Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
BIOCHEMIE.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Chemické složení organismů
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Chemie a její obory.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
chemické složení organismů
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
BÍLKOVINY Proteiny.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Látkové množství, molární hmotnost
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.1.10/
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Základní pojmy organické chemie
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 16 TEMA: Chemie – Deriváty uhlovodíků,
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Potrava
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Chemické složení živých organismů
Základy organické chemie
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Organické látky.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Periodická soustava prvků
Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Test chemické značky prvků
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny Téma: Chemie pro 9.ročník ZŠ

 Materiál je koncipován pro výklad učitele  Prezentace je vytvořena na téma bílkoviny  Součástí prezentace jsou i otázky na zopakování  Otázky lze využít pro opakování v lavicích i pro testové prověřování žáků

= organické sloučeniny složené z uhlíku, vodíku, kyslíku a dusíku (mohou obsahovat i síru a fosfor) = jsou to vysokomolekulární (makromolekulární) látky složené z velkého počtu molekul aminokyselin

 Jsou ve vodě nerozpustné  Vytvářejí nepravé roztoky, kterým říkáme koloidní  Teplem se srážejí – mění skupenství z kapalného na pevné

 Bílkoviny jsou základní součástí živé hmoty  Tvoří základ rostlinných a živočišných těl = stavební materiál  Základní složka buněk všech živých organismů  Tvoří přibližně 19% hmotnosti člověka

 Organismus není schopen vytvářet bílkoviny z minerálních látek – musí je přijímat v potravě  Bílkoviny obsahují nejvíce :  Rostlinná potrava: luštěniny – čočka, fazole, hrách  Živočišná potrava: maso, vejce, mléko a sýry

 Co jsou bílkoviny ?  Jaké vlastnosti mají bílkoviny ?  Z jakých prvků jsou bílkoviny složeny ?  Doplň větu: bílkoviny jsou základní součástí …………………….  Je schopen si člověk bílkoviny vytvořit sám?  Které potraviny obsahují nejvíce bílkovin?

 Vlastní text autora