Aminokyseliny Proteiny upraveno v rámci projektu OPPA Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Aminokyseliny.
Aminokyseliny.
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bílkoviny - proteiny.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nutný úvod do histologie
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Bílkoviny. Obsah Význam a vlastnosti bílkovin Složení bílkovin – aminokyseliny Struktura bílkovin Přehled bílkovin - fibrilární a globulární bílkoviny.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Bílkoviny (proteiny).
C5720 Biochemie 03- Fibrilární bílkovin Petr Zbořil 9/17/2018.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Bílkoviny.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Aminokyseliny Proteiny upraveno v rámci projektu OPPA Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Aminokyseliny stavební jednotky deriváty kyseliny liší se postranním řetězcem (R) postranní řetězec aminoskupina karboxylová skupina bílkovin karboxylových

Prostorové uspořádání α-aminokyseliny = NH 2 skupina na 2. C (C α ) C α je → D-glyceraldehydL-glyceraldehydL-aminokyselina enantiomery D a Lchirální

NH 2 CH 2 COOH chirální uhlík (nejjednodušší AK) většina aminokyselin v přírodě: α,L-AK nemá

L-alaninD-alanin Proč je většina aminokyselin v přírodě právě v kofiguraci L a ne D nevíme..

Elektrický náboj aminokyselin kationanionamfion neutrální pH (fyziologické) nízké pH vysoké pH aminokyselina je elektroneutrální

Isoelektrický bod p I p I = pH, kdy je celkový elektrický náboj aminokyseliny nulový (amfion), pro každou aminokyselinu jiné

Kódované aminokyseliny  základní stavební jednotky bílkovin  mají svoji specifickou tRNA  existuje 21 kódovaných aminokyselin  některé si organismus neumí sám vytvořit a musí je přijímat v potravě –  liší se svými postranními řetězci (-R) V roce 1986 objevena 21. kódovaná aminokyselina selenocystein. esenciální

Selenocystein v selenoproteinech – enzymy, kde Se je redukčním centrem (redukují volné kyslíkové radikály) selenocystein (Sec)

Postranní řetězce aminokyselin hydrofobní postranní řetězce polární postranní řetězce kyselý postranní řetězec zásaditý postranní řetězec

K čemu slouží aminokyseliny v organismech?  dodávají a přenášejí (esenciální prvek)  jsou základní stavební jednotkou  v případě hladovění mohou být alternativními zdroji a prekurzory pro tvorbu sacharidů  slouží jako neurotransmitery a hormony – některé samy o sobě, jiné jako výchozí látky pro jejich tvorbu  podílejí se na syntéze lipidové dvojvrstvy, nukleotidů, alkaloidů atd..  a mají mnoho dalších funkcí N proteinů energie

Tvorba proteinů - vznik peptidové vazby peptidová vazba dipeptid

peptidová vazba je vazbou kovalentní, je rigidní – vazba C-N má částečně charakter dvojné vazby v důsledku rezonance, atomy se kolem ní nemohou volně otáčet tyto dvě vazby jsou jednoduché, umožňují volnou rotaci atomů, takže dlouhé řetězce aminokyselin jsou vysoce pohyblivé

při pH~7 je stabilní i při 100°C hydrolyzuje se v silně kyselém nebo zásaditém prostředí nebo pomocí enzymů stabilita peptidové vazby:

Peptidy a proteiny v těle vznikají proteosyntézou v cytoplazmě buněk proteosyntéza probíhá na ribozomech 2 – 50 AK: peptid > 50 AK: protein (bílkovina)

Názvosloví peptidů pořadí aminokyselin (= jejich sekvenci) čteme od N konce k C konci k názvu aminokyselin přidáme koncovku –yl např.: Tyrozylalanylcystein H 2 N-Tyr-Ala-Cys-COOH většina peptidů a proteinů mají triviální názvy (glutathion, hemoglobin, kolagen)

Některé významné peptidy v našem těle glutathion – tripeptid, v těle působí proti oxidativnímu stresu tvorbou disulfidových můstků některé hormony: oxytocin, vazopresin, glukagon,... také některé jedy a mnoho dalších významných látek Umělá příprava polypeptidů by mohla vést k získání bezpečných vakcín.

