Fiskální pravidla v EU – Pakt stability a růstu – Stabilizační/konvergenční programy BIVŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Změny v Paktu stability a růstu (základní přehled) Michal Andrle (MFČR)
Advertisements

Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská.
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Etiketa fiskální politiky Smilovice, 4.května 2010 Zuzana Šmídová.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Jsou nová fiskální pravidla EU skutečně funkční? Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V.
Reforma rozpočtového dohledu EU: Hlavní prvky rámce účinného od prosince 2011 Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní a záležitosti EU.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 7. dubna 2014 Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň.
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
Hodnocení Stabilizačních a Konvergenčních programů – aktualizace 2006/07 Ponaučení pro ČR Smilovice 6.června 2007 Jakub Mazur.
Národní rozpočtové rámce: reforma řízení veřejných financí ČR v sektoru vládních institucí ve světle minimálních požadavků rozpočtového dohledu EU Jakub.
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Téma 4 Fiskální politika
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
EVSE 2013 Šárka Horáková. Historie jednotné měny Kolaps Bretton-Woodského systému (1971),nadále však potřeba fixace směnných kursů Evropský měnový systém.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Správa hospodářských záležitostí v EU a dlouhodobá vize „skutečné hospodářské a měnové unie“ Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
Financování kapitol státního rozpočtu II
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň 25. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
VEŘEJNÉ FINANCE FISKÁLNÍ NEROVNOVÁHA.
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Fiskální politika Pavel Seknička.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Rizika českých veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Fiskální pravidla v EU – Pakt stability a růstu – Stabilizační/konvergenční programy BIVŠ

Koordinace rozpočtové politiky Stanoveno již v Maastrichtské smlouvě => „…členské země směřují své hospodářské politiky tak, aby přispívaly k dosahování cílů Společenství…“ Základem jsou konvergenční kritéria + stanovení zákl. principů fungování ECB (no bailout dohoda, žádný stát nezodpovídá za závazky veřejného sektoru jiného státu)

Nástroj koordinace fiskální pol. PAKT STABILITY A RŮSTU (Stability and Growth Pact) Tvrdá koordinace Právně vynutitelná!!

Důvody vzniku Paktu Vstoupil v platnost v roce 1999 na návrh německého ministra financí Theo Weigela Reakce na hybrid v MU: společná měnová politika – fiskální pol. v rukou čl. států => měnová politika striktně orientována na stabilitu cen => nutná koordinace fiskálních politik Zamezení, aby kritéria konvergence nebyly po vzniku eurozóny přehlížena Obava z fiskálních externalit Snaha o vynutitelnost rozpočtové disciplíny

Fiskální externality Tzv. spill-over efekty = efekty přelévání 1)Přelévání cyklické (důchodové) 2)Přelévání nákladů (IR) 3)Riziko bankrotu -> klauzule no bail-out

Fiskální federalismus vs. subsidiarita Argumenty pro přenesení kompetencí na Brusel: Spill-over efekty Rostoucí výnosy z rozsahu Kvalita vlády (?) Argumenty proti přenesení kompetencí na Brusel: Odlišné preference Informační asymetrie

Části Paktu 1) Definice nadměrného schodku 2) Ochranná ruka 3) Opravná ruka

Ochranná ruka Přátelský nátlak vyhnout se nadměrným deficitům Pravidelná diskuse ministrů financí ohledně fiskálních politik členů EU Stabilizační/Konvergenční Programy => střednědobý plán vývoje veřejných financí + opatření k nápravě, pokud nutná Rada EU (ECOFIN)

Opravná ruka Early Warning (včasné varování) => pokud Rada na doporučení EK zjistí, že deficit členské země bude nadměrný; doporučení k činům Policy advice => EK přímo oslovuje členskou zemi Excessive Deficit Procedure (Procedura při nadměrném schodku) => monitoring ze strany EK, členská země musí okamžitě reagovat na situaci a předkládat opatření k nápravě – posuzována EK, pravomoc uvalení sankcí pro členskou zemi eurozóny

Porušování Paktu 2003 – FR a SRN neplní kritéria => EDP EK doporučuje zemím snížit deficity Doporučení jsou ignorována EK navrhuje Radě uvalit sankce na obě země Návrh Radou zamítnut Otevírá se otázka fungování Paktu

Manévrovací prostor Paktu Jak velký je prostor k proticyklické politice? 1% pokles růstu HDP vede cca ke zhoršení bilance o 0,5 % HDP Logika Paktu vyžaduje, aby rozpočty byl v průměru vyrovnané, pak existuje prostor pro působení automatických stabilizátorů Prostor pro diskreční opatření? => chtělo by to přebytky

Reforma Paktu (2005) Posílení preventivní části paktu!! Diferenc. MTO (medium term objective) Země eurozóny + země v ERM II + země v EDP povinnost zlepšovat strukt.deficity o 0,5 % HDP ročně Zohlednění pozice ekonomiky v rámci cyklu Důraz na udržitelnost veř. financí! Lisabon (2009): posílení pozice EK vůči čl.zemím

