Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Přídavná jména přivlastňovací
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Shoda přísudku s podmětem
Větné členy.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Grafické znázornění věty jednoduché
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Větné členy PŘÍSUDEK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují podle učebnice, zápisů.
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Rozbor věty jednoduché. Sestav z pomíchaných slov dvě věty a urči jejich druh. Malé děti mají velmi rády klasické pohádky Boženy Němcové. Dospělí čtou.
Přísudek a podmět II – Shoda Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Shoda přísudku s podmětem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_12   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní větné členy - podmět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Rozvíjející větné členy
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní větné členy – přísudek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché

Škola: Základní škola Kladno, Vodárenská 2116 IČ: Autor: Mgr. Jaroslav Feřtek Předmět: Český jazyk 6. ročník Anotace: Určeno především pro zopakování základů větné skladby, kterou žáci znají už z nižších ročníků. Prezentace je také prostředkem k navazujícímu učivu – skladební dvojice, rozvíjející větné členy a v neposlední řadě grafické znázornění věty jednoduché. Účelem je pomoci žákům pochopit logiku stavby věty a vzájemné závislosti větných členů při využití grafické názornosti. Na začátku prezentace je krátké cvičení na shodu přísudku a podmětu (ZVČ). Na ně navazuje obecná charakteristika VČ. Poté se na příkladu věty jednoduché demonstrují skladební dvojice s odpovídajícími otázkami. Nakonec přichází grafické znázornění celé věty. Materiál je zpracován v rámci projektu Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní informace

Metodický pokyn Popis práce s materiálem  Materiál je určen pro frontální práci s interaktivní tabulí a následně s tablety Přílohy  Didaktická příprava pro hodinu s využitím ICT – Větná skladba, grafický rozbor věty jednoduché Očekávání a cíle  Zopakovat a procvičit s žáky učivo o podmětu a přísudku, připomenout skladební dvojice (včetně adekvátních otázek), demonstrovat logiku větné skladby a principy pro grafické znázornění věty jednoduché

Doplň koncovky (-i/-y/-a): V zahradě pobíhali psi a zuřivě štěkali. psi Děvčata trhala jahody a maliny. děvčata Hoši raději hráli fotbal. hoši Maminky jim zatím vařily něco k obědu. maminky Opřená jen tak o zeď tam stála jejich kola. kola

Doplň koncovky (-i/-y/-a): V zahradě pobíhali psi a zuřivě štěkali. psi Děvčata trhala jahody a maliny. děvčata Hoši raději hráli fotbal. hoši Maminky jim zatím vařily něco k obědu. maminky Opřená jen tak o zeď tam stála jejich kola. kola

Pravidlo o shodě přísudku a podmětu: Podmět je: a)rodu mužského životného přísudek s koncovkou –i b)rodu mužského neživotného přísudek s koncovkou –y c)rodu ženského přísudek s koncovkou –y d)rodu středního přísudek s koncovkou –a

Přísudek a podmět – základní větné členy (ZVČ) Přísudek : jádro věty = nositel děje nebo stavu, obvykle je vyjádřen jedním nebo více slovesy, může být vyjádřen i podstatným či přídavným jménem, případně citoslovcem. Podmět: označuje nositele děje nebo stavu = je vždy v 1. pádu (Kdo, co?). Nejčastěji je vyjádřen podstatným jménem nebo osobním zájmenem. Může být též nevyjádřený (odvoditelný z tvaru přísudku, známý z předchozího textu). Podmět a přísudek tvoří základní skladební dvojici (holou větu).

Rozvíjející větné členy (RVČ) Kromě základních větných členů se ve větě obvykle vyskytují také další slova, další větné členy. Říkají něco víc o různých vlastnostech podstatných jmen ve větě (jaká jsou) a o okolnostech děje – kde, kdy, jak, proč se co odehrává. Těmto slovům říkáme rozvíjející větné členy. POZOR! Větnými členy nejsou samostatně předložky (pouze se jménem nebo s číslovkou), spojky a částice.

Skladební dvojice Náš soused staví od pátku na dvoře novou kůlnu. Vytvoř skladební dvojice a přiřaď k větným členům značku nebo otázku. nášsoused stavíod pátkuna dvořenovou kůlnu Kdy ? Jaký ? Př Po Jakou ? Kde ? Koho, co ? soused staví

Skladební dvojice - řešení Náš soused staví od pátku na dvoře novou kůlnu. Vytvoř skladební dvojice a přiřaď k větným členům značku nebo otázku. nášsoused stavíod pátku na dvořenovou kůlnu Odkdy ? Jaký ? Př Po Jakou ? Kde ? Koho, co ? soused staví

Grafické znázornění věty jednoduché Náš soused staví od pátku na dvoře novou kůlnu. náš sousedstaví od pátkuna dvoře novou kůlnu Kdy?Jaký? Př-slov. Kdo? Jakou? Kde? Koho, co? Po

Zkuste sami graficky znázornit větu: V pátek přišly na školní ples i holky z naší třídy. v pátekpřišly školníze třídyna plesnašíholky Jaký? Kdo? Kdy?Jaké? PoPř-slov. Kam?

Řešení úkolu: V pátek přišly na školní ples i holky z naší třídy. v pátek přišly školní ze třídyna ples naší holky Jaký? Kdo? Kdy? Jaké? PoPř-slov. Kam?

Zdroje Archiv autora