Podstatná jména Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Podstatná jména Pády.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_356_3TR_CJ Autor: Lenka Nytrová.
Podstatná jména (rod, číslo, pád, vzor)
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PODSTATNÁ JMÉNA EU-OP VK- III/2 ICT DUM 441, zpracovala Petra Šmídová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
PODSTATNÁ JMÉNA.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.19 Název pro školu:
Podstatná jména pro třeťáky Zpracovala: Mgr. Božena Holubová, ČJ
PODSTATNÁ JMÉNA SUBSTANTIVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Podstatná jména AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
Český jazyk – 3. ročník ZŠ „Podstatná jména“
START Ahoj děti! Chtěly byste se dozvědět něco víc o podstatných jménech? Pokud ano, tak klikněte na START.
PODSTATNÁ JMÉNA Eva Velanová
BUĎTE POZORNÍ, AŤ SI TOHO ZAPAMATUJETE CO NEJVÍC..
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY_12_INOVACE_ČT4.09/2 Autor: Tereza Zástřešková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Pohádka (čtení souvislého textu) Jazyková výchova (český jazyk pro 1. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění.
Procvičování Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE_16_PROCVIČOVÁNÍ.
Geometrické tvary Matematika a její aplikace (matematika pro 1., 2. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Geometrie Matematika a její aplikace (matematika pro 2. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
Pády podstatných jmen.
Dříve, než se vlády chopí, vystrkuje periskopy. Než se jaro osmělí,
VY_32_INOVACE_Sib_I_13 Podstatná jména
Číslo podstatných jmen
Životnost podstatných jmen
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Člověk a jeho svět (Vlastivěda pro 4. ročník)
Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník)
Společenstva lesů - stromy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Sčítání a odčítání do 10 Matematika a její aplikace (matematika pro 1., 2. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění.
ROSTLINY Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Vzory podstatných jmen rodu ženského, žena, růže Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4., 5. ročník Šablona.
Podstatná jména Opakování
Vyjmenovaná slova po L Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Slova nadřazená a podřazená
Člověk a jeho svět (Vlastivěda pro 4. ročník)
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Společenstva polí Rostliny
Jazyk a jazyková komunikace
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Procvičování Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE_03_PROCVIČOVÁNÍ.
Procvičovací list Jazyková výchova (český jazyk pro 1. ročník) Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
Procvičovací list Jazyková výchova (český jazyk pro 1. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
Přídavná jména a příslovce
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Podstatná jména Pád VY_32_INOVACE_1_ČESKÝ JAZYK_1_PODSTATNÁ JMÉNA-PÁD
ŽIVOČICHOVÉ Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Podstatná jména Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE_14_PODSTATNÁ JMÉNA Sada: 3 Druh materiálu: DUM ČJ č. 14 Jméno autora: Mgr. Žaneta Gruntová Škola: ZŠ A MŠ Cholina, okres Olomouc, příspěvková organizace, Cholina 35, Datum vytvoření: Předmět: Český jazyk Ročník: třetí Anotace: Materiál (DUM) určený k seznámení s rodem, číslem, pádem a životností podstatných jmen. Je určen ke společné práci, která proběhne na interaktivní tabuli. Klíčová slova: podstatná jména a jejich rod, číslo, pád a životnost Zdroje: archiv autorky

jsou názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů. Rozlišujeme: ROD – mužský, ženský, střední ČÍSLO – jednotné a množné PÁD – 1. – 7. ROD MUŽSKÝ - ŽIVOTNÝ - NEŽIVOTNÝ Podstatná jména

Rod mužský TEN Rod ženský TA Rod střední TO Rod podstatných jmen LEKNÍN BABIČKA TELE VÁHA SEŠIT KOPŘIVAPES OKNO SLEPICE DÍTĚ KOMINÍKMORČE PLAVÁNÍSESTRAUČITEL Doplň podstatná jména do tabulky podle rodu. BABIČKA, TELE, VÁHA, LEKNÍN, KOPŘIVA, SEŠIT, PES, OKNO, SLEPICE, DÍTĚ, KOMINÍK, MORČE, PLAVÁNÍ, SESTRA, UČITEL

Číslo jednotnéČíslo množné Podstatná jména Doplň podstatná jména do tabulky podle čísla. PRAVÍTKA, VOJÁK, KNÍŽKA, JELENI, TETY, PAPÍRY, NOS, KOŤATA, POČÍTAČ, VLK VOJÁKPRAVÍTKA KNÍŽKAJELENI TETY PAPÍRY NOS KOŤATA POČÍTAČ VLK

PÁDOVÉ OTÁZKY 1.pád KDO? CO? 2.pád KOHO? ČEHO? 3.pád KOMU? ČEMU? 4.pád KOHO? CO? 5.pád OSLOVUJEME, VOLÁME! 6.pád O KOM? O ČEM? 7.Pád KÝM? ČÍM? Podstatná jména Doplň tvary podstatných jmen k pádovým otázkám. KŘEČKU!, KŘEČEK, S KŘEČKEM, BEZ KŘEČKA, KŘEČKA, KŘEČKOVI, O KŘEČKOVI, KŘEČEK BEZ KŘEČKA KŘEČKOVI KŘEČKA KŘEČKU! O KŘEČKOVI S KŘEČKEM

ŽIVOTNOST URČUJEME JEN U PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO. Podstatná jména RM ŽIVOTNÝRM NEŽIVOTNÝ DŮM JAKUBSLABIKÁŘVRABCIKOŠÍK STRÁŽNÍK Zařaď správně.