Zdravý ž ivotní styl Vytvořila: Karolína Valíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

OBEZITA.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
„EU peníze středním školám“
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Návykové látky, závislosti
Poruchy příjmu potravy
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Cukrovka Diabetes mellitus
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
HOBITI.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
„EU peníze středním školám“
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Poruchy příjmu potravy
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Chlorophyl Chlorela Spirulina Tolice vojteška Mladá pšenice Mladý ječmen.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Zdravý ž ivotní styl Vytvořila: Karolína Valíková

Zdravý ž ivotní styl  Pohyb Pohyb  Vý ž iva Vý ž iva  Bulimie Bulimie  Anorexie Anorexie  Závislost Závislost  Zdravý spánek Zdravý spánek  Osobní hygiena Osobní hygiena

Pohyb  Při pohybu dochází ke změně tělesného složení, zvýšení svalové hmoty a naopak k odbourání hmoty tukové.  Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění (srdce a cév).  Pravidelná pohybová aktivita se podílí na udržování normálních hladin krevních tuků – zejména dokáže zvyšovat tzv. HDL = hodný cholesterol.  Snížení rizika vysokého krevního tlaku.  Pohyb snižuje výskyt cukrovky II. Typu.  Prevence nádorových onemocnění –rakoviny – rakovina tlustého střeva, u žen rakovina prsu.  Pravidelná pohybová aktivita snižuje vznik osteoporózy, která hrozí zejména u žen po menopauze z důvodu snížení hladin hormonů, které chránily před odbouráváním kostní tkáně. Zde se uplatňují spíše anaerobní aktivity.  Snižuje výskyt depresí.  Zabraňuje srážení krve. Zp ě t

Výživa  Hlavní zásadou zdravé výživy je vyváženost, stejný poměr bílkovin, sacharidů a tuků.  Náš jídelníček by měl být zároveň bohatý na vitamíny a minerály.  Místo živočišných tuků bychom měli dávat přednost rostlinným olejům a margarínům. Omezení tuků je klíčové, protože vysoký příjem tuků může přispět ke vzniku rakoviny tlustého střeva a mnoha dalších civilizačních chorob.  Základem je pečivo.  Bílé pečivo je plné tuků které není nijak přínosné pro náš organismus.  Celozrnné pečivo si při své výrobě zachovává minerály, vitamíny a vlákninu.  Super potraviny-Obsahují vitamíny, minerální látky, proteiny, enzymy, antioxidanty, vlákniny a zdravé tuky.  Patří sem řasa chlorela, sinice spirulina, mladý ječmen, kořen Maca, aloe vera, konopné semínko, luštěniny, vlašské ořechy, ovoce a zelenina. Zp ě t

Bulimie  Porucha příjmu potravy.  Je záchvat nadměrného přejídání s velkým množstvím potravy. S následdujicími volbami metod k zábraně tloustnutí. Vyvolávání zvracení, laxativa (projímadla), diuretika (odvodňující léky) nebo se nemocný snaží předejít příbytku hmotnosti vyčerpávajícím cvičením nebo hladověním.  Bulimie a Anorexie jsou dvě samostatné nemoci, Bulimie se zvracením se může vyskytnout také při Anorexii. Anorexie i Bulimie je psychická porucha, kdy se nemocní zabývají svou hmotností a tvarem těla a často se krutě odsuzují a trestají za povšimnuté nedokonalosti.  Porucha se obvykle projevuje po sérii neúspěšných pokusů o diety a cyklus neustálého přejídání se s následujícím zvracením může vést ke vzniku posedlosti s rozvojem závislosti.  Bulimie se vyskytuje nejčastěji u žen do 30 let. Výskyt nemoci stoupá. Postižení jedinci jsou velmi ambiciózní, obvykle pocházejí z rozvrácených ro­din.  Léčba: Pokud jde o akutní stav, je nevyhnutná hospitalizace, kdy léčba vychází z nápravy vnitřního prostředí. Podávají se infuzní roztoky.Nejdůležitější součást léčby je psychoterapie. Úspěch má individuální, skupinová či rodinná terapie.V medikamentózní léčbě se uplatňují antidepresiva, anitiepileptika a léky potlačující zvracení. Zp ě t

