Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Péče o seniora trpícího depresí
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Nizozemí Marie Opatrná Onkologická klinika VFN a 1.LF UK.
SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Nemocnice Nové Město na Moravě duchovenská služba Vojtěch Hrouda.
Domácí ošetřovatelská péče
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Duchovní péče ve zdravotnictví
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Zajišťování kvality, garance kvality Středisko rané péče SPRP České Budějovice Mgr. Martina Papoušková.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Fakultní nemocnice Ostrava
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Péče o seniory.
Koncepce ošetřovatelství
Komunitní a otevřená škola
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Poskytování klinické pastorační péče ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Oddělení domova se zvláštním režimem
Gerontopsychologie v praxi
APSS ČR – Ústecký kraj Krajská síť poskytovatelů sociálních služeb
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Kolpingova rodina Smečno
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Mgr. Sylvie Stretti Mgr. Andrea Nondková
Národní diabetologický program (NDP)
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Transkript prezentace:

Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka

Komplexní péče Stará se o člověka v celé šíři jeho potřeb Stará se o člověka v celé šíři jeho potřeb Uspokojuje potřeby Uspokojuje potřeby Biologické Biologické Psychické Psychické Sociální Sociální Duchovní Duchovní Pracujeme v multidisciplinárním týmu Pracujeme v multidisciplinárním týmu

Multidisciplinární tým Lékaři ošetřující a lékaři různých specializací Lékaři ošetřující a lékaři různých specializací Sestry a ostatní ošetřovatelské profese Sestry a ostatní ošetřovatelské profese Farmakolog Farmakolog Rehabilitační sestra Rehabilitační sestra Sociální sestra Sociální sestra Psycholog Psycholog Nemocniční kaplan Nemocniční kaplan

Klinická pastorační péče Klinickou pastorační péči poskytuje profesionální nemocniční kaplan, který pečuje o existenciální, duchovní a religiózní potřeby pacientů i těch, kteří o pacienty pečují. Klinickou pastorační péči poskytuje profesionální nemocniční kaplan, který pečuje o existenciální, duchovní a religiózní potřeby pacientů i těch, kteří o pacienty pečují. Pečuje o příbuzné a přátele pacientů i zdravotníky. Pečuje o příbuzné a přátele pacientů i zdravotníky. Nemocniční kaplan plně respektuje autonomii všech, kterým své služby poskytuje. Nemocniční kaplan plně respektuje autonomii všech, kterým své služby poskytuje.

Standardy klinické pastorační péče V USA je dlouhá tradice, tedy i systém a standardy jsou propracované, je mnoho asociací nemocničních kaplanů, které zastřešuje jedna hlavní V USA je dlouhá tradice, tedy i systém a standardy jsou propracované, je mnoho asociací nemocničních kaplanů, které zastřešuje jedna hlavní V Evropě je o něco kratší tradice, ale i tak je téměř v každé zemi asociace nemocničních kaplanů, tyto asociace se sdružují v Evropské síti nemocničního kaplanství (ENHCC) V Evropě je o něco kratší tradice, ale i tak je téměř v každé zemi asociace nemocničních kaplanů, tyto asociace se sdružují v Evropské síti nemocničního kaplanství (ENHCC)

Situace v ČR V ČR asociace vzniká V ČR asociace vzniká Péče je poskytovaná v souladu Standardů ENHCC Péče je poskytovaná v souladu Standardů ENHCC Ve VFN od roku 1998 Ve VFN od roku 1998 Na 1. interní klinice hematoonkologie od 2008 Na 1. interní klinice hematoonkologie od 2008

Praxe Péče pro všechny Péče pro všechny Systematické návštěvy nemocných Systematické návštěvy nemocných Oslovování všech nemocných Oslovování všech nemocných Spolupráce se zdravotníky Spolupráce se zdravotníky

Hlavní témata rozhovorů Nemoc Nemoc Rodina Rodina Život před nemocí Život před nemocí Hobby Hobby Jídlo Jídlo Smysl Smysl Života Života Nemoci Nemoci Aktuální životní situace Aktuální životní situace

Životní kvality a kvalitní život

Psycholog X Kaplan Psycholog se ptá, zjišťuje, jaké problémy jeho klient má. Ty pak analyzuje a pomáhá je klientovi řešit. Psycholog se ptá, zjišťuje, jaké problémy jeho klient má. Ty pak analyzuje a pomáhá je klientovi řešit. Kaplan naslouchá, neptá se. Měl by se držet zásady „chovej se jako na návštěvě – vstupuj pouze do otevřených dveří a na zavřené ani neklepej“ Kaplan naslouchá, neptá se. Měl by se držet zásady „chovej se jako na návštěvě – vstupuj pouze do otevřených dveří a na zavřené ani neklepej“

Konkrétní příklad Mladý pacient Mladý pacient Nechce přijmout to, že je nemocný Nechce přijmout to, že je nemocný Arogantní chování Arogantní chování Rozhovory mu nakonec pomohly přijmout nemoc do svého života Rozhovory mu nakonec pomohly přijmout nemoc do svého života Následovala změna chování k okolí Následovala změna chování k okolí V kaplance našel někoho, komu se může s čímkoli svěřit V kaplance našel někoho, komu se může s čímkoli svěřit

Děkuji Vám za pozornost