Kraj Vysočina  Krajské město: Jihlava  Hejtman: MUDr. Jiří Běhounek  Rozloha: km²  Počet obyvatel:  Hustota zalidnění: 76 obyvatel/km².

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

Kraj Vysočina.
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vysočina.
Kraj Vysočina Mgr. Zuzana Tichá.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jan Trajlinek Lukáš Kaleta
ČR – kraj Vysočina VY_32_INOVACE_Z ČR 8.16 Mgr. Kosík Lukáš
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Rozloha: 6 795,7 km² Počet obyvatel: (k ) Statutární město: Jihlava Počet okresů: obcí.
Jaroslav Novotný 9.třída
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Zlínský kraj.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
zpracovaný v rámci projektu
Vysočina Socioekonomická sféra
Kraj Vysočina - procvičování
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
Kraj Vysočina Název školy
Památky UNESCO v České republice
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Krajské město: Jihlava
Česká republika Horopis II.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Třebíč,
PAMÁTKY PRAHA.
VY_06_Vla5_34 Českomoravská vrchovina
Pardubický kraj.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KRAJ VYSOČINA.
VYSOČINA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČR – kraj Vysočina AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vysočina.
EDITA HUDEČKOVÁ, 9.D VYSOČINA.
44.1 Kraj Vysočina – poznáš jeho dominanty?
Jihočeský kraj.
Kraj Vysočina.
Vysočina Vysočina Obsah Základní informace Základní informace Základní informace Základní informace Hospodářství Hospodářství Hospodářství Havlíčkův.
VYSOČINA.
Město Brno.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Fyziogeografická sféra
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,
Kraj Vysočina.
Kraj Vysočina.
Česká republika Kraj Vysočina. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky – Krajem Vysočina.
VY_32_INOVACE_21_Pardubický kraj Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc.
VY_32_INOVACE_Vac_III_12 Památky UNESCO v ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ZEMĚPIS Téma: Vysočina Ročník: 9. Číslo projektu:
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

Kraj Vysočina  Krajské město: Jihlava  Hejtman: MUDr. Jiří Běhounek  Rozloha: km²  Počet obyvatel:  Hustota zalidnění: 76 obyvatel/km²  Nejvyšší bod: Javořice (837 m. n. m.)  Historické země: Morava + Čechy  Počet okresů: 5  Počet správních obvodů obcí s rozšířenou působností: 15  Počet správních obvodů obcí s pověřeným úřadem: 26

Kraj Vysočina Znak  Znak je umístěn na čtvercovém štítě. V prvním modrém poli je moravská orlice, ve druhém stříbrném poli je červený ježek, ve třetím stříbrném poli je červená jeřabina zavěšená na zelené větvi se dvěma listy a ve čtvrtém červeném poli je český dvouocasý lev. Symbolika  Moravská orlice a český lev symbolizují, že kraj se nachází na území Moravy i Čech. Ježek je klíčový symbol ze znaku krajského města Jihlavy. Větévka jeřábu – jako typického stromu regionu – vyjadřuje jeho nezdolnost a prostou krásu.

Kraj Vysočina Původním názvem byl Jihlavský kraj, leží na pomezí Čech a Moravy na severu sousedí s Pardubickým krajem, na jihovýchodě s Jihomoravským krajem, na jihozápadě s Jihočeským krajem a na severozápadě se Středočeským krajem. Kraj Vysočina se rozprostírá v samém středu České republiky. Kraj tvoří Českomoravská vrchovina se svou nádhernou zachovalou přírodou. Nalezneme tady dvě chráněné krajinné oblasti, kterými jsou Žďárské vrchy a Železné hory. Turisté navštěvují kulturní památky, hrady, zámk a církevní stavby. V kraji byly tři památky zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jsou jimi historické centrum města Telč, Poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře a židovská čtvrť, židovský hřbitov a Bazilika svatého Prokopa v Třebíči. Zajímavé je muzeum v Pelhřimově, mapující jedinečné výkony českých a světových rekordmanů.

