman Hruška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Advertisements

METODA LINEÁRNÍ SUPERPOZICE SUPERPOSITION THEOREM Metoda superpozice vychází z teze: Účinek součtu příčin = součtu následků jednotlivých příčin působících.
ELEKTRONIKA Usměrňovače – filtrace napětí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZAPOJENÍ REZISTORŮ ZA SEBOU.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Nepřímé měření kapacity střídavým proudem proudem Téma:OB21-OP-EL-ELKM-OTR-M
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM REZISTORY VEDLE SEBE PARALELNĚ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_23_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Dioda Anotace:
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_20 Jednoduchý elektrický obvod Šablona číslo: VIII. Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:20. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik 1. Co nás dnes čeká? Seznámení Seznámení s předmětem Řád OV Bezpečnost práce První pomoc Základní pojmy v elektrotechnice.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ohmův zákon Obor:Elektrikář Ročník:3.
Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-TD-VAŠ-M Opakování.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik, 1. ročník - Prezentace 5
Senzory pro EZS.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Elektronické součástky a obvody
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Tato prezentace byla vytvořena
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Pohyb těles-fyzika hrou
Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Jističe
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Spojování rezistorů.
Odborný výcvik, 1. ročník - Prezentace III
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Ohmův zákon I. (slovní úlohy)
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Paralelní a sériový obvod
Stabilizátory napětí Jejich úkolem je udržovat stálé napětí na zátěži.
Elektromagnetická slučitelnost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_14_Elektrický odpor
Měření elektrického odporu
Jak postupovat při měření?
Strojírenství – 2 ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Spínače
Rezistory a jejich řazení.
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Digitální učební materiál
Napětí a proud v obvodech
TRANZISTOROVÝ JEV.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Interaktivní elektrický obvod
Digitální učební materiál
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_18 Fyzika,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Měření elektrického proudu a napětí
SLOŽENÝ OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU.
Zapojování rezistorů SÉRIOVÉ PARALELNÍ ELEKTRICKÝ PROUD STEJNÝ
Transkript prezentace:

Odborný výcvik, 1. ročník - Prezentace III Roman Hruška

Obsah Opakování Přepínače Rezistory Úloha 2

Opakování Jaké znalosti se nám ještě nevykouřily z hlavy?

VYPÍNAČ, PŘEPÍNAČ, SPÍNAČ Součástka sloužící k spojení nebo přerušení obvodu (rozpínače) Schematická značka: Vypínač:Přepínač: Spínač (tlačítko): Vícepóly:

Spínač (tlačítko) Vypínač Jednopólový přepínač Dvojpólový přepínač

REZISTOR (odpor) Schematická značka:

Co je zač ten REZISTOR? (lidově odpor) Rezistor je pasivní elektrotechnická součástka Jeho vlastností je elektrický odpor Důvodem pro zařazení rezistoru do obvodu: – obvykle snížení velikosti elektrického proudu nebo – získání určitého úbytku napětí – topná tělesa – testovací zátěže pro generátory apod. Pevné rezistory mají pevně danou hodnotu odporu, která se mírně mění pouze v závislosti na teplotě, procházejícím napětí a životnosti rezistoru.

Značení rezistorů – psaný údaj Zápis v ohmech: Americký zápis:Zápis dle normy IEC 60062: 0,22 Ω220 mΩ/ 0.22 ΩR22 3,9 Ω3.9 Ω3R9 68 Ω 68R 330 Ω 330R Ω1,2 kΩ1k Ω47 kΩ47k Ω820 kΩ820k Ω 5.6 MΩ5M6

Tolerance rezistorů

Rezistory – proužkový kód

Měření hodnoty odporu Měříme multimetrem nebo OHMMETREM Kde je + a mínus je nám šumafuk. Elektrický odpor rezistoru měříme na nezapojeném rezistoru. Dodržujeme postupy podobně jako u měření jiných veličin Můžeme měřit více rezistorů zapojených sériově nebo paralelně.

Než se pustíme do díla… Pájené součástky můžou pálit – zde se bude hodit tvoje pinzeta! Pozor na propojená políčka na desce plošných spojů Pamatujte na pár dobrých rad obsluhy laboratorního zdroje: 1.Zapojuješ-li nebo opravuješ-li zapojení, vypni zdroj. 2.Než připojíš zapojení na zdroj, nastav si na něm požadované napětí. 3.Nepřekračuj napětí stanovené ve schématu! Při měření multimetrem vždy kontroluj: – Jsou kabely zapojeny do správných svorek? – Máš nastaveno opravdu to, co budu měřit?

ÚLOHA 2 (vše co měříte si zapište) 1.Určete hodnoty rezistorů v krabičce pomocí proužkového kódu 2.Změřte hodnoty rezistorů v krabičce 3.Seřaďte své rezistory podle velikosti, a zapište do sešitu jejich hodnoty s dolními indexy 1 - ? (R 1 = … Ω, R 2 = … Ω, …) 4.Zapojte zapojení dle schématu 1 na tabuli. (nakreslete do sešitu) A.Měřte proud procházející obvodem B.Z údajů: proud, napětí na zdroji  spočítejte odpor C.Výsledky zapište do tabulky (viz tabule) D.Změňte použitý rezistor a opakujte A – D se všemi rezistory. 5.Zapojte zapojení dle schématu 2 na tabuli tj. zapojení rezistorů do série – za sebou. (nakreslete do sešitu) Výsledky zapište do tabulky! A.Spočítejte celkový odpor všech rezistorů B.Změřte úbytek napětí na jednotlivých rezistorech. C.Změřte proudy tekoucí v jednotlivých rezistorech. D.Změřte proud tekoucí do obvodu ze zdroje. 6.Zapojte zapojení dle schématu 3 na tabuli tj. zapojení rezistorů paralelně – vedle sebe. (nakreslete do sešitu) Výsledky zapište do tabulky! 7.Opakujte body 5. – A  D