Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Překlad síťových adres - NAT
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Informatika Internet.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public ITE PC v4.0 Chapter 1 1 Network Addressing Networking for Home and Small Businesses – Chapter.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Dynamic Host Configuration Protocol
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Co je VPN? Virtuální privátní síť
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Dynamická konfigurace IPv6 klientů Barbora Chumlenová Projekt AVT LS 2014.
Firewall.
BootP Ing. Jiří Ledvina, CSc /12 Úvod Původně používání RARP Reverse Address Resolution protocol Dovoluje pouze distribuci adres na lokálním.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Vybudujte si svůj vlastní internetovský ochranný val
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Internet.
Seminář
Síť a MS Windows.
Internet.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Úvod do počítačových sítí
VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
INTERNET.
Počítačové sítě - architektura TCP/IP
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
IPv4 adresy docházejí ipv4/ Bojíte se? Nebojte, známe řešení.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
DHCP server Dynamic Host Configuration Protocol. DHCP Automatická konfigurace parametrů sítě – IP adresa – Maska – Gateway Ipconfig /release Ipconfig.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Principy počítačové sítě
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
Management počítačové sítě
Virtuální privátní sítě
Počítačové sítě Architektura TCP/IP – v současnosti nejpoužívanější síťová architektura – architektura sítě Internet Uplatnění – user-end systémy (implementace.
PB169 – Operační systémy a sítě
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
IPv6 IPv6 (IPng) – budoucí náhrada současné IPv4
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Adresace v Internetu (1)
Elektronické instalace budov II
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

přednášky o výpočetní technice Internet

přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide Web ● Doporučená literatura: ● Goldsmith, Wu: Kdo řídí Internet?

přednášky o výpočetní technice Časová osa ● 1946: ENIAC ● 1947: Tranzistor ● 1969: Unix ● 1970: ARPANET ● pozvolna: Internet ● 1991: Web ● 2011: Hodně štěstí do nového roku!

přednášky o výpočetní technice Koncept ● Potřeba spolehlivé armádní komunikace ● Síť nezávislých spojů ● Specifikace především dohodou: dokumenty RFC (Request for Comments) ● Komerční využití má jiné požadavky

přednášky o výpočetní technice Struktura (kap.) Struktura

přednášky o výpočetní technice Opakování ● IP adresa: označení počítače v síti ● MAC adresa: označení síťové karty ● Podsíť: skupina počítačů se společným začátkem adresy ● Směrování: hledání, kudy poslat data (paket) k adresátovi

přednášky o výpočetní technice DHCP ● Dynamic Host Configuration Protocol ● Nový počítač v síti pozdraví server ● Dostane automaticky adresu, masku podsítě, výchozí bránu, DNS servery apod. ● Ruční nastavení je často spolehlivější

přednášky o výpočetní technice DNS ● Domain Name System ● Strom: každý se stará o sebe a podřízené ● Většinu dotazů ale řeší nejbližší cache ● Komerční záležitost

přednášky o výpočetní technice Připojení (kap.) Připojení

přednášky o výpočetní technice ISP ● Internet Service Provider ● Zprostředkování techniky běžným lidem ● Částečně právně zodpovědný

přednášky o výpočetní technice Proxy server ● Nenápadný zprostředkovatel ● Různé účely: zabezpečení, síťové služby, anonymita ● Také jako webové stránky

přednášky o výpočetní technice Nedostatek IP adres ● Adres je asi 4.3 mld., prostě málo ● NAT (Network Address Translation): víc klientů sdílí vnější adresu ● Privátní IP adresa: odlišná od venkovní ● Je pak obtížné přímo spojit dva počítače ● Pro spojení je téměř nutný zájem zevnitř

přednášky o výpočetní technice Tunelování ● Obecně: stabilní spojení skrz něco ● Obvykle přes NAT: s výpomocí třetího serveru to jde ● VPN (Virtual Private Network): virtuální síť protunelovaná přes Internet ● Hamachi

přednášky o výpočetní technice IPv6 ● Adresy: 128bit ● Něco jako fe80: 0000:0000 :1814:fff:fe38:584a/64 ● Trochu složitější infrastruktura ● Dá se poslat přes Internet, ale těžko ● Například protokol Teredo

přednášky o výpočetní technice Tor ● Síť anonymizérů ● Mnohonásobně šifrované spojení ● Klient si libovolně vymyslí trasu, přes kterou spojení naváže, než se dostane na běžný internet

přednášky o výpočetní technice Torrent ● Decentralizované stahování ● Lepší využití sítě ● Mimochodem: Magnet-link je odkaz přímo na data, nezávisle na umístění