Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
Struktura dat v počítači
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Souborové systémy.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Identifikátor materiálu: EU
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Relační databáze.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základní pojmy v informatice –II.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ADRESÁŘ (SLOŽKA). ADRESÁŘ - SLOŽKA „pořádek“ na disku  ukládáni do složek „pořádek“ na disku  ukládáni do složek soubory, které k sobě logicky patří.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Adresářová struktura Střední odborná škola Otrokovice
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_20 Open Office Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo projektu:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Petr Fodor.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
INFORMATIKA – složky a soubory
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: 6. třída, informatika, základní pojmy, SW, uložení dat v PC, soubor, souborový systém, adresář, stromová struktura, cesta, ikona

Organizace dat v počítači VY_32_INOVACE_ICT_04

Co už víme a co odhalíme? Víme  Jak vypadají data v počítači. Co se dozvíme?  Proč je nutná jejich organizace?  Kdo se stará o jejich organizaci a jak ?

Opakujeme - Jak vypadají data v PC? v elektronické podobě jsou data kódována binárně  tedy jedná se o kombinaci jednotek a nul  např. náš dopis kamarádovi by v řeči počítače mohl vypadat třeba následovně:

Proč organizovat data? dat v PC je velké množství  informace o vlastním HW, včetně ovladačů  informace o operačním systému  informace (data) uživatele obrázky texty tabulky prezentace databáze

Co by se stalo bez organizování dat? výrazně by se zdržovala (nebo znemožňovala) práce  PC by „chroustal“ a načtení každé informace by trvalo velmi dlouho  PC by nedokázal identifikovat, kterou aplikací má ten daný dokument otevřít např. obrázek by se snažil otevřít v tabulkovém procesoru nebo text by otevíral videopřehrávačem  ztrácely by se některé dokumenty

Kdo se stará o organizování dat? počítač  operační systém tzv. file system (souborový systém) zajišťuje ukládání a čtení dat tak, abychom je mohli vnímat jako soubory (popř. adresáře)  aplikace určuje typ souboru může vytvářet složky uživatel  definuje strukturu jednotlivých složek

Kde je file system? je v určité části disku  disky jsou logicky rozděleny na části tzv. clustery (=alokační jednotky) umožňuje to mít na jednom PC a jednom disku více nezávislých systémů souborů

Co je soubor a jaké informace uchovává? soubor je posloupnost dat kromě vlastních dat souboru uchovává tzv. atributy (metadata)  jméno souboru a jeho délka  typ souboru  přístupová oprávnění  informace o vlastníkovi  časové údaje  údaje o umístění na disku – tzv. alokační jednotky

Adresář jednotlivé soubory se ukládají do složek (tzv. adresářů)  složky tvoří PC – při instalaci automaticky vytváří tzv. systémové složky (např. Program Files) uživatel – např. v systémové složce dokumenty si vytváří podsložky (podadresáře) „texty“, „tabulky“, „fotografie“,…. adresáře tvoří tzv. stromovou strukturu  z tohoto důvodu nemohou v jednom adresáři být dva podadresáře stejného jména  nejvýznamnější postavení má kořenový adresář tj. nejvyšší hierarchicky postavený ve windows má standardní označení C:\

Stromová struktura

Cesta (path) k adresáři udává pro uživatele čitelnou informaci o umístění adresáře ve stromové struktuře relativní – vztahuje se k aktuálnímu pracovnímu adresáři …\dokuments\mujdopis.doc absolutní – zápis od kořenového adresáře C:\users\hp\dokuments\mujdopis.doc

Zobrazení souborů v adresářích zadáním příkazu do tzv. příkazové řádky seznam a ikony  malé, čtvercové obrázky, jednoduchá grafika  po aktivaci tohoto obrázku se provede přiřazená funkce

počítač obsahuje velké množství dat  pro umožnění a urychlení práce je nutná organizace  zajišťuje souborový systém (file system) formát souborů a adresářů (složek, podsložek)  soubor nese informace o obsahu a tzv. metadata (časové údaje, místo uložení, typ souboru…) adresáře v počítači uspořádány v hierarchii (adresářový strom)  umístění lze pro uživatele čitelně popsat tzv. cestou (path)  s adresáři a soubory pracujeme pomocí příkazů nebo častěji ikon Organizace dat v počítači

Použité zdroje: Zdroje informací: Anonymus. Cluster (pevný disk). Wikipedie [online] , [cit ]. Dostupný z WWW: Dezidor. Souborový systém. Wikipedie [online] , [cit ]. Dostupný z WWW: Seznam použitých obrázků: 1 – urovnaná knihovna – vlastní fotografie 2 – hromada knih – vlastní fotografie 3 – včelí plást – vlastní obrázek (pořízený v malování) 4 – členění disku – vlastní obrázek (pořízený v malování) 5 – stromová struktura – vlastní screenshot 6 – ikony WidowsVista ( importováno http://