VY__III/2__INOVACE__233 ZEMĚPIS Měření a odhad vzdálenosti v terénu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Advertisements

7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Chování ve městě Člověk a jeho zdraví Šablona: ICT PRV ČAJZ Chování ve městě Anotace: bezpečné chování v lese, přechod pro chodce, injekční stříkačky.
Identifikátor materiálu: EU
Anotace Žák se seznámí s aplikací MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže spustit aplikaci MS Word Speciální vzdělávací potřeby.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_155_klid a pohyb těles-otázky Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká.
Anotace Žák se seznámí s textovými editory Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže vysvětlit pojem textový editor a ví jeho funkci Speciální.
VY_32_INOVACE_432, 22. sada, Prvouka
Chování v lese Člověk a jeho zdraví. Chování v lese Člověk a jeho zdraví.
Technika jízdy skupiny. Technika jízdy skupiny Technika jízdy Technika jízdy pravidla příprava signalizace technika střídání a jízdy v háku Organizace.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 2.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 1.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas Číslo DUM: III/2/FY/2/1/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Trigonometrie ve slovních úlohách
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE__211 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__216. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT16 Vytvořeno:4.
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Dagmar Matúšů ZŠ a MŠ Nedašov. Anotace tento výukový materiál obsahuje pracovní postup výroby krabičky na pastelky formou prezentace Autor Dagmar Matúšů.
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
VY__III/2__INOVACE__130 Prvouka Frýdlant. AnotaceŽák ve skupině sleduje prezentaci se současným komentářem učitele a odpovídá na kladené otázky. V prezentaci.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.18_manipulace Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
VY__III/2__INOVACE__140 PRVOUKA Autor DUMMgr. Petra Válková Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 2. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Staň se virtuálním turistou
Váza ze sklenice od kávy
VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.
Lidské tělo - kostra.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
VY__III/2__INOVACE__198 Pracovní činnosti Ubrousková technika 1.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
VY__III/2__INOVACE__194 Pracovní činnosti KYTIČKY Z PAPÍRU.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY__III/2__INOVACE__206 FYZIKA METEOROID METEOR METEORIT.
Mgr. Jindřich Láska, s využitím publikace internetových stránek
VY__III/2__INOVACE__192 Pracovní činnosti Tea Bag Folding Kytička.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
NAJDI SPRÁVNÝ OBRÁZEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Gřundělová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
VY__III/2__INOVACE__197 Pracovní činnosti Andílek z korálků.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY__III/2__INOVACE__163 Voda a kov.
Tereza Bížová Představení se.
Bez vody by nebyl život na Zemi
VY__ III/2__INOVACE__201 FYZIKA MAGNETY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výpočty s hustotou
VY__III/2__INOVACE__144 Geometrické tvary.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY__III/2__INOVACE__196 Pracovní činnosti Stromeček z korálků.
POVRCH EVROPY – POHOŘÍ A NÍŽINY
VY__III/ 2__INOVACE__199 Pracovní činnosti Window color - MANDALA.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Transkript prezentace:

VY__III/2__INOVACE__233 ZEMĚPIS Měření a odhad vzdálenosti v terénu

Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborČlověk a příroda Vyučovací předmět Zeměpis Téma (klíčová slova) Odhad, krokování, vzdálenost, krabička poslední záchrany, pohyb v přírodě Očekávaný výstupŽák se podrobně seznámí s metodami určování vzdálenosti v terénu, dozví se jaká je základní výstroj turisty, co má obsahovat krabička poslední záchrany a jak se má chovat v přírodě. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní y. Velikost2,34 MB

Způsoby odhadu vzdálenosti 1.odhad vzdálenosti podle viditelnosti cíle 2.krokováním 3.odhad vzdálenosti nanášením známé délky 4.šířková metoda

1. Odhad vzdálenosti pomocí viditelnosti cíle do 100 m - podrobnosti na hlavě, v obličeji člověka, květy na zahrádce do 200 m – paže a nohy na postavě člověka, tašky na střeše, rozbité okno do 500 m – zřetelně lidské postavy do 600 m – obrysy lidských postav do 1000 m – sloupy, jednotlivé stromy do 1500 m – pohyb auta, člověk v chůzi do 2500 m – osaměle stojící stromy, komíny na střeše do 3000 m – jedoucí autobus, nákladní auta do 5000 m – silnice, osamělé domy

Odhad vzdálenosti závisí na viditelnosti cíle. Uvedené hodnoty platí pro jedince se zdravým zrakem a jsou závislé na počasí a stupni viditelnosti. Odhad může být zkreslený např. protější břehy jezera nebo objekty dobře osvětlené se zdají být blíže. Vzdálenější než ve skutečnosti se nám jeví menší a tmavší předměty.

