Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_216 AutorMgr. Romana Rybiařová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
V současném světě – 2 názory na svět
Diversita lidské populace II
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Křesťanství vznik a podstata.
Hlavní světová náboženství a církve
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - BUDDHISMUS
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
Křesťanství.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Náboženská literatura
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Světová náboženství.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Religionistika Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Opakování - náboženství
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
usazování hebrejsko – židovských
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
 Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě,
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 18 – Buddhismus NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Náboženství a fanatismus
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_216 AutorMgr. Romana Rybiařová Název Náboženství ve světě Datum (období)Květen 2014 Ročník9. ročník ZŠ praktická, lehké mentální postižení Vzdělávací oblastObčanská výchova Anotace Prezentace je určena žákům 9. ročníku ZŠ praktické. V této prezentaci se žáci seznámí s pojmem náboženství, rozdělením náboženství a jeho výskytem a zastoupením ve světě. Hlavním cílem této prezentace je pochopení významu náboženství a víry pro lidstvo, jeho kořeny, smysl a podstata jednotlivých a nejznámějších náboženství ve světě.

 je to souhrnný pojem pro různé jednání, symboly a představy, jimiž různá společenství vyjadřují reálný, životní, osobní vztah k něčemu „nadsmyslovému“ Co je náboženství, co si představujete pod pojmem náboženství?  každé náboženství má společné rituály nebo bohoslužby, určité představy o světě a místě člověka v něm a většina náboženství vyžaduje i určitou morálku  bohoslužby se často konají na posvátných místech místa - obětiště, chrámy, a ve vybraných dnech - svátky  existuje mnoho definic náboženství, ale všechny se snaží vyhýbat úzké definici - tím se tyto definice pro náboženství často zlehčují a zobecňují

 náboženství hluboce poznamenala kulturu i dějiny národů.  z celkového počtu světové populace kolem 15% osob nevyznává náboženství žádné  lidé čekají od různých náboženských vyznání odpověď na záhadné otázky lidské existence, které dnes stejně jako kdysi hluboce znepokojují lidské srdce:  většina náboženství se chápe jako vztah člověka k osobnímu Bohu nebo božstvům, na nichž člověk závisí a k nimž se obrací s díkem a s prosbou o ochranu Co je člověk, jaký je smysl a cíl našeho života, co je dobré a co je špatné?  dokonce kolem 4% osob se staví proti jakékoli formě náboženské víry

 Původní náboženství  Tradiční africká náboženství Rozdělení náboženství  Křesťanství  Islám  Judaismus  Bahá'í  Hinduismus  Buddhismus  Sikhismus  Džinismus  Taoismus  Konfucianismus  Šintoismus  Caodeismus  Čchondogjo  Yiguandao  Tradiční čínské náboženství Abrahámovská náboženství Indická náboženství Východoasijská náboženství Etnická, domorodá náboženství

Náboženství ve světě křesťanství 33 % islám 20 %, hinduismus 13 %, čínská národní náboženství 6,3 % buddhismus 5,9 %. Ateisté a lidé bez náboženství asi 14 % domorodá kmenová náboženství 4 % Kolik procent lidstva z celkové světové populace vyznává jednotlivá náboženství:

 polyteistická – hinduismus  Náboženství dělíme podle toho, zda uctívá jednoho nebo více bohů, na:  monoteistická – křesťanství, judaismus, Islám Seznámíme se s hlavními a nejznámějšími světovými náboženstvími 1. Křesťanství 2. Islám 3. Hinduismus 4. Buddhismus 5. Judaismus 6. Konfucianismus

1. Křesťanství  je monoteistické náboženství  posvátnou knihou je Bible  podstatou křesťanství je víra v Krista, jeho oběť za hříchy lidstva  společenstvím lidí věřících v Krista je církev  budovami ke scházení mohou být kostely, modlitebny  věřící si čtou Bibli, modlí se a snaží se žít dle Bible Starý zákon - hlavní postavou Mojžíš Nový zákon - jeho obsahem je působení a kázání Ježíše  hlavní výskyt křesťanství - Evropa, Amerika, jižní Afrika, Austrálie  má 2,1 miliardy stoupenců  vzniklo v 1. století našeho letopočtu  je soustředěno na život a učení Ježíše z Nazaretu, kterého chápe jako mesiáše (tj. Krista), spasitele světa, Božího syna, který se v Kristu zjevil  Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil

Zastoupení křesťanství podle jednotlivých zemí katolická církev protestantské církve pravoslavné církve anglikánská církev řecko-katolické církve Hlavní křesťanské proudy:

Křesťanství si během své historie vytvořilo celou řadu symbolů. Beránek (ovce) samotný beránek je také symbolem Ježíše Krista jako obětního beránka, kterého dal Bůh lidstvu Holubice – znázorňuje obvykle Ducha svatého Páv Pelikán Jablko Olivová ratolest Vinná ratolest (hrozen) Kříž Křesťanská vlajka 3 – číslo označující Svatou Trojici Loď - symbol znázorňující církev Kotva – symbol naděje Ichthys (ΙΧΘΥΣ) –ryba, symbol Krista Ježíš Kristus, Boží Syn, Spasitel symbol nevinnosti a čistoty

