Paměti VY_32_INOVACE_CIT_17. Základní pojmy Kapacita – max. množství informace, které lze uložit (bit, byte, kB, MB, GB, 1k = 1024) Organizace – paměťové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Paměť v počítači.
Paměti RAM.
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle technologie 1 Ročník:3.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Digitální učební materiál
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle činnosti paměťové buňky.
Polovodičové paměti Střední odborná škola Otrokovice
MIT Paměti Díl I leosjuranek.cz/mit. Paměti Téma: Paměti MIT Předmět: MIT 3 Ročník: 3 Juránek Leoš Ing. Autor: Juránek Leoš Ing Verze:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Dynamické paměti RWM – RAM 1. část Ročník:3. Datum.
Paměti.
Vestavné mikropočítačové systémy xx. Týden – Paměti pro vestavné systémy.
Paměti Paměti Obvody,jež umožňují uložení dat (přechodné,trvalé). Třídí se podle toho,zda umožňují zápis i čtení (RAM,DRAM,SRAM,)(Random Access Memory),
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměti.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – úvod, základní pojmy Ročník:3. Datum.
Pamětové obvody a Vývoj mikroprocesorů
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Popis obvodu 8051 David Rozlílek ME4B.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle přístupu do paměti Ročník:3.
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 1. část Ročník:3. Datum.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 2. část Ročník:3. Datum.
1 Paměťový subsystém „640 kB ought to be enough for anybody.“ Bill Gates, 1981.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
VY_32_INOVACE_HW_18. Slouží ke komunikaci počítače s okolím. Označují se také jako periferie. periferievstupnívýstupní.
VY_32_INOVACE_CIT_09 Kodéry. Kodér opak dekodéru aktivní úroveň na jednom vstupu (1 z n) převádí na binární nebo BCD kód na výstupu kodér Binární.
Paměti Vnitřní paměti a jejich rozdělení. Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Polovodičové paměti.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Klopné obvody VY_32_INOVACE_CIT_14. Bistabilní klopný obvod BKO je základním paměťovým prvkem pamatuje si stav po odpojení vstupů základním obvodem je.
VY_32_INOVACE_CIT_10 Multiplexery.
Kombinační logické obvody
VY_32_INOVACE_CIT_04 Technika TTL a CMOS.
Paměti typu RAM.
Inicializace portů mikrokontroléru
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_INOVACE_CIT_12 Komparátory.
VY_32_INOVACE_CIT_08 Integrované dekodéry.
Operační pamět počítače-RAM
Integrované logické členy
Hardware číslicové techniky
VY_32_INOVACE_CIT_13 Sčítačky.
VY_32_INOVACE_CIT_14 Registry.
Syntéza kombinačních logických obvodů
VY_32_INOVACE_CIT_11 Demultiplexery.
Paměť počítače.
Paměti Paměti Obvody,jež umožňují uložení dat (přechodné,trvalé). Třídí se podle toho,zda umožňují zápis i čtení (RAM,DRAM,SRAM,)(Random Access Memory),
Transkript prezentace:

Paměti VY_32_INOVACE_CIT_17

Základní pojmy Kapacita – max. množství informace, které lze uložit (bit, byte, kB, MB, GB, 1k = 1024) Organizace – paměťové buňky organizovány do matice ( např. 256 kb – 32 k x 8 bitů) Šířka datového toku – počet bitů, které se po sběrnici přenášejí současně Přístupová doba Cena za 1 bit (byte, MB,..) V číslicové technice je paměť obvod, který uchovává binární Informace. Základní paměťovou buňkou je BKO

Dělení pamětí Podle přístupu: RAM- s libovolným přístupem SAM – se sekvenčním přístupem (mg. páska, LIFO, FIFO) Podle možnosti zápisu a čtení: pouze pro čtení ROM (PROM. EPROM, EEPROM) pro čtení a zápis RWM Podle činnosti buňky: Statické (informace v BKO) Dynamické (informace ve formě uloženého náboje) Podle technologie: bipolární (TTL nebo ECL buňky) unipolární (MOS, CMOS)

Paměti ROM Permanentní paměť určená pouze ke čtení. Po vypnutí napájení uchovává informace. Typy: ROM – maskou programovaná paměť PROM – programovatelná paměť ROM EPROM – PROM mazatelná UV světlem EEPROM– PROM mazatelná elektrickým napětím

Princip EEPROM při programování se dostává náboj na plovoucí hradlo je-li tranzistor vybrán řídícím hradlem, dokáže se otevřít (log 0) není-li na plovoucím hradle náboj, tranzistor se neotevře (log1) paměť je programovatelná ve velkých blocích (Flash paměť)

Statická paměť RAM

Organizace paměti

Princip dynamické paměti Čtení – kladným napětím se tranzistor otevře a náboj se přenese do kondenzátoru bitového vodiče. Zápis – na bitový vodič se přivede napětí odpovídající 0 nebo 1, které se po aktivaci adresového vodiče a otevření tranzistoru zapíše do C R. Refresh se provádí automaticky po každém čtení. V klidovém stavu je adresový vodič na nulovém potenciálů, tranzistor je uzavřený a kondenzátor Ct je nabity (1) nebo vybitý (0).

Zdroje ANTOŠOVÁ, Marcela a Vratislav DAVÍDEK. Číslicová technika. 4. aktualiz. vyd. České Budějovice: Kopp, 2009, 305 s. ISBN APPALOOSA. Flash RAM Cell. In: Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupné z: JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN NATIONAL INSTRUMENTS CORPORATION. NI Circuit Design Suite Version 10.0 [software]. [Přístup ]. Dostupné z Minimální požadavky na systém: Windows 2000 Service Pack 3 or later, or Windows XP, Pentium 4 class or equivalent, 512 MB RAM, 1,5 GB of free hard disk space. © Ing. Jaroslav Chlubný