Anorexie  Anorexie spočívá v naprostém odporu k jídlu.  Dělá se mu špatně nebo se neustále cítí nehladový.  Situace může vést až k podvýživě a k dalším problémům.  Anorektici často ani nepoznají, že potřebují přijmout potravu.  Příčiny anorexie mohou být rozmanité a mohou spočívat ve stavu trávicího systému, v celkovém onemocnění (běžné virózy, tuberkulóza, otravy, selhání ledvin, rube atd.) nebo mohou být vyvolány některými léky. Zp ě t

Závislost  Je stav, kdy někdo je podmíněn nějakou okolností nebo situací, kterou potřebuje (nebo si myslí že ji potřebuje) ke své existenci.  Závislosti na látkách Psychoaktivní droga je chemická látka primárně působící na centrálně nervovou soustavu, kde mění mozkové funkce a způsobuje dočasné změny ve vnímání, náladě, vědomí a chování.  Závislosti na prožitcích způsobují hormony,které se uvolňují bezprostředně při vykonávané činnosti či přítomností objektu závislosti: 1. Adrenalin – hormon,který urychluje srdeční tep, ale také roztahuje cévy v kosterních svalech a zvyšuje tak jejich okysličování. Návyk může také způsobovat pocit úlevy při kriminálním chování, běhu, kradení, násilí, hraní, testování, apod. 2. Noradrenalin – hormon umožňující tělu překonávat krátkodobou zátěž a zvýšenou aktivitu. 3. Dopamin – neurotransmiter zodpovědný za vnitřní motivaci, který způsobuje šťastné pocity při dosažení cíle a zároveň může vyvolávat určitou závislost. Tento neurotransmiter působí přímo na vegetativní nervovou soustavu, při jeho zvýšené hladině jsou tedy znatelné fyziologické příznaky jako např. zrychlený srdeční tep nebo zvýšení krevní tlak. 4. Serotonin – neurotransmiter podílející se na vzniku nálad. Jeho zvýšená hladina vyvolává šťastné pocity, zatímco při jeho nedostatku se projevuje podrážděnost a deprese. Zároveň ale také ovlivňuje příjem potravy a cyklus spánku a bdění, jeho zvýšená či naopak snížená hladina proto může způsobovat poruchy spánku a příjmu potravy. 5. Testosteron – hormon podílející se na zvýšení sexuální touhy, vzrušení, žádostivosti a odměňování orgasmem. Zp ě t

Zdravý spánek  Spánek je velmi důležitý pro regeneraci celého organismu.  Během spánku tělo odpočívá a zároveň se nám „filtruje" mozek.  Zdravý spánek by měl trvat u dospělého člověka hodin. U dítěte by měl být delší.  V noci by mělo být v ložnici trošku chladněji. Pod dekou vám jistě zima nebude a kvalita spánku se tím mnohem zlepší.  Důležitá je také psychická vyrovnanost před usnutím.  Člověk má usínat klidný a spokojený. Není-li tomu tak, odrazí se to nepříznivě na kvalitě spánku.  Zdravý spánek přispívá k duševnímu zdraví, dobré náladě a celkové pohodě. Zp ě t

Osobní hygiena  Hygiena oblékání : Asi si řeknete, že oblékání nemá v oblasti „hygieny“ žádný smysl. Pokusím se Vám vysvětlit, že tomu tak není. Prádlo, které si oblékáme, má být čisté.  Hygiena těla : Je vhodné se mýt každý den, když se potíme, tak i častěji. Proto je vhodné používat spíše mýdla a gely určené na osobní hygienu, zejména pak na hygienu intimní. V lékárnách Vám jistě poradí.  Hygiena rukou : Ruce jsou základním komunikačním prostředkem našeho těla s okolím. Do rukou bereme celou řadu předmětů, dotýkáme se klik, věcí, stolů, PC, ale i jídla. Proto je zcela zásadní, abychom si ruce myli nesmírně často, popřípadě, abychom používali dezinfekci na ruce i během dne.  Ústní hygiena : Pro zdravé zuby nepotřebujete super pasty na zuby, ale jednak výborného stomatologa a správný postup čištění a péče o zuby. Zp ě t