Úrovně popisu organismu – velikost proteinů jednoduché molekuly, atomy makromolekulární látky (proteiny, polysacharidy) buňky orgány

Proteiny – nativní konformace proteiny jsou molekuly s velmi složitou strukturou nativní -stav, kdy může protein plnit svojí biologickou funkcipo syntéze polypeptidu, se řetězec skládá do své (nativní) konformace - trojrozměrná struktura s nejnižší energií - stav, kdy může protein plnit svojí biologickou funkci funkční protein nefunkční rozbalený polypeptidový řetězec přirozené

Skládání proteinů -Gln-Cys-Gly-Ser-Phe- různé úrovně pohledu na proteiny protein jako celek – kvartérní struktura kostra proteinu – aminokyselinové složení primární struktura terciární struktura sekundární struktura

1) Primární struktura pořadí (sekvence) aminokyselin polypeptidový řetězec, ve kterém jsou aminokyseliny spojeny peptidovou (kovalentní) vazbou primární struktura proteinů je přímý obraz genetické informace základní řetězec, pořadí a typy aminokyselin určují, jak bude protein prostorově uspořádán (např. hydrofobní postranní řetězce aminokyselin se shlukují uvnitř proteinů, aby se nedostaly do styku s vodou) záměna jen jedné aminokyseliny může způsobit nefunkčnost proteinu (př. srpkovitá anemie)

2) Sekundární struktura  polypetidové řetězce se skládají do několika strukturních prvků α-helix β-hřeben  dva základní jsou: α-helix (šroubovice) a β-hřeben (skládaný list), ale existují i další  sekundární strukturu stabilizují H-můstky

α-helix v proteinech pravotočivá šroubovice H-můstky spojují skupiny CO a NH uvnitř řetězce postranní řetězce směřují ven, v důsledku sterických zábran

Keratin a kolagen tyto dva proteiny jsou složeny ze šroubovic, které se ještě stáčejí kolem sebe a tvoří pevná vlákna kolagen – protein kostí, zubů a šlach, v tahu je pevný stejně jako ocel keratin se vyskytuje např. ve vlasech, v pokožce, nehtech, rohovině nebo v peří šroubovice stočené kolem sebe tvoří terciární strukturu

Skládaný list β-hřeben H-můstky opět mezi skupinami CO a NH postranní řetězce vyčnívají střídavě na opačné strany řetězce, kvůli sterickým zábranám

β-hřeben/skládaný list H-můstky opět mezi skupinami CO a NH postranní řetězce vyčnívají střídavě na opačné strany řetězce, kvůli sterickým zábranám

schematické značení skládaného listu H-můstky spojují sousední řetězce

3) Terciární struktura uspořádání sekundárních struktur v prostoru skládání proteinů v prostoru ovlivňují především interakce postranních řetězců aminokyselin sekundární struktury nejsou spojeny kovalentně stabilizují je: H-můstky, elektrostatické interakce (iontové síly, dipól-dipól), van der Waalsovy interakce, disulfidové vazby, hydrofobní interakce

Disulfidový můstek a vznik cystinu postranní řetězce cysteinu v proteinu jednoduchá kovalentní vazba výrazná stabilizace terciární struktury proteinů SH skupina se oxiduje a redukuje tak jiné látky, např. H 2 O 2 – boj proti oxidativnímu stresu (glutathion) Oxidace a redukce disulfidového můstku je principem účesu zvaného trvalá.

Interakce terciární struktury polypeptidový řetězec

Trypsin pankreatický enzym štěpící bílkoviny, které už částečně natrávila kyselina chlorovodíková a pepsin v žaludku terciární struktura trypsinu – prostorové uspořádání motivů sekundární struktury: α-helixů a skládaných listů

4) Kvartérní struktura většina proteinů se skládá z více než jednoho polypetidového řetězce kvartérní strukturauspořádání řetězců v prostoru - kvartérní struktura Proteiny se zpravidla skládají tak, že hydrofobní zbytky aminokyselin jsou uzavřené uvnitř a hydrofilní části jsou na povrchu proteinu. Záleží však na prostředí, ve kterém se protein nachází (vodný roztok, membrána …).