2. Krokování patří mezi přesnější měření vzdálenosti obvykle se počítají dvojkroky: délka kroku dospělého je přibližně 75cm, tzn. jeden dvojkrok má 150cm KROK DVOJKROK

3. Odhad vzdálenosti nanášením známé délky využívá se tam, kde se vyskytují ve směru cíle dílčí úseky známé velikosti (telegrafní sloupy, patníky) zjistíme si jak jsou od sebe vzdáleny dva sloupy a vzdálenost vynásobíme počtem sloupů

4. Šířková metoda v natažené ruce držíme tužku nebo jiný předmět s hrotem (cca. 65 cm od očí) jedním okem zamíříme hrotem na bod, jehož vzdálenost odhadujeme bez pohnutí hlavy a paže se podíváme na tento bod znovu, ale druhým okem hrot tužky s nám vychýlí odhadneme velikost odchylky tuto vzdálenost vynásobíme číslem 10 a obdržíme hledanou vzdálenost

Základní výstroj pěšího turisty 1.Pevná obuv 2.Odpovídající oděv (pláštěnka nebo větrovka) 3.Batoh 4.Spací pytel 5.Stan 6.Karimatka 7.KPZ – krabička poslední záchrany

Krabička poslední záchrany Krabička poslední záchrany by měla obsahovat drobné předměty, které vám pomohou nebo vám dokonce zachrání život.

Krabička poslední záchrany - svíčka, pár zápalek a škrtátko - zabalená kostka lihu - kousek březové kůry k zapálení ohně - kousek papíru - obyčejná tužka, lze s ní psát téměř na cokoliv a nerozpijí se - kousek křídy (značení cesty) - jehla a nitě (min. černá a bílá) - špendlíky zavírací a obyčejné - knoflíky (tři různé velikosti - od kalhot, od košile, olivka) - alespoň 2 polštářkové náplasti (raději více, raději větší) - žiletka - kus slabého drátu a provázku - gumičky - 50 Kč bankovku a několik mincí na telefon - poštovní známka na dopis a na pohled - náhradní žárovička do vaší baterky - lísteček s tísňovými telefonními čísly přilepený na vnitřní straně víčka

Pravidla pro pohyb v přírodě 1. V přírodě se pohybujeme tak, aby jsme ji nepoškodili. Zároveň se chováme ohleduplně k jiným návštěvníkům. 2. Délku a náročnost tras volíme úměrně svému věku, zdravotnímu stavu, fyzické zdatnosti a terénním a povětrnostním podmínkám. 3. Turistickou výstroj a vybavení máme vždy v dobrém stavu.

4. Dbáme na svoji osobní bezpečnost (přilba, brýle, krémy s UV filtrem), máme vždy při sobě základní potřeby pro poskytnutí první pomoci i dostatečné množství tekutin a jídla. 5. Ke svému pohybu v přírodě využíváme přednostně vyznačené trasy. Na nevyznačených trasách má vždy přednost ten zranitelnější (sjíždějící lyžař před pěším, pěší před cyklistou). 6. Nikdy nevcházíme nebo nevjíždíme na trasy, které jsou zakázány.

Otázky na procvičení: 1.Jaké znáš způsoby odhadu vzdálenosti v terénu? 2.Popiš metodu krokování. 3.Popiš šířkovou metodu. 4.Co by měla obsahovat krabička poslední záchrany? 5.Jaká jsou pravidla pro pohyb v přírodě?

Použité zdroje informací: Gerald_G, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Vlodco_zotov, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: liftarn, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Sonojacker, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Chrisdeign, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Cgbug, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Chrisdeign, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Keistutis, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:

We71jo, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Netalloy, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Purzen, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Spacefem, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Arnold Karen, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Griffin Peter, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: LibbyJunior, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Gerald-g, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Lalalo, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Groh Honza, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: %C3%A1kladn%C3%AD_obsah.jpg %C3%A1kladn%C3%AD_obsah.jpg Kreslené obrázky: autor DUM, Mgr. Jarmila Borecká