VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Z obnovitelných zdrojů
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Voda a její okolí.
VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Alternativní zdroje energie
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Miroslav Kaňok VY_V/2_INOVACE_04_Energie. OBSAH Cesta energie v příroděCesta energie v přírodě Zdroje energieZdroje energie Použité zdrojePoužité zdroje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
David Tomáš E.3 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE. OBSAH PREZENTACE Úvod Obsah Co jsou to obnovitelné zdroje ? Energie ze slunce Větrná energie Kinetická energie.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__216. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
Zdroje elektrického napětí Název školy: Základní škola Brána Nová Paka Autor: Bohumír Včelák Název: VY_32_INOVACE_7_18_FY Téma:Elektrický obvod Číslo projektu:
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
Autor: Kateřina Lapáčková. Vznik Vzniká uvnitř planety Země. Jedná se o energii, kterou Země částečně dostala již při svém vzniku z mlhoviny a následnými.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Váza ze sklenice od kávy
Geotermální energie.
VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obnovitelné zdroje energie
VY__III/2__INOVACE__198 Pracovní činnosti Ubrousková technika 1.
VY__III/2__INOVACE__194 Pracovní činnosti KYTIČKY Z PAPÍRU.
VY__III/2__INOVACE__206 FYZIKA METEOROID METEOR METEORIT.
Mgr. Jindřich Láska, s využitím publikace internetových stránek
VY__III/2__INOVACE__192 Pracovní činnosti Tea Bag Folding Kytička.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Součásti neživé přírody
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Obnovitelné a neobnovitelné přírodní zdroje
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
VY__III/2__INOVACE__163 Voda a kov.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Bez vody by nebyl život na Zemi
VY__ III/2__INOVACE__201 FYZIKA MAGNETY
VY__III/2__INOVACE__144 Geometrické tvary.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
VY__III/2__INOVACE__196 Pracovní činnosti Stromeček z korálků.
POVRCH EVROPY – POHOŘÍ A NÍŽINY
VY__III/ 2__INOVACE__199 Pracovní činnosti Window color - MANDALA.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA

Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací oborČlověk a příroda Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Obnovitelné, energie, slunce, voda, vítr, moře, příliv, geotermální, biomasa, biopalivo Očekávaný výstup Žák se podrobně seznámí s pojmem obnovitelné zdroje. Dozví se informace o energii slunce, větru, vody, moře, země. Na závěr zodpoví kontrolní otázky. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní y. Velikost2,34 MB

ZDROJE ENERGIE OBNOVITELNÉ ENERGIE SLUNCE, VODY, VĚTRU VZNIKLI Z POZŮSTATKŮ DÁVNO VYHYNULÝCH ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ NEOBNOVITELNÉ V BUDOUCNOSTI SE NEVYČERPAJÍ JEDNOU DOJDE K VYČERPÁNÍ ZÁSOB

NEOBNOVITELNÉ ZDROJE  UHLÍ  ROPA  ZEMNÍ PLYN

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE:  SLUNEČNÍ  VĚTRNÁ  VODNÍ  PŘÍLIVOVÁ  GEOTERMICKÁ  BIOENERGIE

Je to jediný obnovitelný zdroj, který by v případě nutnosti dokázal dlouhodobě pokrýt veškerou současnou potřebu energie.

Ze Slunce je energie předávána na Zemi ve formě záření. Tato energie se využívá přímo, pomocí slunečního kolektoru nebo fotovoltaického článku.

Síla větru byla již dříve využívána k pohánění větrných mlýnů. V současné době se větrná energie využívá k výrobě elektrické energie pomocí větrných elektráren.

Účinkem slunečního záření se ohřívá vzduch – vzniká vítr a ten způsobuje mořské vlny. Vznikající energii nazýváme energii mořských vln.

Voda je na Zemi v ustavičném koloběhu. Voda je na Zemi v ustavičném koloběhu. Působením Slunce se voda vypařuje, vytváří oblaka páry a vrací se k Zemi ve formě deště nebo sněhu. Energie vodního cyklu je využívaná vodní elektrárnou, k výrobě elektrické energie. Energie vodního cyklu je využívaná vodní elektrárnou, k výrobě elektrické energie.

je to přirozený projev tepelné energie zemského jádra je to přirozený projev tepelné energie zemského jádra využívá páry vystupující využívá páry vystupující z hlubin Země (gejzíry) využívá se ve formě tepelné energie pro vytápění, pro výrobu elektrické energie využívá se ve formě tepelné energie pro vytápění, pro výrobu elektrické energie v ČR využívá geotermální energii např. město Ústí nad Labem – k vytápění plaveckých bazénů a také zoologické zahrady) v ČR využívá geotermální energii např. město Ústí nad Labem – k vytápění plaveckých bazénů a také zoologické zahrady)

Geotermální elektrárna na Islandu

Bioenergie zdrojem bioenergie jsou biopaliva zdrojem bioenergie jsou biopaliva biopaliva dělíme na pevná, kapalná a tuhá paliva biopaliva dělíme na pevná, kapalná a tuhá paliva jsou získávaná z čerstvě uhynulého nebo uschlého biologického materiálu – biomasy jsou získávaná z čerstvě uhynulého nebo uschlého biologického materiálu – biomasy lze je použít jako pohon do vozidel (bionafta), ke spalování pro vytápění budov, při výrobě elektrické energie v elektrárnách lze je použít jako pohon do vozidel (bionafta), ke spalování pro vytápění budov, při výrobě elektrické energie v elektrárnách

1.Co patří mezi neobnovitelné zdroje? 2.Co patří mezi obnovitelné zdroje? 3.Jak můžem využít sluneční záření? 4.Vyjmenuj typ elektráren, které využívají obnovitelné zdroje. 5.Na jaké tři skupiny rozdělujeme biopaliva?

Použité zdroje informací: Stahlkocher, Stahlkocher, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Schweiss Markus, Schweiss Markus, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Kriplozoik, Kriplozoik, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Nikolang, Nikolang, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Pikarl, Pikarl, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Kratochvíl Petr, [cit ]. Dostupný pod licencí PUBLIC DOMAIN na WWW: image.php?image=75&picture=vetrne-elektrarny image.php?image=75&picture=vetrne-elektrarny Kolk, Melinda, Kolk, Melinda, [cit ]. Dostupný pod licencí Teach4learning na WWW: Norman Steve, Norman Steve, [cit ]. Dostupný pod licencí Teach4learning na WWW: Florence Lilly, Florence Lilly, [cit ]. Dostupný pod licencí PUBLIC DOMAIN na WWW: image.php?image=3129&picture=kolejova-vlny-v-maui image.php?image=3129&picture=kolejova-vlny-v-maui

Schmidt Andrew, Schmidt Andrew, [cit ]. Dostupný pod licencí PUBLIC DOMAIN na WWW: image.php?image=5131&picture=prolomit-vlny image.php?image=5131&picture=prolomit-vlny Anna C, [cit ]. Dostupný pod licencí PUBLIC DOMAIN na WWW: image.php?image=28750&picture=old-faithful-erupting image.php?image=28750&picture=old-faithful-erupting Wojtkowski Piotr, Wojtkowski Piotr, [cit ]. Dostupný pod licencí PUBLIC DOMAIN na WWW: image.php?image=16632&picture=horke-prameny image.php?image=16632&picture=horke-prameny Gretar Ívarsson, Gretar Ívarsson,[cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Slejška Antonín, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Fotografie vodního mlýnu – s laskavým svolením autorky Mgr. Jarmily Kesnerové.