Hemoglobin – přenašeč O 2 a CO 2 hem je uzavřen uvnitř podjednotky, v hydrofobním prostředí skládá se ze 4 podjednotek každá obsahuje 1 hemovou skupinu

Denaturace ~ ztráta prostorového uspořádání denaturace skládání proteinu postupnénarušení vazeb kvartérní, terciární a sekundární struktury (H-můstky, Van der Waalsovy a hydrofobní interakce, disulfidové vazby, …) porušení nekovalentních vazeb ztráta nativní konformace – postupné narušení vazeb kvartérní, terciární a sekundární struktury (H-můstky, Van der Waalsovy a hydrofobní interakce, disulfidové vazby, …) porušení nekovalentních vazeb peptidové vazby zůstanou zachovány (zbude neuspořádaný polypeptidový řetězec)

Denaturace nevratná – protein se nemůže složit do své nativní konformace, jeho prostorové uspořádání je úplně narušené v roztoku pak dojde k agregaci molekul denaturovaných proteinů (důsledek narušení vyšších struktur) – vzniká sraženina denaturační čínidla: teplota těžké kovy, soli silné kyseliny a báze některá organická rozpouštědla redukční činidla (močovina) a další.. Denaturovaný protein ztrácí svoji biologickou aktivitu!!

Využití denaturace vaření – vaření napomáhá trávení proteinů – narušuje prostorové uspořádání proteinů, trávicí enzymy pak mohou snadněji štěpit peptidové vazby v základním řetězci výzkum

Skupiny proteinů proteiny jsou velká skupina látek rozdělujeme je do mnoha skupin podle různých hledisek: podle tvaru (globulární a fibrilární) – podle složení (jednoduché a složené) – podle funkce (strukturní, regulační, zásobní, signální, receptorové, enzymy a mnoho a mnoho dalších)

Vlákno nebo klubko fibrilární proteiny ve vodě proteiny kůže, šlach, kostí příklady: keratin, kolagen, fibroin (hedvábí), elastin (elastické vazy, stěny plic atd..), fibrin (srážení krve, na obr.) vláknité nerozpustné

globulární proteiny ve vodě enzymy, transportní proteiny, receptory, imunoglobuliny příklady: hemoglobin, titin, trypsin, alkohol dehydrogenáza (na obr.), aktin, myosin kulovité rozpustné

Proteiny jednoduché a složené proteiny jsou biologicky aktivní jen ve svém nativním stavu mohou být a) jednoduché, b) složené b) protein má 2 složky: polypeptidový řetězec a nebílkovinnou složku a) makromolekula tvořená jen polypeptidovým řetězcem (v nativní konformaci) př.: fibrilární proteiny, albuminy (proteiny krevního séra), histony (v jádře se vážou na DNA) transferin – přenáší v těle atomy železa (nebílkovinná složka) př. složených proteinů: glykoproteiny (cukerná složka), lipoproteiny (lipidová složka) a další myoglobin skladování kyslíku ve svalech

K čemu slouží proteiny v organismech? (rozdělení dle funkce) Proteiny zastávají mnoho a mnoho rozdílných rolí: 1) biokatalyzátory (enzymy) – pepsin, tripsin a další trávicí enzymy, DNA-polymeráza (syntéza DNA), alkohol dehydrogenáza (odbourávání alkoholu) 2) strukturní proteiny – mechanická podpora buněk a tkání; př.: keratin (vlasy), elastin a kolagen (vlákna ve šlachách a vazivu), aktin (plasmatická membrána buněk)

Další funkce proteinů 3) transportní proteiny – přenášejí po těle různé látky př.: hemoglobin, transferin, albuminy (v krevním séru přenos lipidů), cytochrom c (přenos elektrony v dýchacím řetězci) 4) pohybové proteiny – např. myosin, ale i další (kinesin pohybuje organelami v buňkách)

Další funkce proteinů 5) zásobní proteiny – ferritin ukládá Fe v játrech, ovalbumin (zásoba aminokyselin ve vaječném bílku), kasein (zásoba aminokyselin pro novorozence v mléce) 6) signální proteiny – některé hormony (např. insulin) a růstové faktory jsou proteiny 7) receptory – rhodopsin v oční sliznici a mnoho dalších receptorů v membránách buněk a další a další proteiny a funkce.. 8) proteinové jedy – např. bakterie Vibrio cholerae syntetizuje protein → toxin způsobující choleru, nebo hadí jedy