20 LET DIECÉZE CO ZNAMENAJÍ NÁSLEDUJÍCÍ POJMY?. a) Vysoká jurisdikční jednotka církevní správy (obvykle územně vymezená) b) Kolonie církevního státu ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
RANÝ STŘEDOVĚK.
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románská kultura.
Kultura raného středověku
ORGANIZAČNÍ STRUKTURA KATOLICKÉ CÍRKVE
VÝVOJ SUMERSKÝCH MĚSTSKÝCH STÁTŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
VATIKÁN.
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Středověká kultura Románský sloh
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Varhany.
Gotická kultura.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Historické prameny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
RANÝ STŘEDOVĚK.
Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.
GOTIKA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_584_Románský sloh AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
KŘESŤANSTVÍ.
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
Úvodní hodina Lubomír Berka.
Toskánská architektura - Siena
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Velká Morava.
VELKÁ MORAVA.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-05 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Simona Rendeková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01_ČESKÉ DĚJINY_ROMÁNSKÝ SLOH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Sochařství vrcholného středověku. Románský sloh tympanon kostela sv. Magdalény ve Vézelay.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Velká Morava.
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
Téma (název prezentace)
Život za vlády prvních Přemyslovců
Rozloha: Obyvatelstvo: 13. největší stát Leží ve střední Americe U Mexika… Mexický záliv.
Náplň a význam fytocenologie
AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Dějepis
Úvod do středověku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Význam křesťanství ve středověku
BAZILIKA V MOHUČI (NĚMECKO). Katedrála svatého Martina a svatého Štěpána (německy: Der Hohe Dom zu Mainz či Mainzer Dom) v Mohuči byla původně postavená.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

20 LET DIECÉZE CO ZNAMENAJÍ NÁSLEDUJÍCÍ POJMY?

a) Vysoká jurisdikční jednotka církevní správy (obvykle územně vymezená) b) Kolonie církevního státu ve středověku c) Jiné označení zemí, které se obrátily ke křesťanství 1. CO JE TO CÍRKEVNÍ PROVINCIE?

a) Název chrámu ve starověkém Římě b) Druhový název byliny rostoucí v Jižní Americe c) Typ románského kostela, nebo čestný titul některých kostelů 2. CO JE TO BAZILIKA?

a) Název velké počítačové firmy b) Hlavní kostel diecéze, sídelní kostel biskupa c) Původní název vysokoškolské fakulty, která měla pět a více kateder 3. CO JE TO KATEDRÁLA?

a) Posloupnost osob, které jsou nositeli posvátné moci b) Návod k sestavení složitých strojů c) Název pro onemocnění centrálního nervového systému vznikajícího u novorozenců 4. CO JE TO HIERARCHIE?

a) Malý ostrov ležící v Biskajském zálivu b) Čestný titul biskupů a některých kněží c) Nerost s vysokým obsahem síry 5. CO JE TO MONSIGNORE?