3. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. O DPADY – PROJEKT MOS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Rozvojový program obce Tisá Úvodní prezentace zpracovatele pro veřejnost
Integrovaná strategie rozvoje území MAS Hrubý Jeseník pro roky Shrnutí dosavadních výstupů.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
2. setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: PROJEKT MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. O DPADY – PROJEKT MOS.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Projekt „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“. Prezentace ke konání 2. kulatého stolu dne v Medlově.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
3. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. Š KOLSTVÍ – PROJEKT MOS.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. D OPRAVA – PROJEKT MOS.
VENKOVSKÁ TRŽNICE III. Projekt pro 13. kolo výzvy Programu rozvoje venkova Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
1. WORKSHOP.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
Chytré snižování skládkovaného odpadu
Meziobecní spolupráce dobrovolných svazků obcí – moderní fenomén rozvoje veřejné správy pro 21. století Projekt Center společných služeb (CSS) realizovaný.
Dokument KAP MSK - obsah
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
model fungování a praxe
Základy automatického řízení 1
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Jednání pracovních skupin k tvorbě Ročního akčního plánu (RAP)
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Základní informace o poskytovateli
KOMUNITNÍ PLÁN PRO MĚSTO NOVÝ BYDŽOV (NOVOBYDŽOVSKO)
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Příprava programového období 2014–2020
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Pozemkové úpravy.
Obec Pstruží pro občany
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
Představení projektu.
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
ANALYTICKÁ ČINNOST V OBLASTI VEŘEJNÉ SPRÁVY
Centralizované rozvojové projekty 2017
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
Akční plán - plánované společné aktivity
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

3. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. O DPADY – PROJEKT MOS

Cíl první schůzky pracovní skupiny Dohoda s partnery na výstupech analýz Finalizace SWOT analýzy Cíl druhé schůzky pracovní skupiny Varianty řešení Cíle: hlavní, specifický; První návrhy opatření Cíl třetí schůzky pracovní skupiny Návrhy opatření Vize – cíle – indikátory → akční plán O DPADY – PROJEKT MOS

Svozové společnosti, které mají smlouvu s obcemi v ORP: TSmChomutova Krušnohorské služby a.s. Marius Pedersen a.s. Obec Otvice

Program setkání Vize – slogan Strom problémů – problémové okruhy Cíle → opatření Indikátory Aktivity – projektové záměry O DPADY – PROJEKT MOS

VIZE strategie rozvoje Chomutovska – 2024: „ Chomutovsko – region s dobrou prestiží a kvalitními službami – založený na plnohodnotném životě místních obyvatel a na spokojenosti návštěvníků, s výhodou vzájemně sladěných strategií, využívá kontrastu industriální krajiny a přírodního bohatství“

O DPADY – PROJEKT MOS SLOGAN: HORY – DOLY Chomutovsko, region nečekaných možností

O DPADY – PROJEKT MOS STROM PROBLÉMŮ Definice hlavních problémů v oblasti odpadového hospodářství ORP Chomutov

O DPADY – PROJEKT MOS Problémový okruh 1 : Existence a vznik černých skládek Ekologické zátěže Neutěšené pohledy, image Vytváření překážek pro uživatele nemovitostí (pole louky, cesty, rokle, potoky) Nedobrý příklad pro ostatní občany Neznalostí stanovených možností negativní ovlivňování ostatních Vysoké náklady obcí na likvidace černých skládek

O DPADY – PROJEKT MOS Problémový okruh 2: Ubývání občanů separujících odpad Narůstající netečnost občanů při separaci Pokles podílu separovaného odpadu na komunálním odpadu Zvyšování nákladů na likvidaci odpadů Více odpadu končí na skládkách Zvyšuje se podíl recyklovatelného odpadu bez dalšího využití Pokles odměn za tříděný odpad od svozových společností obcím

O DPADY – PROJEKT MOS Problémový okruh 3 : Vysoké náklady za odpady a absence organizovaného tlaku vůči svozovým společnostem Obce vynakládají za odpady stále více peněz Obce pomáhají svozovým společnostem vytvářet zisk a platí i jejich správní aparát Nedostatečný prostor obcí pro rozvojové kreativity v oblasti odpadů Obce jsou v područí diktátu svozových společností

ODPADY – PROJEKT MOS CÍLE: Návrh cílů: v oblasti odpadového hospodářství ORP Chomutov

O DPADY – PROJEKT MOS CÍLE (návrhy z PS 2): HLAVNÍ CÍL: UKLIZENÉ OBCE A KATASTRY OBCÍ, MINIMALI- ZACE NÁKLADŮ, VYUŽITELNOST ODPADŮ SPECIFICKÝ CÍL 1: SYSTÉM SVOZŮ ODPADŮ - POHODLNÝ PRO OBČANY SPECIFICKÝ CÍL 2: PLATFORMA (SERVIS) PRO OBCE - PRÁVNÍ, ADMINISTRATIVNÍ, KONTROLNÍ, INFORMAČNÍ SPECIFICKÝ CÍL 3: MINIMALIZACE ČERNÝCH SKLÁDEK SPECIFICKÝ CÍL 4: MOTIVACE A VZDĚLÁVÁNÍ