Preventivní část Paktu – ochranná ruka Cílem snižovat strukt.deficit směrem k MTO MTO stanoven diferencovaně s ohledem na bezpečnostní polštář v rámci cyklu a s ohledem na stav VF Pro ČR – strukt def. ve výši 1% HDP Program na 3 roky dopředu Vždy analýza různých scénářů možného vývoje! Rada může na doporučení EK zahájit tzv. proceduru včasného varování (early warning procedure)

Nápravná část Paktu Určité uvolnění podmínek Deficit > 3 % HDP nemusí vždy automaticky spouštět EDP, pokud překročení je MÍRNÉ, DOČASNÉ a VÝJIMEČNÉ Důraz kladen na pozici v eko cyklu opakované neplnění: uložení fin.prostředků u EK => možná přeměna v sankce Zohlednění strukturálních reforem (penze aj.)

Dopad krize na VF členů HMU 2009: v EDP 20 členských zemí (2011: v EDP 23 zemí EU) Konsolidace časově orientována na rok 2011 European Economic Recovery Plan (2009) => fiskální stimuly ještě více zhoršily fiskální pozici členských států

Schodky veřejných rozpočtů v EU

Zadlužení členů EU

Reforma rozpočtového dohledu EU Prosinec / 2011 Reakce na dlouhodobou neukázněnost některých zemí => akcelerace veř.zadlužení Silnější hospodářská a rozpočtová koordinace 4 okruhy: 1)Silnější preventivní část Paktu 2)Silnější nápravná část Paktu 3)Požadavky na národní fiskální rámce 4)Ustanovení nového dohledu nad mae nerovnováhami

Preventivní část Paktu Zavedení institutu Evropského semestru Snaha docílit co nejrychlejšího směřování deficitů směrem k MTO => možné depositum ve výši 0,2 % HDP (úročené) Země eurozóny + země v ERMII: fiskální úsilí alespoň o 0,5 % HDP Země s dluhem > 60 % a s rizikem neudržitelnosti: fiskální úsilí nutně o více jak 0,5% HDP

Evropský semestr Leden- zpráva EK Březen – závěry Rady Duben – KOPR a STaPR Červen- doporučení Rady Léto – národní rozpočty

Nápravná část Paktu Aktivace dluhového kritéria Do EDP se mohou dostat i země kvůli nadměrnému dluhu Nutnost snižovat dluh průměrným ročním tempem o 5 % HDP za poslední 3 roky Předpokládá se, že Rada bude sledovat doporučení EK Reverse majority voting => doporučení EK se mají za schválené, pokud KV zemí v Radě se proti tomu nepostaví

Sankce dle reformy

Makroekonomický dohled Sledování zákl. mae ukazatelů s cílem detekovat včas zhoršení mae rovnováhy a ztrátu mezinárodní konkurenceschopnosti REER, BÚ/HDP, investiční pozice, dluh soukromého a vládního sektoru, aj. Detailnější mae analýza zemí + skóre výsledných indikátorů => EIP = Excessive Imbalance Procedure => možnost uvalit sankce zemím nesledující doporučení EK/Rady

Makro ukazatele

Plnění Paktu ze strany ČR 2x v EDP V roce 2004 – ukončeno v r.2008 V roce 2009 – nutno přijmout opatření do 06/10 k odstranění schodku (Janotovy balíčky) – splněno + odstranit nadměrný schodek do roku 2013 => navržená konsolidace EK dlouhodobě apeluje na dlouhodobou udržitelnost VF => penzijní a zdravotní systémy

Konvergenční program (2011) Pro období let Navazuje na Programové prohlášení vlády => reforma VF s cílem zastavit růst veř. zadlužování Odstranění korupce, zvýšit transparentnost při zadávání veř.zakázek a nakládání s veř.prostředky 2010: úpravy na příjmové straně – daň.úpravy 2011: úpravy hlavně na výdajové straně – úspory Jasná deklarace dosáhnout def. (-2,9% HDP v r. 2013)

Fiskální unie - Pakt fisk.stability Primárně pro členské země eurozóny Možnost připojení ost.členů HMU Stačí ratifikace ze str.12ti zemí eurozóny Státy, které chtějí čerpat z ESM, povinně 2 novinky: a)Nutno zakomponovat do národního právního řádu mechanismus dluhové brzdy (max strukt. schodek ve výši 0,5 % HDP) b)ESD může na popud členského státu rozhodovat o uvalení sankcí na stát, který bod (a) nesplnil

Zdroje Baldwin, R., Wyplosz, Ch.: Ekonomie evropské integrace, Praha, Grada Konvergenční Program ČR (2011) Chaloupka, L., Mazur, J., Vašková, D.: Fiskální pravidla v kontextu EU, Informační studie, 1/2010, MFČR, 2010 Webové stránky EK (DG ECFIN) _en.htm