Kraj Vysočina Území kraje je vymezeno územími okresy: Havlíčkův Brod (HB), Jihlava(JI), Pelhřimov (PE'), Třebíč (TR) a Žďár nad Sázavou.(ZR) V kraji je 703 obcí, z toho 15 obcí s rozšířenou působností a 26 obcí s pověřeným obecním úřadem. Krajem prochází dálnice D1 z Prahy do Brna a dvě mezinárodní silnice: E59 (Jihlava - Vídeň - Záhřeb) a E55 (České Budějovice - Třeboň - Humpolec). V kraji se uplatňují dřevozpracující, strojnický, kovodělný, textilní, nábytkářský průmysl a vyskytuje se zde celkem 25 průmyslových. zón. V zemědělství jsou příznivé podmínky pro produkci mléka, brambor a řepky. Leží zde rozsáhlé hospodářské lesy.

Kraj Vysočina

Školství:  Ve školním roce 2010/11 je 245 základních škol  Vyšší odborné a střední školy  2 vysoké školy - Vysoká škola polytechnická Jihlava -jako první veřejná vysoká škola neuniverzitního směru.[1] - Západomoravská vysoká škola Třebíč - nejstarší vysoká škola v kraji Vysočina  Vznikla odloučená pracoviště dalších vysokých škol

Kraj Vysočina Slavní rodáci: Žďársko  * Jan Blažej Santini-Aichel (1677–1723), architekt  * František Lacina (1863–1941), ředitel Národního divadla v Brně, vybudování moravské činohry a operetního souboru v Praze-Vinohradech  * Josef Straka (1864–1948), malíř  * František Drdla (1868–1944), hudební skladatel a houslový virtuóz  * Julius Pelikán (1887–1969), sochař  * Radslav Kinský (1928–2008), imunobiolog, zakladatel reprodukční imunologie,  * Jan Kasal (* 1951), politik, poslanec PSP ČR  * Beáta Rajská (* 1967), módní návrhářka  * Tomáš Rolinek (* 1980), hokejista  * Petr Vampola (* 1982), hokejista  * Martina Sáblíková (* 1987), rychlobruslařka

Kraj Vysočina památky UNESCO Stavbu poutního kostela z let objednal opat žďárského cisterciáckého kláštera V. Vejmluva u J. B. Santiniho. Ten na návrší vytvořil unikátní stavbu na půdorysu pěticípé hvězdy. Složitá hvězdná symbolika a tvarová konstrukce se vymyká běžným dobovým měřítkům a je vrcholem Santiniho tvorby, který zde vytvořil architekturu světové úrovně. Kostel je od roku 1994 zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře

Kraj Vysočina historické centrum města Telč Historické jádro představuje dobře zachovaný goticko-renesanční urbanistický celek, který dokumentuje vyspělou renesanční kulturu druhé poloviny 16. století. Dominantou městečka je renesanční zámek ze 16. století. Zámek je obklopen nádhernou renesanční zahradou a anglickým parkem s klasicistním skleníkem. V zámecké zahradě se nachází galerie předního českého malíře Jana Zrzavého, představitele české avantgardy.

Kraj Vysočina Telč -náměstí

Kraj Vysočina Židovská čtvrť a Bazilika svatého Prokopa v Třebíč. Třebíč je bohatá na nejrůznější církevní památky, z nichž nejslavnější je románsko-gotická bazilika sv. Prokopa, zachovaná židovská čtvrť.Čtvrť čítá na 120 obytných domů, které doplňují objekty bývalých židovských institucí - radnice, školy, rabinátu a chudobince. Ve městě se nachází i židovský hřbitov. Byl založen zřejmě na počátku 17. století. Svou rozlohu skoro čtverečních metrů patří k největším v České republice. Na ploše pohřebiště se nalézá téměř hrobů a 3000 kamenných náhrobků. Součástí hřbitova,je obřadní síň. Románsko-gotická bazilika sv. Prokopa byla zapsána na Seznam UNESCO rovněž v roce Původně byla bazilika zasvěcena Panně Marii, ovšem kvůli častým devastacím, které utrpěla v průběhu mnoha válek, byla od 1. pol. 16. stol. využívána k účelům světským. Po obnově byla bazilika zasvěcena sv. Prokopovi a opět využívána církví. Nejcennější částí baziliky je vstupní portál, který pochází z počátku 13. století a zajímavé na něm je to, že byl znovu objeven až v roce 1862.

Kraj Vysočina židovská čtvť židovský hřbitov bazilika

Kraj Vysočina