O DPADY – PROJEKT MOS Problémový okruh 1 : Existence a vznik černých skládek Cíl 1.1 OPATŘENÍ: - Systém určitých úlev pro drobné podnikatele (podobný systému pro občany) - Opakovaná osvěta - Monitoring v rámci meziobecní spolupráce - Pokuty, tresty - Účinná vymahatelnost PREVENCE VZNIKU SPOLUPRÁCE PŘI ODSTRAŇOVÁNÍ STÁVAJÍCÍCH A PRŮBĚŽNĚ VZNIKAJÍCÍCH OPATŘENÍ: - Meziobecní spolupráce zapůjčení techniky (vlastní), finanční podíl při pronájmu - Společná organizace dobrovolných brigád - Monitoring Cíl 1.2

O DPADY – PROJEKT MOS Problémový okruh 2 : Ubývání občanů separujících odpad Cíl Trvalá a opakovaná osvěta OPATŘENÍ: - Zaměření se na osvětu už ve školách a školkách - Formy motivací (i soutěží) pro občany třídící odpad - Dostatek prázdných nádob na tříděný odpad - Dostatek kontejnerů na tříděný odpad - Optimalizace docházkových vzdáleností k místům na separovaný odpad TRVALE ZVYŠOVAT POČET OBČANŮ TŘÍDÍCÍCH ODPAD ROZŠIŘOVÁNÍ TŘÍDĚNÝCH KOMODIT OPATŘENÍ: - Trvalá a opakovaná osvěta - Podpora prokazatelně realizujícím třídění (finanční motivace) - Rozšíření nádob na další druhy separovaného odpadu v optimálních docházkových vzdálenostech Cíl 2.2

O DPADY – PROJEKT MOS Problémový okruh 3: VYSOKÉ NÁKLADY ZA ODPADY A ABSENCE ORGANI- ZOVANÉHO TLAKU VŮČI SVOZOVÝM SPOLEČNOSTEM Cíl 3.1 OPATŘENÍ: - Právní - Administrativní - Vyjednávací - Kontrolní - Informativní PLATFORMA (SERVIS) PRO OBCE VYTVOŘENÍ PROVOZNÍ JEDNOTKY OPATŘENÍ: - V rámci MOS vytvoření provozní jednotky (SD, kompostárna apod.) - V rámci MOS vytvoření svozové společnosti svážející odpady v režijních nákladech Cíl 3.2

O DPADY – PROJEKT MOS INDIKÁTORY: Ověření cílů: v oblasti odpadového hospodářství ORP Chomutov

O DPADY – PROJEKT MOS SMART kritéria pro formulaci cílů: S pecifický Je jasně popsaný? M ěřitelný Lze jej snadno změřit? A mbiciózní Umožní nám přispět k řešení problému? R ealistický Máme nástroje, jak dosáhnout cíle? T ermínový Je reálné dosáhnout cíle v čase? r. 2024

O DPADY – PROJEKT MOS AKTIVITY - projektové záměry: Návrhy: v oblasti odpadového hospodářství ORP Chomutov

O DPADY – PROJEKT MOS Příklady dobré praxe: mos/odpadove-hospodarstvi/ v oblasti odpadového hospodářství ORP Chomutov

O DPADY – PROJEKT MOS Příklady dobré praxe – OBCE SOBĚ : Dobřany – Sběrný dvůr i pro okolní obce Rozšíření možností ukládání odpadu ve sběrném dvoře Dobřany také pro okolní obce znamenalo snížení výskytu černých skládek ORP Polička – společně kompostujeme, spol. vytváříme lepší domov Vznik kompostárny Borová – Svatá Kateřina v roce Po postupném dovybavení dnes přijímá a zpracovává biologicky rozložitelný odpad z 10 obcí. Výsledný produkt (kvalitní substrát) je zdarma k odvozu občanům zapojených obcí. ORP Český Brod – každoroční úklid se vyplácí Dobrovolníci v regionu Pošembeří pořádají každoročně akci „UKLIĎME POŠEMBEŘÍ“. Akce probíhá od konce března do poloviny dubna a účastní se jí cca 1000 dobrovolníků (obce, školy, tělovýchovné jednoty, spolky, jednotlivci). Nasbírá se tun směsného odpadu, půl tuny plastů a množství pneumatik. ORP Vizovice – v jednotě je síla 8 obcí ukončilo spolupráci s technickými službami. Nyní společné jednání – lepší podmínky, než když každá obec jednala sama za sebe.

O DPADY – PROJEKT MOS Varianty řešení problémů a potřeb: –Varianta č. 1: Aktivace veřejnosti pro vyšší separaci odpadu Zvýšení osvěty k třídění odpadů a dalšímu třídění separovaného odpadu. Lokální motivace obyvatel, navýšení rozsahu služeb a zvýšený tlak na obyvatele Předávání zkušeností jednotlivých obcí –Varianta č. 2: Spolupráce v oblasti černých skládek Finanční motivace občanů – snížení poplatků za odpad Předání zkušeností z jednotlivých obcí Zvýšení osvěty, začít s malými dětmi Aktivizace občanů (všímavý občan)

Harmonogram dalších prací do 30. září 2014 ANALYTICKÁ ČÁST ( vč. VOLITELNÉ TÉMA ) do 20. prosince 2014 DOKUMENT S TRATEGIE ( NÁVRH - VŠECH 5 TÉMAT ) do 31. března 2015 DOKUMENT S TRATEGIE ( ČISTOPIS ELEKTRONICKY ) do 15. dubna 2015 DOKUMENT S TRATEGIE ( ČISTOPIS V LISTINNÉ PODOBĚ ) SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCÍ do 30. dubna 2015

Děkujeme za Vaši aktivní spolupráci