INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF FEBRILNÍ STAVY As. MUDr. Dagmar Holá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Advertisements

Infekce močových cest Definice: přítomnost bakterií v uropoetickém traktu. Signifikantní bakteriurie (+klinické potíže, pyurie)
Příznaky onemocnění dýchacího systému.
-příčiny vzniku, průběh, projevy
Krev ve stolici Hanka Tesková.
(MNOHOČETNÝ) MYELOM.
Příznaky a a diferenciální diagnostika nádorů u dětí
Onemocnění dýchacích cest u dětí
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
DIAGNOSTIKA AKUTNÍHO ZÁNĚTU V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE
Klinická propedeutika
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Uzlinový syndrom – typický příklad mezioborového problému
Lymfadenopatie z pohledu hematoonkologa
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
Listerióza a nutriční toxikologie
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Poruchy mechanizmů imunity
Infekce horních cest dýchacích
Ambulance léčby bolesti
Spojivka a Rohovka As. MUDr. Michalis Palos
Arteriální hypertenze
PRIMÁRNÍ IMUNODEFICIENCE
-morbili, measles Ivona Jurčová
Aktuálně z laboratoře MUDr. Dana Šináglová s.r.o..
Imunodeficience Kurs Imunologie.
Haemophilus influenzae typu b
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 10
RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
Diagnostika imunodeficiencí
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF Symptomatologie kardiovaskulárních chorob Doc. MUDr. Chlumský Jaromír, Ph.D.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF Komatózní stavy Doc. MUDr. Charvát Jiří, CSc.
M. Kinštová Thomayerova nemocnice, Praha. Část radiologie zabývající se invazivními výkony při navigaci zobrazovací metodou Vaskulární výkony Nevaskulární.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
ANGÍNA.
Stillova choroba MUDr. Andrea Janoušková Dětské oddělení, Nemocnice Pelhřimov p.o.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
M ALIGNÍ MELANOM NOSU A VDN M.Svoboda, J.Fiedler ORL oddělení, NCH oddělení Nemocnice České Budějovice a.s.
INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF Celkové vyšetření pacienta Doc. MUDr. Zelenková Jitka, CSc.
Respirační infekce a jejich původci MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D.
Fulín P., Pokorný D., Štefan J., Sosna A. 1.Ortopedická klinika 1.LF UK a FN Motol ORTOPEDIE PRO REVMATOLOGY A REVMATOLOGIE PRO ORTOPEDY Velké Bílovice.
MSIS kritéria diagnostiky infekce TEP
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
CHŘIPKA.
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Onkologie Jitka Pokorná.
Expanze s restrikcí difuse na MRI
Malnutrice.
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
Fyziologické funkce II.
Glomerulonefritis.
Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p
Poruchy mechanizmů imunity
Komplikace anti-TNF léčby
ORL. Otorinolaryngologie, zkráceně ORL chirurgický lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu chorob ušních, nosních a krčních. Vedle toho.
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF FEBRILNÍ STAVY As. MUDr. Dagmar Holá

I.Patofyziologie teploty II.Vyšetřovací metody III.Naše diagnostické problémy Febriln í stavy

 Člověk je homiotermní organizmus, dokáže udržovat stálou tělesnou teplotu přes změny zevního prostředí, ve kterém žije.

 Teplota lidského těla je výsledným rovnovážným stavem mezi tvorbou tepla a výdejem tepla.  Je řízena reflexně z termoregulačního centra v hypotalamu.

 Normální teplota zdravého člověka kolísá v rozmezí °C.  Denní kolísání teploty je až o 1,5°C.  Nejnižší teplota je mezi 4. – 6. hod. ranní, nejvyšší teplota je pozdě odpoledne a večer.

Rozdělen í teplot d le denn í ho rytmu a d é lky trv á n í 1)Febris continua 2)Febris intermittens 3)Febris remittens 4)Febris reccurens 5)Febris undulans 6)Febris efemera 7)Febris hectica

1)Febris continua  Kontinuální (setrvalá) horečka – má velmi malé rozdíly mezi ranní a večerní teplotou, kolísání dosahuje 0,5 - 1°C.  Typická je pro lobární pneumonii, tyfus, erysipel.

2)Febris intermittens  Intermitentní (střídavá) horečka je vysoká teplota, která se během téhož dne střídá s normální a subnormální teplotou, ranní teplota klesá pod 37 °C. Říká se jí také septická, setkáváme se s ní u sepsí (např. cholangoitida, urosepse, infekční endokarditida).  Může se ale vyskytnout i u neinfekčního onemocnění jako je tumor či systémové onemocnění.

3)Febris remittens  Remitentní (opadávající, skákavá) teplota je varianta septické teploty, kdy horečka klesá až o 2 °C během téhož dne, avšak ranní teplota nedosahuje normálních hodnot. Setkáváme se s ní při ohraničených hnisavých procesech, systémových onemocněních a septických stavech.

4)Febris recurrens  Je charakterizována střídáním horečnatých a afebrilních období různé délky trvání.

5)Febris undulans  Undulující teplota – stoupá během několika dnů do určitého maxima a opět klesá. Další dny je pacient bez horečky. Po této pauze se teplota opět vrací a cykly se opakují. Dodnes je typická pro maligní lymfogranulom, brucelózu.

6)Febris efemera  Je jednodenní horečka, je způsobena lehkým průběhem infektu dýchacích cest, transfuzí nebo reakcí na některé i. v. podané léky.

7)Febris hectica  Je dlouhodobá intermitentní teplota, která bývala u TBC.

Vy š etřovac í metody u febriln í ch stavů  Anamnéza  Fyzikální vyšetření  Laboratorní metody  Zobrazovací metody

Anamn é za –jak dlouho horečka trvá –jaký má průběh –jaká již předcházela vyšetření –zda již byl pacient nějak léčen (antipyretika, ATB) –epidemiologické souvislosti –(výskyt onemocnění v rodině, ve škole, v zaměstnání či jiném kolektivu)

Laboratorn í metody a)FW zvýšená u bakteriálních infekcí, nízká u virových infekcí. U akutních bakteriálních infekcí se FW opožďuje o několik dní za klinickými příznaky. Naopak v rekonvalescenci přetrvává i po jejich odeznění. Obecně platí, že nízká FW obvykle svědčí proti závažným bakteriálním infekcím, systémovým onemocněním a většině nádorů. FW nemusí být zvýšená u TBC, tyfu, paratyfu a enterotoxikóz.

Laboratorn í metody b)KO –leukocytóza  bakteriální infekce (ale i reaktivní při AIM) –leukopenie  virová infekce –eosinofilie  alergická, parazitární onemocnění

Laboratorn í metody c)hemokultury d)mikrobiologické vyšetření – kultivace sputa, moče, punktátů… e)imunologické vyšetření – LE buňky, ANF, ds DNA, ASLO, LATEX, CRP, buněčná i humorální imunita u susp. ID f)serologické vyšetřovací metody

Zobrazovac í metody  RTG  sono  echo (transthorakální, jícnové)  CT, MRI  endoskopie  biopsie (uzlin, kostní dřeně)

Respiračn í infekce a)virové: akutní respirační onemocnění s rýmou, kašlem, bolestmi v krku, bolestmi hlavy, svalů; v obj. nálezu faryngitida, regionální lymfadenopatie Etiologicky: Rinoviry, Coronaroviry, Adenoviry, Myxoviry, Influenzae, parainfluenzae. Atypická pneumonie: Mycoplasma pneumonie

Respiračn í infekce b)bakteriální: často primární infekce virová, na níž nasedne bakteriální superinfekce, či primární bakteriální infekce; v obj. nálezu bronchitida, pneumonie. Etiologicky: Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Haemophillus influenzae, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus, Proteus, Pseudomonada

Dlouhotrvaj í c í horečnat é stavy  Jsou diagnostickým problémem ve vnitřním lékařství.  Příčina teplot se neobjasní během několika týdnů i měsíců.  Horečka je většinou stálá, s malým kolísáním, typické  příznaky obvykle chybí.  Etiologicky: I.infekce II.nádory III.systémová onemocnění

Subfebrilie  Jsou také diagnostickým problémem, vyskytují se hlavně u lidí v mladším a středním věku, musíme vyloučit zdroj fokální infekce, –dentální (včetně panoramatického RTG) –ORL (výtěr, RTG dutin) –gynekologický trakt –urogenitální trakt –hepatobiliární trakt –případný imunodeficit

Invazivn í metody  Př: periferní kanyly, CŽK, pacemaker, PHK, endoskopická vyšetření  mohou být zdrojem teplot a infekce.

DĚKUJI ZA POZORNOST