2. Islám  1,5 miliardy věřících  Hlavní výskyt - severní Afrika, jihozápadní Asie, střední Asie  monoteistické náboženství  je založené kázáním proroka Mohameda  Mohamed znamená „ten, který je požehnán“  Bůh ověřil Mohameda předáním poselství Koránu celému lidstvu  Věřící v Alláha jsou muslimové  Pouze jeden bůh - Alláh  Lidský život je jen služba bohu, člověk je jen Alláhův otrok. mešity jsou budovy, které slouží muslimům k uctívání Alláha  vzniklo v 7. století našeho letopočtu  Hlavní kniha Islámu je Korán  Mohamed = prorok a posel Alláha  Korán se skládá z Mohamedových výroků

Muslimská populace ve světě

3. Hinduismus  vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. př. n. l. nejvyšší Brahma Višnu Šiva je tvůrcem světa, vševědoucí na vyobrazení má 4 hlavy, na důkaz toho, že vidí všude a všechno také ničí a tvoří svět Hinduisté věří, že v prvním dnu Brahma svět stvoří, poté odpočívá a pozoruje a v sedmém dnu svět zničí - dny božstev jsou ovšem nepoměrně delší přezdíván ničitel, vládne nad životem a smrtí, nad mírem i nad válkou  je to nejstarší, dosud existující náboženství  Hinduističtí bohové:  náboženství polyteistické Brahma Šiva  má minimálně 900 milionů stoupenců. Tři hlavní bohové - Brahma, Višnu a Šiva  hlavní kniha hinduismu - Bhagavadgíta (Gíta)

když je lidem nejhůře, přichází na Zem v jedné ze svých podob: o když člověk zemře, Višnu posoudí jeho skutky a pošle ho zpátky na zem o pokud činil zlo, pak se může narodit třeba jako hmyz či plaz o pokud dobro, tak se narodí do kasty vyšší než ze které přišel Višnu pán vod a pečovatel lidí. o Ryba o Želva o Kanec o Půl člověk-půl lev o Trpaslík a obr o Lučištník Višnu dále řídí reinkarnaci - převtělování o Ráma o Kršna o Budha! o Kalkin (ten se ještě nezjevil) o Kalkin je soudce, který při zničení světa soudí lidi a jejich skutky  hinduisté mají svého Guru. Je to vlastně hlava církve hinduistů (obdoba papeže) a má za úkol hlásat hinduismus a učit jeho zásadám  základ víry je tedy ve převtělování  cílem je vymanění se ze sansáry a k tomu slouží 6 ortodoxních systémů. o Joga je 1 ze 6 systémů a cílem je správné usměrňování energií

4. Buddhismus  druhé indické náboženství, které vzniklo ve starých indických dobách, je mladší než hinduismus  je spjato s životem, postavou a vystupováním bájného Buddhy - žil 80 let, stal se zakladatelem nového, buddhistického učení Buddha, vlastním jménem Siddharta Gautama (asi př. Kr) byl mudrc z Indie tradice vypráví, že syn panovníka, žil uchráněn všech starostí, až mu jednoho dne čtyři postupné návštěvy (starce, nemocného, mrtvoly a žebravého mnicha) daly spatřit bídu lidského osudu opustí pak svou rodinu a zvolí si jako své poslání zvítězit nad utrpením během rozjímání dospěje do stádia nejvyššího vědomí a stane se Buddhou („Probuzeným“)  jedná je o náboženství bez boha Buddha  doba vzniku - 5. století před naším letopočtem  má minimálně 380 milionů stoupenců  hlavní výskyt - Indie, jihovýchodní Asie  Buddhismus je způsob života, mravní a ideová forma, věda ducha, filosofický postoj

 Základní myšlenky buddhismu Osvobození od utrpení 1.zdržet se zabíjení a zraňování živých bytostí 2.zdržet se braní věcí co nejsou dávány (nekrást) 3.zdržet se nesprávného sexuálního chování 4.zdržet se zraňující a nepravdivé mluvy (nelhat, nepomlouvat, nemluvit zbytečně...) 5.zdržet se zneužívání omamných prostředků Čtyři ušlechtilé pravdy Gautama Buddha  Buddha se nikdy neodvolával na jakéhokoliv Boha nebo jinou autoritu tak, jako je zvykem u tradičních náboženství.  Buddhisté jej respektují jako svého probuzeného či osvíceného učitele, který s nimi sdílel svůj vhled jak pomoci cítícím bytostem zbavit se svého utrpení  Buddhisté tyto myšlenky naopak odmítají Gautama ustanovil pro všechny své stoupence pět základních pravidel:

5. Judaismus  je to náboženství židovského národa – Izraele  Judaismus je tedy monoteistickým náboženstvím  Boží Jméno je jednou z nejposvátnějších věcí v judaismu  nakládání s Božími jmény vyžaduje zvláštní úctu a obezřetnost, neboť jedno z přikázání Desatera nařizuje „nebrat je nadarmo“  Judaismus má optimistický charakter, Bůh miluje lidi i přes jejich chyby rodinu slavení svátků den odpočinku sabat - začíná v pátek po západu slunce a končí sobotní nocí, je to svátek, kterým se připomíná, že Bůh sedmého dne po stvoření světa odpočíval a že i v tom se mu člověk má podobat, Žid v tento den nepracuje košer stravy - ve stručném podání jde o zákaz vepřového masa a oddělené požívání masných a mléčných výrobků  je to jedno z nejstarších náboženství světa, které vede k víře v jednoho Boha.  Judaismus klade velký důraz na :

 Bohoslužba se koná v synagoze  základním dokumentem judaismu je Tóra  Posvátného textu – Tóry - se nesmí nikdo ani prstem lehce dotknout, proto se při čtení používá ukazovátko  Muži na sobě mají talit, šálu s třásněmi na všech rozích  Na hlavě nosí Židé malou přiléhavou čepičku – kipu (jarmulku) – na znamení oddanosti Bohu  Hlavní knihami jsou  Židů je ve srovnání s křesťany nebo muslimy velmi málo  Z odhadovaných třinácti milionů Židů jich žije pět a půl milionů v Izraeli a zbytek v USA – především v New Yorku, Los Angeles a v Evropě Tenach - spisy, které křesťané označují jako Starý Zákon Talmud - předpisy víry, zákony apod.

Konfucianismus „K dobrému se chovej dobře, ke zlému se chovej spravedlivě.“  každý člověk má plnit to, k čemu je určen, a má zachovávat normy spravedlivého mravního chování  zakladatelem konfucianismu a jeho šiřitelem byl Konfucius - čínský myslitel Čchiou Kchung, zvaný „král filozofů“ nebo Kchung-fu-c',  Konfucius byl velice vzdělaný a šířil své učení i mezi prostý lid  Konfucius se zabýval především vztahy mezi lidmi a morálkou  Za nejvyšší účel života vyhlásil ctnost lidskost, moudrost, věrnost a spravedlnost a také lásku dětí k otci a oddanost poddaných k vládnoucímu panovníkovi  ze všech ctností ocenil nejvýše pak

Pro konfuciánce bylo nejdůležitější funkcí náboženství vštípit lidem morální hodnoty. V konfucianismu nenajdeme žádné kněze ani sekty, dokonce ani žádná kréda, kterými by se mohli jeho stoupenci řídit. Nekonají se veřejné obřady a neexistuje ani osobní vztah k bohu. Konfucianismus nemá žádné slovo odpovídající bohu ani svaté písmo. Nemá žádnou náboženskou strukturu. Konfuciánství vede k uctívání nebe, země a předků. Vede člověka k uvědomování si vlastní odpovědnosti, aby tak mohlo být dosaženo harmonie v životě člověka i celého lidstva. Klade důraz na přesné vykonávání obřadů, na péči o zemřelé a jejich dobrý úděl na věčnosti. Zdůrazňuje rodinné a občanské ctnosti, význam náboženství pro stát.  Učil milovat své bližní a odpouštět utrpěné křivdy  věrnými mu vždy byli jeho studenti, kteří i po jeho smrti šířili učení dále Charakteristika Konfucianismu

Konfucianismus se stal státním náboženstvím, a položil tak základy Čínského vzdělávacího systému, který přetrval dva tisíce let. „Studuj, jako kdybys nikdy nemohl dosáhnout dokonalosti, jako kdybys měl strach, že své znalosti ztratíš.“ Konfucius říkal: Konfucius zdůrazňoval důležitost tří aspektů: Konfuciáni vidí náboženství jako způsob vzdělávání. Čínské slovo ťiao má ve skutečnosti dva významy : náboženství a vzdělávání li – správné chování a jednání člověka žen – ohleduplnost a soucit k druhým siao – úcta ke starším a předkům

Různé náboženské symboly

Náboženské symboly Půlměsíc Islám Kolo života Buddhismus Kříž křesťanství védský óm hinduismus jin a jang taoismus brána Torii šintoismus Davidova hvězda Judaismus

Procentuální počet stoupenců náboženství ve světě

Dozvíte se více:

WILKOWSKI, Ratomir. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: bole.svg bole.svg ss.svg an_flag.svg rocession.jpg VARIOUS. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zdroje: www. office.microsoft.com Vlastní tvorba – printscreen (jpg.) Vlastní tvorba – studijní materiály

ZERO [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANDREW LIH/EN:USER:FUZHEADO. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: THEGREENEDITOR. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TEVAPRAPAS MAKKLAY. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: UNKNOWN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: