P ODIVNÉ HRACÍ KOSTKY. O HODNOCENÍ KOSTEK V rámci této přednášky se budeme zabývat hracími kostkami, ve kterých budou stěny obsahovat jiný počet ok, než.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistická indukce Teorie odhadu.
Advertisements

Kombinatorika a klasická pravděpodobnost
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
7. Přednáška limita a spojitost funkce
KOMBINACE S OPAKOVÁNÍM
Limitní věty.
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
Základy informatiky přednášky Kódování.
TEORIE HER A ROZHODOVACÍ MODELY
58. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Nadreálná čísla Jiřetín 2008.
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
VY_32_INOVACE_21-01 PRAVDĚPODOBNOST 1 Úvod, základní pojmy.
VY_32_INOVACE_21-06 Pravděpodobnost 6 Zásobník úloh Opakovací lekce.
PYRAMIDA Práce a energie
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
VY_32_INOVACE_21-10 TEST č. 1.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
TEORIE HER.
KOMBINATORIKA 2 VARIACE k-té TŘÍDY Z n PRVKŮ S OPAKOVÁNÍM
PRAVDĚPODOBNOST NEZÁVISLÉ JEVY Jevy A,B nazýváme nezávislými, jestliže
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_M4r0113 Mgr. Jakub Němec.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Automaty a gramatiky.
Číselné posloupnosti.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
SZŠ a VOŠZ Zlín ® předkládá presentaci Kabinet MAT Mgr. Vladimír Pančocha.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice VY_32_INOVACE_M1r0102 Mgr. Jakub Němec.
PYRAMIDA Celá čísla.
Pravděpodobnost 5  Pravděpodobnost při jevech disjunktních a nedisjunktních VY_32_INOVACE_21-05.
Rozcvička Aritmetický průměr Úsudek a pamětní počítání Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo.
Rozbor hodnocení skating systémem
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Příklad 1 Urči pravděpodobnost získání výhry ve Sportce pro 4 uhodnutá čísla. Řešení: Ve Sportce se losuje 6 výherních čísel ze 49 čísel v osudí. Výherní.
Hazardní hry 3. ledna 2014 VY_42_INOVACE_190231
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
UMĚNÍ ŘEŠIT MATEMATICKÉ PROBLÉMY Jan Kopka Stejně jako v záři Slunce blednou všechny hvězdy, tak také učenec může v obecném shromáždění zastínit slávu.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
4. Vězňovo dilema, kooperativní hry, grafické řešení Martin Dlouhý VŠE v Praze.
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ Rozbor úlohyŘešení úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického.
2. Hra v normálním tvaru, hra s konstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze.
3. Hra s nekonstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze.
Dvourozměrné geometrické útvary
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Ukázka Výklad pravidel Bodování
Množina bodů dané vlastnosti
KOMBINATORIKA Je část matematiky, která se zabývá uspořádáním daných prvků podle určitých pravidel do určitých skupin Máme množinu n různých prvků, z níž.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Matematika Pravděpodobnost
Dělitelnost přirozených čísel
Kombinatorika VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
Nešťastných 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Matematika Variace.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kombinatorika. Základní pojmy. Pravidla pro práci se skupinou:
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
Rozcvička Aritmetický průměr
1 Lineární (vektorová) algebra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dvourozměrné geometrické útvary
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

P ODIVNÉ HRACÍ KOSTKY

O HODNOCENÍ KOSTEK V rámci této přednášky se budeme zabývat hracími kostkami, ve kterých budou stěny obsahovat jiný počet ok, než je obvyklé. Každou kostku popíšeme pomocí šestice čísel, které představují počet ok na jejích stranách. Tedy (0,0,0,6,6,6) představuje kostku, který má 3 prázdné stěny a na zbylých 3 má vždy šest ok.

HRA – H LASOVÁNÍ Ve hře jsou čtyři kostky: K1 = (4, 4, 4, 4, 0, 0), K2 = (3, 3, 3, 3, 3, 3), K3 = (6, 6, 2, 2, 2, 2), K4 = (5, 5, 5, 1, 1, 1). Představme si nyní hru pro dva hráče A, B s následujícími pravidly: Hráč A si na začátku vybere libovolnou ze čtyř kostek, hráč B poté zvolí některou ze zbývajících tří kostek. Oba hráči pak opakovaně házejí vybranými kostkami. Vítězem každého kola je hráč, na jehož kostce padlo vyšší číslo. Je výhodné v této hře začínat?

