Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 19 – Společné stravování NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice A UTOR Ing. Gabriela Bendová Karpytová T EMATICKÝ CELEK Společné stravování R OČNÍK I. ročník, učňovský obor – kuchař, číšník D ATUM TVORBY Prosinec 2013
Anotace: Tento materiál slouží k získání základních znalostí v oblasti společného stravování – základní charakteristika společného stravování, jeho funkce a dělení. K prezentaci je vhodné poskytnout doplňující komentář. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.
SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ
Je hromadná výroba, prodej a organizace spotřeby jídel a nápojů pro velké skupiny spotřebitelů Fáze společného stravování: nákup → výroba → prodej → spotřeba Podstata společného stravování: Uspokojování vyživovacích potřeb obyvatelstva Organizováno pro velké skupiny ve speciálních prostorech Místní a časové spojení výroby, prodeje a spotřeby pokrmů
Funkce společného stravování Stravovací funkce – poskytování základního a doplňkového stravování Společensko-zábavní funkce – společenské hry, hudba, tisk… Ubytovací funkce – přechodné ubytování
ČLENĚNÍ A FORMY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ 1.Veřejné stravování Nejrozšířenější forma Plní všechny funkce společného stravování Podle převažující funkce se dělí na: VS s funkcí stravovací VS s funkcí společensko-zábavní VS s funkcí doplňkového stravování Přístupné široké veřejnosti Zákazník hradí celou cenu poskytovaných služeb (podniky VS dosahují zisku)
2.Účelové stravování Určen ke stravování pouze určité skupiny obyvatelstva Strávník hradí pouze hodnotu surovin (podniky obvykle nevytváří zisk) Zpravidla plní jen funkci stravovací Formy: závodní, školní a ústavní stravování
LITERATURA MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník. 3. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, ISBN