Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem1 VY_32_INOVACE_462.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceZpětné.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Technologie Spojování materiálů – nerozebíratelné spoje – svařování plamenem.
Spoje svařované plamenové svařování Svařování je spojování materiálu stejného druhu v kapalném stavu s pomocí tepla za použití přídavného materiálu (tyčinky.
Spoje potrubí-lepené spoje1 VY_32_INOVACE_465.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Spoje potrubí-zákl. informace1 VY_32_INOVACE_441.
Spoje potrubí-hrdlové spoje-zákl. info.1 VY_32_INOVACE_443.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceDruhy.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Spoje potrubí-přírubové spoje- zákl. informace1 VY_32_INOVACE_450.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Mechanické vlastnosti technických materiálů
Svařování plamenem VY_32_INOVACE_16_322
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy automatického řízení 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_454 Spoje potrubí-závitové spoje
Elektrické stroje točivé
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
Technika svařování VY_32_INOVACE_16_323
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Novotný Pavel Název:
Technické materiály - nekovy - plasty - spojování, skladování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Svařování plamenem 1 VY_32_INOVACE_22_434
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Stroje a zařízení - spoje
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Stroje a zařízení - spoje
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_645_PILOVÁNÍ MATERIÁLU Název školy
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Není příloha, jako příloha
Regulátory integrační
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_ARMATURY.
Řezání vnějších závitů
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_31_ Barvy.
Transkript prezentace:

Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem1 VY_32_INOVACE_462

Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku středního odborného vzdělávání s výučním listem oboru H/01 Instalatér. Žákům je vysvětlena problematika svařování v instalatérské praxi, včetně způsobů v současnosti používaných, nástrojů, pomůcek, technologických postupů. Datum: – Autor:Vladimír Piskalla Jazyk:čeština Vzdělávací cíl:umět určit druhy spojů a jejich využití v praxi Speciální vzdělávací potřeby:žádné Druh učebního materiálu:prezentace Vazby na ostatní materiály:

Svařované spoje-svařování plamenem

 Při svařování plamenem se potřebné teplo vytvoří ostrým plamenem hořlavého plynu a kyslíku.  Ve svářečské praxi se hlavně používá acetylén a kyslík Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem4

 Základní zařízení: ◦ ocelové láhve ◦ ocelové láhve (na kyslík a acetylén), ◦ láhvové ventily ◦ láhvové ventily (k uzavření a otevření láhví), ◦ redukční ventily ◦ redukční ventily (snižují tlak z láhve na požadovaný pracovní tlak), ◦ hadice ◦ hadice, ◦ svařovací hořáky ◦ svařovací hořáky (dochází v nich ke směšování plynu s kyslíkem) Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem5

Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem6 Láhvové ventily slouží k uzavírání a otevírání láhví, k jejich plnění a vyprazdňování a k nasazení redukčního ventilu. ◦ ocelové láhve ◦ ocelové láhve (na kyslík a acetylén), ◦ láhvové ventily ◦ láhvové ventily (k uzavření a otevření láhví), ◦ redukční ventily ◦ redukční ventily (snižují tlak z láhve na požadovaný pracovní tlak), ◦ hadice ◦ hadice, ◦ svařovací hořáky ◦ svařovací hořáky (dochází v nich ke směšování plynu s kyslíkem). Redukční ventily jsou regulátory tlaku, které snižují tlak z láhve na požadovanou pracovní hodnotu a zajišťují stálý pracovní tlak během svařování, kdy tlak v láhvi důsledkem odběru klesá. Na vysokotlakém manometru čteme tlak v láhvi, pracovní tlak si nastavíme regulačním šroubem a kontrolujeme ho na nízkotlakém manometru. Redukční ventil na kyslík se připojuje převlečnou maticí se závitem, redukční ventil na acetylén třmenem bez závitu. V hořáku dochází ke směšování hořlavého plynu s kyslíkem na hořlavou směs potřebného složení. Rozlišujeme hořáky svařovací, řezací a speciální. Hořák se skládá s rukojeti a sady vyměnitelných svařovacích nástavců. K rukojeti se připojují hadice a jsou na ní ventily pro kyslík a acetylén. Svařovací hořáky jsou injektorové (používají se tam, kde se ke svařování odebírá acetylén z vyvíječů při malém tlaku), a směšovací (používají se tam, kde se oba plyny odebírají z láhví). Láhve jsou vyrobeny z ocelového plechu. V láhvích jsou stlačeny technické plyny. Láhve jsou označeny barevně a mají speciální láhvové ventily. Hadicemi vedeme plyny k hořáku. Používají se vysokotlaké pryžové hadice s textilní vložkou. Hadice na kyslík mají modrou barvu, světlost je 6 až 9 mm. Hadice na acetylén mají červenou barvu, světlost je 9 až 14 mm. Hadice se upevňují na nátrubky páskovými svorkami. Hadice pro plamenové svařování nesmí být kratší než 5 m.

 Druhy kyslíkoacetylenových plamenů ( podle poměrů směsi ): ◦ neutrální ( kyslík a acetylén jsou v poměru zhruba 1:1 ), ◦ redukční ( směs s přebytkem acetylénu ), ◦ oxidační ( směs s přebytkem kyslíku ).  Druhy svarů: ◦ tupé, ◦ rohové, ◦ koutové, ◦ přeplátované Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem7

 Svařovat se může: ◦ dopředu (zprava doleva) – drát při svařování postupuje dopředu před hořákem, používá se u ocelových plechů asi do 4 mm síly, u ocelových trubek do 3,5 mm tloušťky stěny, neklade zvláštní nároky na zručnost svářeče, mechanické vlastnosti tohoto svaru jsou horší, ◦ dozadu (zleva doprava) – drát postupuje vzadu za hořákem ve směru svařování, používá se pro větší tloušťky stěn trubek i pro silnější plechy Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem8

 Svařovat plamenem mohou pouze osoby, které: ◦ dovršily 18 let věku, ◦ absolvovaly výcvik a složily základní zkoušku svářečů, ◦ jsou zdravotně způsobilé pro tuto práci, ◦ byly pověřeny touto prací zaměstnavatelem, ◦ mají platný svářečský průkaz.  Svářeč je povinen používat předepsané osobní ochranné pomůcky Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem9

 1. Popište základní části zařízení pro svařování plamenem, které jsou označeny šipkami na obrázku.  2. Jaké znáte druhy svarů? Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem10

Trnková, M.: Instalace vody a kanalizace I.. Praha: Informatorium Obrázky z galerie Google. g [online] [cit /2012]. Dostupné z: svarbazar.cz Google. ventil-kyslk.jpg [online] [cit /2012]. Dostupné z: szo.cz Google. ventil-acetylen.jpg [online] [cit /2012]. Dostupné z: szo.cz Spoje potrubí-svařované spoje- svařování plamenem11