N ETRANZITIVNÍ SADY Předchozí hra používá Efronovu sadu kostek. Výpočtem ověříme, že: P(K1 > K2) = 2/3, P(K2 > K3) = 2/3, P(K3 > K4) = 2/3 i P(K4 > K1) = 2/3. Odtud plyne, že druhý hráč může svoji kostku vždy volit tak, aby vyhrál přibližně ve 2/3 případů Sada n kostek jenetranzitivní, pokud je můžeme seřadit do posloupnosti K1,..., Kn tak, aby platilo P(K1 > K2) > ½,..., P(Kn−1 > Kn) >½, P(Kn > K1) >½. Netranzitivní sada se třemi kostkami: K1 = (1, 5, 9), K2 = (3, 4, 8), K3 = (2, 6, 7)

M ÍRA DOMINANCE Jestliže pro nějakou netranzitivní sadu platí P(K1 > K2) = · · · = P(Kn−1 > Kn) = P(Kn > K1), budeme společnou hodnotu těchto pravděpodobností nazývat mírou dominance dané sady. Je dokázáno, že míra dominance je vždy menší než 3/4. Pro trojici kostek lze dosáhnout maximální dominance 0,618, pro čtveřici 2/3, pro deset kostek nejvýše 0,732; s rostoucím počtem kostek semaximum limitně blíží ke 3/4.

J AKOU MÍRU DOMINANCE MĚLA E FRONOVA SADA A – ½ B – 3/5 C – 2/3 D – ¾ E – Neměla míru dominance

E FRONOVA SADA – H LASOVÁNÍ Lze nalézt sadou o čtyřech kostkách s ještě větší mírou dominance?

P RAVDĚPODOBNOST SOUČTU OK Představme si situaci, kdy házíte třemi kostkami a počítáte součet ok, které na nich padly. Je možné nalézt tři kostky takové, že pravděpodobnost každého součtu bude stejná?

P OZNÁMKA NA OKRAJ

S ADY SE STEJNĚ PRAVDĚPODOBNÝMI SOUČTY Pokud se nebudeme omezovat na stejné součty jako u normální sady, můžeme takovou sadu nalézt poměrně snadno: K1 = (1, 2, 3, 4, 5, 6), K2 = (1, 1, 1, 7, 7, 7). Myslíte si, že je možné nalézt sadu kostek, kde jsou k dispozici stejné součty jakou u normálních kostek, ale všechny jsou stejně pravděpodobné?

H LASOVÁNÍ Určete nejmenší počet kostek, který taková sada musí mít.

S ADA KOSTEK SE STEJNÝM SOUČTEM K1 = (1, 2, 3, 4, 5, 6), K2 = (1, 1, 7, 7, 13, 13), K3 = (1, 1, 1, 19, 19, 19), K4 = K5 = K6 = K7 = (1, 1, 1, 1, 1, 1)

S ICHERMANOVY SADY Je možné sestavit nestandardní sadu kostek, která má stejné součty, jako standardní sada kostek a dokonce padají se stejnou pravděpodobností, jako na normální sadě? G. Sicherman z Buffala objevil sadu dvou šestistěnných kostek, které splňují uvedenou podmínku: K1 = (1, 2, 2, 3, 3, 4), K2 = (1, 3, 4, 5, 6, 8).

L AKE W OBEGON SADY Sada kostek K1,..., Kn, kde každá z nich je v jistém smyslu nadprůměrná. Tedy pro každou kostku platí, že pravděpodobnost, že překoná průměr hodu je větší, než že jej nedosáhne. Může něco takového existovat? Mohou být všechny kostky nadprůměrné?

N EZAMĚŇOVAT S V OGONEM

N AVRHNĚTE L AKE W OBEGONOVU SADU K1=K2=K3=(1,2,2) Ověřte, že uvedená sada je Lake Wobegonovou sadou.