Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Dožívá se vysokého věku až 1000 let
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Vytvořili nej borci z devítky…
Stromy.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Bukovité a Břízovité.
EKOSYSTÉM LES – stromy jehličnaté a listnaté
CESTA ZA 3 PAMÁTNÝMI STROMY. Lagus sylvatica atropumicea Obvod: 270 cm Výška: 12 m.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BŘÍZOVITÉ I.
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
Další listnaté dřeviny
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Listnaté stromy a keře Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Dřeviny – listnaté stromy
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
LISTNATÉ STROMY LESA.
R O S T L I N Y K R Y T O S E M E N N É
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
PŘÍRODOVĚDA.
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Bukovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
JAVOROVITÉ Aceraceae.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JAVOROVITÉ II.
Čeleď: Břízovité Mají řapíkaté listy, s pilovitým okrajem čepele
NázevRostliny malpighiotvaré, bukotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotkami, lze použít i jako materiál.
ZEk 1.část Úvod a dendrologie
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Pří_271_Živá příroda_Listnaté stromy Chřibů Autor: Mgr. Marie Pížová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Základní.
Trénink krytosemenných dřevin
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Les-Lesní patra.
Prohlédni obrázky, pročti text, poznej název stromů.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
STROMY LISTNANTÉ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Přírodopis.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PRVOUKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Meclov, příspěvková organizace AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_17_Listnaté stromy TEMA: Listnaté.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
ZŠ BYSTŘICE Mgr Pavla Štěpánková VY 52 INOVACE 111.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
VY_32_INOVACE_04-49 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí,
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_12- Buk lesní Přírodověda - 4. ročník
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
Listnaté stromy.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_06_Listnaté stromy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve výuce kroměřížských základních škol“ (CZ.1.07/1.1.08/ )

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY NEJZNÁMĚJŠÍ LISTNATÉ STROMY

Laločnaté listy opadávají až na jaře. Plodem dubu je žalud – krmivo lesní zvěře. Kulaté nádory na listech – duběnky. Dlouhověkost, památné stromy - Vojtěchův, Žižkův, Oldřichův. Tvrdé, těžké, odolné dřevo vhodné i na vodní stavby, pilíře mostů, lodě. Pomalu roste. Mladý les - doubrava. DUB ZIMNÍ LETNÍ KORKOVÝ CER

PLATAN - šedobílá kůra složená z pásů - líc listu zelený, na rubu bílé chloupky - kvete v dubnu až květnu  plody v šedohnědých plodenstvích - hlávkách  rozšíření: původně oblast středomoří, snáší znečištěné ovzduší i zimu

JÍROVEC MAĎAL Kaštan koňský Pochází z jižní Evropy Má léčivé účinky na pohybové ústrojí Plody – kaštany – krmivo lesní zvěře. U nás napadán klíněnkou – předčasné seschnutí a opad listů, oslabení a úhyn stromů. Nyní vysazován Jírovec pleťový – odolný, má červené květy. Dřevo světlé: výroba nábytku, držadel tenisových raket, dýh, rukojetí domácího nářadí – kartáče apod.

JAVOR klen mléč babyka jasanolistý japonský Naše dva původní druhy snesou více chladu než babyka a javor japonský Dřevo je tvrdé, ale dobře se opracovává. Použití i na hudební nástroje – housle, hračky, na dýhy. Dřevosoustružnické práce, truhlářství. Listy s pěti laloky Plodem je dvojnažka („nosy“), jen javor stříbrný má nažky s jedním křídlem a je dvoudomý. Ostatní jsou jednodomé.

Bříza bělokorá pýřitá bradavičnatá Rychle rostoucí, mělce kořenící, náletová dřevina. Porůstá i nehostinná místa – v puklinách skal. Šťáva z listů a mladých výhonků se používá v kosmetice – šampony. V předjaří se z větviček vyrábí březová košťata. V kůře jed - tvoří bílou barvu, chrání ji před ožerky zvěří a strom před přehříváním. Dřevo velmi světlé, měkké, výroba dýh na nábytek a překližek.

LÍPA srdčitá velkolistá stříbrná Posvátný strom Slovanů – symbol našeho národa památné lípy v obcích Měkké srdčité listy, vonné květy se světlým listenem – léčivé účinky, čaje. Plodem je oříšek. Velmi měkké světlé dřevo – řezbářství, staré sochy – cenné umělecké práce. Nábytek.

HABR OBECNÝ List podlouhlý s výraznou žilnatinou, dvojitě pilovitý okraj Kmen v mládí hladký, šedý, starší borka rozbrázděná U nás nejrozšířenější dřevina. Dnes hojně využíván ke tvarování a na živé ploty – dobře po řezu obrůstá. Listy opadávají až v předjaří. Tvrdé dřevo obsahuje dost vody. Využití převážně jako palivo. Samčí jehnědy a samičí květy s trojlaločnatým listenem. Plodem je oříšek v trojlaločnatém listenovém obalu.

Buk lesní

BUK LESNÍ Mladé porosty – bučiny, kmeny rovné hladké, světle šedá borka. Typické dlouhé špičaté pupeny Listy lesklé, po okraji jemné chloupky. Plodem je bukvice – nažka v číšce s ostny – potrava lesní zvěře. Pro člověka mírně jedovaté. Řada barevných odrůd – kultivarů – temně červené listy Dřevo na parkety, výroba nářadí, modelářství, bednářství. Dobře se po nahřátí parou ohýbá. Květy samičí rostou po dvou na koncích větviček, samčí – vztyčené svazečky

snímek &tbm=isch&tbnid=qOO_1TKuQJhkAM:&imgrefurl= 3.htm&docid=gd- YPznK0ZnwsM&imgurl= &ei=0aSwT_GXCc_0sgaG5eWiBA&zoom=1&iact=hc&vpx=310&vpy=292&dur=5336&hovh=1 60&hovw=200&tx=110&ty=95&sig= &page=1&tbnh=125&tbnw=158 &start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:10,s:0,i:92 snímek 3 snímek 8 buk_13_big.jpg&imgrefurl= m%3D%26lang%3D&h=364&w=600&sz=56&tbnid=Czk7YoAWDSq8ZM:&t bnh=73&tbnw=120&prev=/search%3Fq%3Dbukvice%2Bplod%26tbm%3Dis ch%26tbo%3Du&zoom=1&q=bukvice+plod&docid=J_6hyh04iBASHM&hl=c s&sa=X&ei=inGxT5SlManE0QWhwtSkCQ&ved=0CHEQ9QEwBQ&dur= s

fruits.jpg?uselang=cs Snímek 7 s s Snímek 5 s s s Snímek 1